Moniek193 Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 Witam mam 3 letnia bokserke Sare ktora boi sie praktycznie wszytskiego:shake: Wogole nie pomaga powolna socjalizacja itp. Sara kiedy czegos sie boi wpada w panike, niesposob jej wtedy uspokoic:shake: Jednak obserwujac jej zachowania zauwazylam ze duzo odwaznijesza jest w towzrystwie innych psow np. u wterynarza:roll: Nie wiem czy pojsc z nia na szkolenie czy moze tez spotkac sie z behawiorysta:roll:W prawdzie nie wiem kompletnie gdzie takiego kogos szukac, tym bardzij w okolicach Rzeszowa:shake:Moze mozecie mi cos doradzic bo ja juz wiem ze sama sobie nie poradze:shake: Quote
xxxx52 Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 moze zaczniesz chodzic do psiej szkoly,albo zapraszaj do swojego ogrodu przyjaciol z psami. Quote
wire fox Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Wierz mi,że sporo można zrobić samemu i nie zakładaj od razu,że nie poradzisz sobie. Oczywiście możesz skorzystać z pomocy behaviorysty, ale on będzie uczył ciebie postępowania z psem i dalej musisz pracować sama. Można zrobić duzo, wiem bo sama mam ten problem, moze nie aż tak rozległy, ale wiele osiągnęłyśmy szukając pomocy w lekturach, internecie itp. Poszukaj na tym forum i w tym wątku jest dużo podpowiedzi. Quote
badmasi Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Powiedz - a czego konkretnie boi się twój pies (przedmioty, dźwięki,ludzie)?Jakie są sytuacje kiedy wpada w panikę i jak się zachowuje (kuli, się, trzęsie, ziaja, czy tylko robi unik), czy agresywnie reaguje w sytuacjach stresowych, jak sobie dotychczas radziłaś, czy stosowałaś jakieś metody?Co lubi twój pies robić-np. aport, czy lubi jeść ? Czy pies miał jakieś traumatyczne przeżycia np. atak ze strony innego psa, przypadkowe uderzenie przez przedmiot? Czy pies jest z rodowodem, z jakiej hodowli, ile przebywał u hodowcy i jak hodowca socjalizował psy? Czy znasz matkę i ojca szczeniąt? Mogę wstępnie pomóc na tyle na ile mam doświadczenie ale wizyta behawiorysty na pewno się przyda. Tak jak pisze Jota praca z psem lękliwym to mozolna i codzienna praca, behawiorysta objaśni być może przyczyny lęku, powie co robić ale na spacery będziesz wychodzić sama. 3 -letni pies ma już niestety utrwalone pewne zachowania lękowe, trudno jest wrócić do punktu zero. Często też stare strachy wyeliminowane chwilowo wracają i pracę zaczynamy od początku. Quote
Moniek193 Posted April 26, 2009 Author Posted April 26, 2009 Szukałam juz w necie, czytalam ksiazki itp. ale to nie jest zwykly strach tylko panika:shake:My nie oddalamy sie od domu na dluzej niz 2min drogi:shake: U nas w okolicy jest malo psow a szczegolnie wlascicieli ktorzy chcieliby sie posiwecic i popracowac ze mna z Sara i swoim psem :placz: Do tej pory spotkalam moze 3-4 na tyle zyczliwe i cierpliwe przedewszytskim osoby ktore probowaly zachecic Sare do podejscia do siebie itp. Musze sie rozejrzec wlasnie za jakims szkoleniem czy szkola dla psow ale u nas w Reszowie to nie tak prosto:roll: Oprocz tego zamawiam tez ksiazke ,,Strachopies" podobno dobra:roll: Quote
Recommended Posts