Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 4 months later...
Posted

Według mnie karma okropna. 

Skład:

Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (drób min. 4% w chrupiących granulkach drobiowych), oleje i tłuszcze, substancje mineralne, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w warzywnych granulkach).

Na pierwszym miejscu zboża - tani zapychacz. Psi organizm nie jest przystosowany do trawienia zbóż. Zaraz potem mięso i produkty pochodzenia często mylone z mięsem. Tak naprawdę są to odpadki z rzeźni. Producent tłumaczy się, że to minimum, a tak naprawdę jest więcej, no ale bez przesady są karmy, które mają 80% (i więcej) mięsa (mączki mięsnej z czegoś... suszonego mięsa z czegoś...) -.-Oleje i Tłuszcze- No ok, ale jakie? produkty pochodzenia roślinnego -z tym jest podobnie jak z prod. poch. zwierz, 

Nie wspominając o konserwantach i barwnikach. Oczywiście producent potrafi to wytłumaczyć (o czym już wspomniałam przy ilości odpadków z rzeźni). 

Barwniki - pomijając fakt, że mówi iż nie są szkodliwe (no może nie szkodliwe, ale czy zdrowe, potrzebne?) to przyznaje się, że są głównie po to, aby zachęcić właściciela - NIE PSA. Nie wiem jak was, ale mnie kolorowa karma nie przekonuje, mojego psa tym bardziej biorąc pod uwagę to, że rozróżnia tylko kolor żółty i niebieski, a nawet jeśli, rozróżniałaby to co to dla niego różnica. Myślicie, że psy obchodzi  kolor karmy? Kiedy widzę kolorową karmę 'zapala mi się czerwone światełko'. 

Odpadki z rzeźni zamiast mięsa- mięso jest zbyt drogie , a karmienia mięsożercy , jakim jest pies, mięsem przeznaczonym dla ludzi jest "nieetyczne". 

Fajnym porównaniem do tych karm są Fast Food'y - niby jak raz zjesz nic się nie stanie, ale jakby tak miało wyglądać Twoje śniadanie, obiad i kolacja? Był kiedyś film, w którym było pokazane jak pewien człowiek postanowił zobaczyć co się stanie jak będzie jadł przez miesiąc tylko w McDonald's. 

Jeśli pies nie je nic inne go no to nie ma się co dziwić, to nic, że nie zdrowe, ale 'smakuje'. Wielu właścicieli zostaje z takich powodów przy słabych karmach. Ja radzę BARF lub jeśli ma to być koniecznie sucha karma to Lukullus. Różnica w cenie nie jest wielka. W końcu mięso jest o wiele tańsze niż karma, a Lukullus kosztuje ok 10zł/kg a ma a dobry skład. 

• 1 year later...
Posted

ja nie jestem przekonana do tego typu karm, dlatego swojemu kupuje naturalną Doctor Dog, w składzie nie ma żadnych sztucznych ulepszaczy, samo mięsko, warzywa, dużo witaminek dzięki temu

• 4 months later...
Posted

no niestety ale chappi się broni również i u mnie. kupiłem moim łobuzom dwie "lepsze" karmy: wolf of wilderness i nutro natural choice.

jeszcze o ile tego wolfa trochę jedzą to ta druga tylko leży w misce. chappi znikało aż miło. kaszana po prostu. ja im sporo daję gotowanego jedzenia. mięso z dodatkami. ale dawałem mu zawsze  suche na zmianę z gotowanym (jak ugotowałem to miałem np na 2-3 dni, a potem kilka dni suchego). to suche to bywało różne. na ogół worek jakiejś trochę lepszej, potem worek chappi. no i chappi zawsze było elegancko zjadane a z tym "lepszymi" to bywało różnie. np joserę zjadał chętnie ale np taką "caniverę" to strasznie się męczyłem żeby skarmic. dodawałem do gotowanego, namaczałem, polewałem olejem rybnym itd itd. z chappim nigdy nie było takich problemów.

biorąc pod uwagę że to chappi jest jednocześnie kilka razy tańsze od tych "lepszych", że dużo mięsa dostaje w gotowanej karmie, że dostaje inne dobre rzeczy (serki, jajka itd) to wychodzi mi że karmienie chappi jest całkiem OK i nie ma się co szarpać i płacić znacznie więcej za lepsze karmy.

znowu będę cudował żeby skarmić worek karmy którą naiwnie kupiłem jako "lepszą". eh życie.

a tutaj to już bajki opowiadacie:

" Chappi i pedigree mają składniki uzależniające więc się nie dziwię, że pies nie chce jeść innych... "

jak pisałem - niejeden worek chappi mój pies już zjadł i nigdy nie wystąpiły żadne "objawy ostawienne" gdy przestawał dostawac chappi. ani wtedy gdy zmieniałem mu na inną karmę ani wtedy gdy mu zmieniałem na gotowane. a jeżeli są tam "składniki uzależniające" to takie objawy powinny były wystąpić.