Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No i stało się. Od dłuższego czasu odmawiałam przyjęcia na dom tymczasowy z różnych przyczyn. Dzisiaj weszłam na stronę schroniska w Cieszynie i zobaczyłam jego, starszy pekinek z oczkiem do usunięcia. Chwycił mnie za serce, nie wyobrażam sobie że miałby po operacji wrócić do schroniska.
jego sierść jest w kiepskim stanie :shake:
A oto maleństwo

Po operacji trafi do mnie, gdyby ktoś chciał wesprzeć jego utrzymanie (głównie chodzi o karmę ) będę bardzo wdzięczna. Za wszelkie ogłoszenia też serdecznie dziękuję .

• Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

utrzymanie pekińczyka, jeżeli chodzi o karmę i jeżeli pies nie jest wybredny i zmanierowany - nie jest kosztowne, więc nie martw się. Nabardziej kosztowna przy pekińczykach jest opieka weterynaryjna - bo one mają tendencję do kosztownych chorób. Nie jestem jakimś tam specem - po prostu mam takiego ze schronu i piszę na podstawie swoich doświadczeń.
Jeżeli operacja oczka jest konieczna - pamiętaj o badaniu serca, chociaż osłuchowym. To bardzo ważne przy wyborze narkozy. Podobno najlepsza jest wziewna, ale nie każda lecznica taką dysponuje. A niektóre psy mają na nią uczulenie... Dożylnych narkoz też jest kilka rodzajów - mnie lekarz pyta czy chcę droższą i bezpieczniejszą czy tańszą i bardziej inwazyjną. Psiaczek pewnie będzie operowany w schronie, więc za dużego wyboru narkoz wymagać nie można - ale przynajmniej na osłuchanie serducha naciskaj.
A co maluszkowi jest w oczko? Tak ze zdjęcia to wygląda na owrzodzenie rogówek - to normalne u pekińczyków i do zaleczenia. Decyzję o amputacji czegokolwiek łatwo się podejmuje, tylko potem klops i nie można odkręcić.
I nie martw się - witamy cię w gronie plaskatouzależnionych. I pamiętaj - nie ma domów tymczasowych dla pekińczyków...

Posted

Aga - Czakra napisał(a):
utrzymanie pekińczyka, jeżeli chodzi o karmę i jeżeli pies nie jest wybredny i zmanierowany - nie jest kosztowne, więc nie martw się. Nabardziej kosztowna przy pekińczykach jest opieka weterynaryjna - bo one mają tendencję do kosztownych chorób. Nie jestem jakimś tam specem - po prostu mam takiego ze schronu i piszę na podstawie swoich doświadczeń.
Jeżeli operacja oczka jest konieczna - pamiętaj o badaniu serca, chociaż osłuchowym. To bardzo ważne przy wyborze narkozy. Podobno najlepsza jest wziewna, ale nie każda lecznica taką dysponuje. A niektóre psy mają na nią uczulenie... Dożylnych narkoz też jest kilka rodzajów - mnie lekarz pyta czy chcę droższą i bezpieczniejszą czy tańszą i bardziej inwazyjną. Psiaczek pewnie będzie operowany w schronie, więc za dużego wyboru narkoz wymagać nie można - ale przynajmniej na osłuchanie serducha naciskaj.
A co maluszkowi jest w oczko? Tak ze zdjęcia to wygląda na owrzodzenie rogówek - to normalne u pekińczyków i do zaleczenia. Decyzję o amputacji czegokolwiek łatwo się podejmuje, tylko potem klops i nie można odkręcić.
I nie martw się - witamy cię w gronie plaskatouzależnionych. I pamiętaj - nie ma domów tymczasowych dla pekińczyków...

Ja psa jeszcze na oczy nie widziałam, nie wiem dokładnie co jest z okiem mały ma jechać jutro albo na początku przyszłego tygodnia na operację. Z informacji o oczku wiem tyle że nie da się go uratować. Może Dea tu wpadnie i napisze więcej jeśli wie.
Chłopczyk ma ok. 8 lat

Posted

Amputację oka zaleciła schroniskowa weterynarz, on na razie jest jeszcze w schronie. Oko poza tym, że jest zaropiałe, ma na gałce coś w rodzaju "bąbla". Pies piszczy przy każdej próbie dotknięcia chociażby powieki. Nie jest już młody... ma około 8 lat (tak na oko). Operacja będzie na koszt schronu, jeżeli będzie z czasem potrzebna kastracja to także. Tak więc co do narkozy wyboru nie mamy, na osłuch myślę można liczyć:p Dzięki Herspri za to, że Twoje i mamy "nigdy więcej..." takie spojrzenie i taka bieda zamienia na "zabieramy go stamtąd":loveu:
Pomoc na pewno będzie potrzebna, on może zostać u Herspri na długie tygodnie zanim znajdzie się domek.

Posted

takie "bąble" często związane są z wrzodami gałek ocznych. W odpowiednim stadium to się leczy - ale nie mnie oceniać diagnozę pani weterynarz. To ona widziała psiaka, ona go zdiagnozowała i ona go leczy. A ja mogę sobie tylko gdybać. W niektórych schronach w ogóle nikt nie patrzy na takie przypadłości
W każdym razie trzymam kciuki za operację i późniejszy domek

Posted

Ona mówiła, że boi się, że to może w każdej chwili pęknąć i będzie to olbrzymi ból dla psa, i jeszcze gorsze wówczas do amputacji, bo mogłoby wdać się zakażenie. Zapytam dokładnie co to jest, i czy na pewno trzeba amputować, czy w warunkach domowych nie można leczyć, ale jeżeli powie, że amputacja, to już i nie nam decydować...

Posted

pewnie maluszek już dawno cierpi na to oczko i może za późno jest już na leczenie farmakologiczne. W Kocim Świecie jet pekinek z usuniętym oczkiem właśnie z powodu zaniedbanego wrzodu. W Krakowie też była pekinka po amputacji oczka, znlazła dom. Najważniejsze, że one sobie dość dobrze radzą z takim "defektem" i same z siebie nie robią z tego tragedii (mój nie widzi na jedno oko nic, na drugie tylko cienie). Wetka podjęła taką decyzję - wie co robi, to ona widzi psa. Gdyby był adoptowany - to opiekun mógłby jeździć z nim po specjalistach i wtedy podejmować decyzję o dalszym postępowaniu. Ale na razie nie jest. A poza tym to jeżdżenie i konsultowanie... człowiek głupi, pies umęczony, a każdy wet - co innego.
Dobrze, że nie będzie sam po operacji. Troskliwa opieka działa cuda

Posted

Po operacji w schronie byłoby dla niego niebezpiecznie, tam nie ma izolatki, gdzie mógłby dochodzić do zdrowia:shake: Pewnie ze dwa trzy dni byłby u weta, a później normalny kojec w schronie.

Posted

Pekin operację ma dzisiaj ok 16 go odbieram. Drugie oczko też zaczyna mu się psuć trzeba leczyć :shake:

PS. Moja matka mi grozi że jak pekin będzie niegrzeczny to jej złość się skumuluje na mnie :evil_lol: :Help_2:

Posted

Herspri napisał(a):
Pekin operację ma dzisiaj ok 16 go odbieram. Drugie oczko też zaczyna mu się psuć trzeba leczyć :shake:

PS. Moja matka mi grozi że jak pekin będzie niegrzeczny to jej złość się skumuluje na mnie :evil_lol: :Help_2:

No, to całe szczęście, że nie na pekinku:diabloti:
O ile wiem pekinek już u Herspri:p

Posted

Tak pekin u mnie, z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o tę receptę :oops:
Pieso narazie grzeczny, powycinałam mu kołtunki na głowie i na szyi tak mniej-więcej . Śmierdzi toto okrutnie trochę dziada wykąpię jak skończy spać.

Chcę podziękować Zosi oraz jej koleżance za szybką akcję transportową :loveu:

Posted

Kawaler wykąpany i częściowo wyczesany, mam nadzieję że dzisiaj go 'dokończę' ;) Już dwa razy przyłapałam go na łóżku :mad: Raz nawet widziałam jak wskakuje :evil_lol: Teraz jak już będzie pachnący i czysty to niema problemu ale taki śmierdziuch nigdy w życiu .
Rano zeszła z niego narkoza znaczy wymiotował śluzem i pianą .
Może popołudniu wrzucę jakieś fotki ;)

PS. Mało się nie przekręciłam jak z pekina odpadł wielki wstrętny opity kleszcz a drugiego musiałam sama wyciągać brrrrrrr

Posted

Niema jak to pienisto-śluzowe wymiociny na prześcieradle :razz:
a to nasz kawaler wczoraj :

i dzisiaj przy czesaniu :loveu:

Co do kołnierza - nie mam takowego weterynarz też nie wspominał. Młody się narazie nie drapie, jutro idzie na wyciąganie tamponika z oczka to się tam zapyta o kołnierz.

Posted

Śliczne maleństwo i żwawe bardzo, a jak nauczone żebrać :-o
Ten pies był rozpieszczany, mogę to stwierdzić w 100%
Ogólnie wszystko z nim w porządku tylko jeszcze w poniedziałek ma jechać na zastrzyk (była krew w moczu i brak apetytu ale to już przeszłość ).
Z kotami się dogaduje nieźle ;)