Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

olekg89 oczywiście, że są psy które będą jadły tę karme przez całe życie i nic im nie będzie dolegało. Chodzi mi o to że karma niskiej jakości bardzo zwiększa ryzyko wystapienia chorób. Tak jak juz tu któs napisał o paleniu - też są ludzie którzy palą i dożywaja setki, ale jednak wiele osób ma problemy wynikające z palenia. Dodatkowo nie mówię że pies po Chappi zejdzie, ale na pewno pierwszym efektem podania tej karmy będzie kiepska sierść, a to już oznaka że karma nie zawiera potrzebnych substancji odżywczych.

Wczoraj pokusiłem sie i policzyłem ile w ogóle wychodzi najtańsze karmienie psa 25kg. Znajomi których nie mogę przekonać do lepszej karmy zasuwają na puszkach Tesco i Chappi. Dla takiego psa można kupić 15kg worek suchej przyzwoitej karmy za około 100zł, lub bardzo dobrej w granicach 150-200zł. Wystarczy on mniej więcej na 50 dni karmienia. Jadąc na puszkach Tesco i Chappi na 50 dni potrzeba około 25 puszek 1,2kg i dwa worki 3kg Chappi. Koszt puszek to 25 x 3,26zł = 81,5, koszt Chappi 2 x 15zł = 30zł. W sumie 111,50zł. Także za cenę odpadków z Tesco i Chappi można kupic przyzwoitą karmę Dog Chow, Bosch, Brit lub zwiekszając wydatek o 20-35zł na miesiąc na żywienie psa kupić pożądną Husse, Acane, Pro Plan

• 3 weeks later...
Posted

Daga & Maks napisał(a):
Dog Chow jest kompletnie nie warty swojej ceny zresztą tak samo jak Chappi. Za mniejszą cenę można mieć lepszą karmę

Co może być tańszego od Chappi i Pedigree? Nie, żebym tym psa karmiła, ale brzmi ciekawie.

Guest papillonek
Posted

mi też doradzał tzn.mówił gdzie jest tanio,ale to dlatego,że pytałam i rzeczywiście jak przyszłam do domu to karmy mieli tanie.

Posted

Ja jeszcze niedawno dodawałam do karmy suchej łyżkę mokrego żarełka, żeby zachęcić psa do jedzenia suszu. A że nie miałam kasy (wolałam kupić lepszą suchą) to kupowałam właśnie puszkowe Chappi czy pedigree. O ile ta druga jeszcze działała, o tyle Chappi nie zdało egzaminu- dałam całą puchę bezdomniaczkom. Więc skoro ani to wartościowe, ani smaczne, to bez sensu kase wydawać, na takie cuś. Z pedigree też szybko zrezygnowałam, na rzecz ścinków ze sklepu mięsnego. Cenowo i smakowo wychodzi korzystniej a i wartościowo gorzej pewnie nie jest. Ale stosuję to tulko jako dodatek, nie podstawę karmienia.

• 1 month later...
  • 2 months later...
Posted

chciałybym zapytać czemu tu rozmawiamy o Chappi i innych tego typu karmach?

... co lepsze co gorsze itd...

Na tym forum jest omówionych naprawdę sporo karm w różnych dyskusjach. Za Chappi przemawia to, że jest wszystkim znane i jest tanie :cool3:

Ciekawy jestem jak myślicie dlaczego o tym dyskutujemy?

• 2 months later...
Posted

[quote name='sabusia']ktora karma jest lepsza chappi czy karma z lidla ?
chappi czy karma z tesco? jak myslkicie? jak juz to jaka lepiej kupic?[/QUOTE]

To pytanie typu "zdrowsze jest żarcie z McDonaldsa czy BurgerKinga? :razz:
Lepsze od tego syfu już będą Wasze zlewki z obiadu...

Posted

Ja niestety padłam ofiarą syfu takiego jak Pedigree, było jak mniemałam 'najlepsze' (o zgrozo) i niekiedy też Chappi.... odkąd moja psina do mnie trafiła faszerowałam ją tym syfem (:aangry:)
mniej więcej po tym jak już skończyła 1,5 roku wbito mi do głowy jak robię źle, teraz kupuje jakościowe karmy nie te najdroższe (to głównie cena dla mnie wcześniej cechowała markowe karmy), ale na pewno nie karmy ze zwykłego marketu tylko z zoologika, zaczęłam patrzeć na skład.

ktora karma jest lepsza chappi czy karma z lidla ?
chappi czy karma z tesco? jak myslkicie? jak juz to jaka lepiej kupic?

Żadną, taka karma (marketowa) ma tylko 4% mięsa, co za tym idzie reszta oprócz zbóż to konserwanty które nie mają wartości odżywczych czyli karmimy wtedy psa 'fastfoodem'
Dobra karma wcale nie musi być droga, tak jak ja myślałam że Pedigree jest super bo najdroższe z marketu (nie patrząc na firmówki) Oczywiście dobra karma będzie droższa od Chappi, Pedigree, Darling itd, bo jednak płacimy za jakość i gwarancje zdrowego psa:D a to że psu smakuje taka karma to proste i logiczne, fast food jest o wiele smaczniejszy niż zdrowy obiad, ale czy zdrowy??... wystarczy poszukać obejrzeć skład i testować,...

• 2 weeks later...
Posted

westie_justa napisał(a):
Ja niestety padłam ofiarą syfu takiego jak Pedigree, było jak mniemałam 'najlepsze' (o zgrozo) i niekiedy też Chappi.... odkąd moja psina do mnie trafiła faszerowałam ją tym syfem (:aangry:)
mniej więcej po tym jak już skończyła 1,5 roku wbito mi do głowy jak robię źle, teraz kupuje jakościowe karmy nie te najdroższe (to głównie cena dla mnie wcześniej cechowała markowe karmy), ale na pewno nie karmy ze zwykłego marketu tylko z zoologika, zaczęłam patrzeć na skład.

Żadną, taka karma (marketowa) ma tylko 4% mięsa, co za tym idzie reszta oprócz zbóż to konserwanty które nie mają wartości odżywczych czyli karmimy wtedy psa 'fastfoodem'
Dobra karma wcale nie musi być droga, tak jak ja myślałam że Pedigree jest super bo najdroższe z marketu (nie patrząc na firmówki) Oczywiście dobra karma będzie droższa od Chappi, Pedigree, Darling itd, bo jednak płacimy za jakość i gwarancje zdrowego psa:D a to że psu smakuje taka karma to proste i logiczne, fast food jest o wiele smaczniejszy niż zdrowy obiad, ale czy zdrowy??... wystarczy poszukać obejrzeć skład i testować,...

tak zgadzam sie ale jak glodny pies ma wybor jakies resztki z obiadu i to rzadko a np chappi za 33 zl za 10 kg to chyba lepsze to chappi? nie?

Posted

sabusia napisał(a):
tak zgadzam sie ale jak glodny pies ma wybor jakies resztki z obiadu i to rzadko a np chappi za 33 zl za 10 kg to chyba lepsze to chappi? nie?

Właśnie nie :roll:
Chyba każde resztki są lepsze od takiej karmy - przynajmniej są świeże. Resztki z typowego polskiego obiadu - jakieś ścinki z gulaszu z sosem, ziemniaki pure, trochę zupy jarzynowej - to jak królewski posiłek dla psa w porównaniu z taką syfiastą karmą.

Posted

To już lepiej idź do mięsnego, kup ścinków po 1 czy 2 złote za kilo, albo porcji rosołowych czy grzbietów z indyka, też podobna cena, i ugotuj mu z ryżem. Taniej i zdrowiej od takich wynalazków.

• 10 months later...
Posted

Mój pies uwielbia chappli. Ogólnie dostaje Pro Plan, ale jak mu się skończy a nie kupie wcześniej przez dwa dni je tę karmę.
Czasem daję mu, tak żeby się ucieszył.
Tak szczerze powiem, uważam że te niby dobre karmy wcale nie są dobre. Ok, lepsze od chappi itp., jednak to jest chodzenie na łatwiznę.
Zdrowiej dla psa jest, jak dostaje normalne jedzenie.
Zdarza przecież się tak, że słoiczki, czy kaszki dla dzieci bywają kiepskiej jakości (a kontrola większa), albo parówki czy pasztety dla ludzi, to naiwne jest myślenie, że w tych suchych kulkach np. nie ma pleśni, albo mięsa ze zdechłego kota.

Niestety karmię suchym zazyczaj i również usprawiedliwiam swą wygodę, tym że przecież kupuje DOBRĄ KARMĘ. :p

• 1 month later...
Posted

Ja osobiście nie polecała tej karmy, znałam psa, która całe życie się na niej żywił, to nie dosyć, że był gruby, to niedawno został uśpiony, bo miał kilka nowotworów. Mój pies niby ją lubi, ale wolę jej dawać trochę lepsze karmy. HILL's czy ACANA.
Nawet porównując już skład można zauważyć wielką różnicę "ile jest mięsa w mięsie", CHAPPI i PEDIGREE mają po jakieś 10- 15% mięsa, a reszta to zboże, które zapycha żołądek psa, raczej taka dieta jest nieodpowiednia, i nie dostarcza składników do zdrowego rozwoju psa, a ACANA ma prawie 80% mięsa, niby jest trochę droższa, ale jeżeli kocha się swojego psa, to lepiej żeby miał dobre jedzenie niż potem pełno chorób i wydać jeszcze więcej na weterynarza lub może to się skończyć uśpieniem. :(
Jakbyście popatrzyli na producenta, to zauważycie, że jest produkowany przez firmę MARS Sp. z o.o., która produkuje takie karmy jak: WHISKAS, PEDIGREE czy nawet ROYAL CANIN, ale niestety produkują oni także jedzenie dla ludzi np. M&M's, ORBIT, MARS, SNICKERS, TWIX.