Agappe Posted April 23, 2009 Posted April 23, 2009 [SIZE="3"]sędzia: Barbara Larska (PL) PSY Klasa młodzieży - 3 532 - 534 ATARI-GO TSUGI Namitori BAKUHATSU Halne Wzgórze FCI Akita u Izis (FCI) FUKASHI Klasa pośrednia - 1 535 AKOGARENO GO HANAWA KISARAGI SUKI Klasa młodzieży - 3 536 - 538 MAI-GO SUGISAWA KENSHA MAŁA TO KASA Yeti Yeti MI AKASHA Yeti Yeti Klasa pośrednia - 1 539 Izumi Gai GUOKURAI V DOGUTTI jak ładnie proporcjonalnie ;) o w końcu siostry Yeti Yeti pojawiły się na wystawie, z której może jakieś zdjecia się pojawią ;) Quote
Izis Posted May 1, 2009 Posted May 1, 2009 Zdjęć nie mam ale Akita u Izis FCI FUKASHI - I/III - Zwycięzca Młodzieży :-) Quote
lady_m Posted May 1, 2009 Posted May 1, 2009 sędzia: Barbara Larska (PL) PSY Klasa młodzieży - 3 532 - 534 ATARI-GO TSUGI Namitori - lokata III BAKUHATSU Halne Wzgórze FCI - lokata II Akita u Izis (FCI) FUKASHI - lokata I, doskonały, złoty medal, Zw. Mł Klasa pośrednia - 1 535 AKOGARENO GO HANAWA KISARAGI - lokata I, doskonały, złoty medal, CWC NDPwR, Zw. Rasy SUKI Klasa młodzieży - 3 536 - 538 MAI-GO SUGISAWA KENSHA - II MAŁA TO KASA Yeti Yeti - III MI AKASHA Yeti Yeti - lokata I, doskonała, złoty medal, Zw. Mł, NJwR Klasa pośrednia - 1 539 Izumi Gai GUOKURAI V DOGUTTI - lokata I, doskonała, złoty medal, CWC, NDSwR Mam nadzieje, ze nie pomylilam siostr Yeti Yeti ;) Quote
Matagi Posted May 1, 2009 Posted May 1, 2009 [quote name='Izis']Zdjęć nie mam ale Akita u Izis FCI FUKASHI - I/III - Zwycięzca Młodzieży :-) Raczej mało się staram odzywać w temacie wystaw,ale ....czasami nie zdzierżę.....:angryy: Izyda!Ty się ciesz,że zdjęć nie masz!!!!:diabloti:I ciesz się,że nie widziałaś zachowania Fukashiego na ringu:cool1:/choć Tobie do samokrytyki dalekooooo:roll:,ale jeżeli Ty wiecznie krytykujesz sędziego,bo to ,bo tamto,to dzisiaj chwaląc się "sukcesem" Fukasziego przegięłaś pałę!:angryy: Sędzia prawie 5 minut walczyła wespół z "handlerem":evil_lol:'/który ,jak czytaliśmy ,przygotowywał psa do wystaw,a pies ,ciężko wystraszony/ale łakomy na nagródki:eviltong:/niie raczył pokazać ani zębów ani klejnotów.Praktycznie przez cały czas oceny ogon Fukasziego dyndal smętnie zwieszony,albo był schowany pod brzuchem.I Ty się chwalisz?????oceną?Ty.....która krytykujesz wszystkie oceny,która ma zawsze "argumenty" i zawsze rację?Strona www to nie wszystko,marketing był dobry/ale chyba się kończy:razz:/,ale czas ZSTĄPIĆ NA ZIEMIĘ......pomyśl nad tym:roll: Może bym tego nie napisała...ale jest coraz gorzej:-(W tej stawce powinien wygrać halniak,był łysiejący,ale miał dobry front,niezły tył,tylko włos do doopy,za to fajną głowę i ruch i .....fajnego właściciela:eviltong::evil_lol: Fukaszi powinien popracować nad "tyłem"i "przodem",ale czy to mu pomoże......zapewne za moment usłyszymy o jego badaniach ...jak i reszty ;)....ech....Izyda....ja mam zdjęcia z tej wystawy,robił je Darek,ślepy jak kret prawie,nie manipulował.......daj se siana,co:razz: Quote
Izis Posted May 1, 2009 Posted May 1, 2009 o "reszta" się odezwała... znaczy dogo jest już prywatne i nie wolno nawet wyniku swojej pociechy wstawić komuś spoza magicznego kręgu ;-) Niezły ubaw. Quote
wani Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Matagi... Ty to wiesz, ja to wiem i reszta tez, ze to nic nie da :) Quote
Matagi Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Niezły ubaw....:cool1: Zwycięzca Młodzieży:shake::p Quote
Matagi Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Taishi napisał(a):Matagi a masz więcej zdjęć z wystawy? Mam!wstawię je troszkę później,teraz "rodzę" szybalony:lol:.Są byle jakie/niestety/,ale robił je Darek,słońce waliło mu po oczach,więc g...o widział,ale coś tam porobił;):evil_lol:. Quote
Matagi Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 A tutaj ,dla potwierdzenia tego,co napisałam tuż po wystawie,seria zdjęć z ""corridy" na ringu.To ten biedny piesek został uznany ZWYCIĘZCĄ MŁODZIEŻY....ja twierdzę,że był to WIELKI FUKS dla Fukasziego,zwycięstwo całkowicie niezasłużone,o którym lepiej zapomnieć niż się chwalić...:oops: Biedny pies,widocznie wieczne treningi nie przyniosły spodziewanych rezultatów...nie byłoby to bardziej humanitarnie zostawić tego psiaka na kanapie niż zaspokajać czyjeś chore ambicje....ehhhhhhhhhh:shake: Quote
Matagi Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 Mam nadzieję,że czytający mój post tuż po wystawie i oglądający powyższe zdjęcia ,zrozumieją moje intencje... Ten pies,na tej wystawie przeżył prawdziwą traumę.Dlaczego jego właścicielka nie przerwała tego i nie zeszła z ringu,szargała swoim psem przez kilka minut wzbudzając wśród oglądających współczucie/widać to na zdjęciach/.Dlaczego hodowca popiera takie traktowanie psa z własnej hodowli,a wręcz tym się chwali? I wcale się nie dziwię osobom postronnym,że twierdzą,że wystawy to męczarnia dla psów,że lepiej nie wystawiać,nie męczyć,a wszystko załątwić poza ringiem.Czy komuś się wydaje ,że ten psiak na zdjęciach będzie super reproduktorem,o zrównoważonej psychice itd...?:p Wiecie co....mi się dzisiaj zrobiło żal i tego dzieciaka,co się szarpie na tym ringu....w imię czego?:cool1:Czyichś walniętych ambicji?I tak sobie myślę,nawet jestem pewna,że ta mała dowie się niedługo,że nie podołała,że pies jest super,tylko ona do bani....:p Quote
Taishi Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 dzięki za zdjęcia. Coraz mniej mi się chce tych wystaw jak patrzę. Nic już z tego sędziowania nie rozumiem...każdy sobie...wzorzec sobie...Paulina z Fumi dostaje db za to, że sunia nie chce się pokazać...a na innej wystawie przerażony pies dostaje zwycięstwo młodzieży...a podobno temperament jest "złożony, wrażliwy, nie tchórzliwy". Quote
ohisama Posted May 21, 2009 Posted May 21, 2009 Bo sedzia chciał przez to powiedziec żeby Paulina z Fumi zostali sobie w domu bo juz nic im nie pomorze a ładny pies może mieć poprostu gorszy dzień i sedzia to rozumie. No widzisz jakie to wszysko proste: ładny pies - wygrywa Brzydki pies - przegrywa. Czy wszystko jasne czy mam powtórzyć?:lol: Quote
Izis Posted May 21, 2009 Posted May 21, 2009 To była pierwsza wystawa psa po długiej przerwie, bo wcześniej był tylko na jednej w wakacje i to w klasie szczeniąt. Była to wystawa międzynarodowa i u holenderskiego sędziego uzyskał Najlepsze Szczenię w Rasie, więc chyba nie było tak źle. A skoro mimo braku treningu na licznych wystawach wygrał tutaj również i to w dość licznej stawce to moim zdaniem sędzinie się podobał. Fajnie, że jego właścicielka nie przejmuje się nagonką na dogo i po prostu wystawia swojego psa. Z każdą wystawą będzie coraz lepiej się prezentował i z całego serca im życzę aby robili dalej swoje i nie przejmowali się tzw. resztą. Quote
Agappe Posted May 21, 2009 Author Posted May 21, 2009 [quote name='ohisama']Bo sedzia chciał przez to powiedziec żeby Paulina z Fumi zostali sobie w domu bo juz nic im nie pomorze a ładny pies może mieć poprostu gorszy dzień i sedzia to rozumie. No widzisz jakie to wszysko proste: ładny pies - wygrywa Brzydki pies - przegrywa. Czy wszystko jasne czy mam powtórzyć?:lol: ohisama gratuluje.. obrazić tyle ludzi przez tak krótki czas to trzeba mieć talent.. kto jak kto, ale Fumi akurat jest bardzo ładną suczką - może troche drobną i troszke niską (ale mieści się jak najbardziej we wzorcu), ale jest w TYPIE!!!!! i to doskonałym.. i bynajmniej nie jest to tylko moja opinia, ale również różnych hodowców (nie tylko z Polski) i sedziów!!! sędziowie wiele razy rozkładali ręce - mówiąc, że Fumi jest najładniejszaa w stawce, ale ze względu na jej zachowanie nic nie mogą zrobić i muszą jej obniżyć lokate czy ocenę.. We wzorcu jest wyraźnie napisane: Wszystkie odstępstwa od wymienionego standardu muszą być uznane za błąd, którego znaczenie zależne jest od stopnia odchylenia od wzorca. sucze psy/samcze suki; przodozgryz lub tyłozgryz; brakujące zęby; czarne albo niebieskie plamy na języku; zbyt jasne oko; krótki ogon; tchórzliwość. Jak widać tchórzliwość jest w nim postawiona na równi z tak poważnymi wadami jak wady zgryzu czy plamy na języku!!! O czymś to jednak świadczy!!! Zachowanie Fumi na wystawach (na codzień jest zupełnie inna) odbiega od wzorca i przez to takie, a nie inne wyniki jej wystaw.. i KAŻDY pies powinien być tak traktowany nawet najładniejszy.. nie byłam na tej wystawie, niby na podstawie zdjęć widać bardzo dobrze jak zachowywał się Fukashi i jeśli jego wystawianie cały czas tak wyglądało to nie powinien być tak oceniony.. i to bez znaczenia czy był najładniejszy w stawce czy nie.. Izis wytłumaczyła jego zachowanie, ok - kazdy pies może mieć lepszy dzień i gorszy dzień - być w lepszej kondycji wystawowej czy gorszej.. i po jednej wystawie nie powinno się od razu poddawać.. Jeśli ktoś uważa, że strachliwe (nawet tylko na jednej wystawie) psy powinny być oceniane jak normalne to wyobraźcie sobie sytuacje jak pies po wylince przychodzi na wystawe - sędzia ma sobie wyobrazić jakby ten pies wyglądał gdyby miał włos i na tej podstawie go ocenić??? sędzia ocenia psa takim jakim jest w danym dniu!!! i powinien również brać pod uwagę również zachowanie, skoro jest ono opisane we wzorcu!! Quote
ohisama Posted May 21, 2009 Posted May 21, 2009 Dla początkujących wystawców sędziowie sa bardzo wyrozumiali.Czy to żle?Co innego gdy pies wariuje a powinien juz dawno oswoic sie z wystawami. Quote
Recommended Posts