Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='asher']Haniu, czy mnie się zdaje, czy obiecałas zdradzic tejemnicę tych cudaśnych pierogów? :nonono2:

Tak, Asherku - pamietam, ale będziemy dolepiac je jutro ... 8-)

CO TO JEST ???

• Replies 10.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='HankaRupczewska']I co dalej ??? :roll: :roll: :roll:
:sabber: Hania - ale Ty pytałaś "co to jest" a nie "co w tym jest" - no to Pika wygrała :klacz: :drinka: a co jest nagrodą???

Posted

[quote name='aga1215']:sabber: Hania - ale Ty pytałaś "co to jest" a nie "co w tym jest" - no to Pika wygrała :klacz: :drinka: a co jest nagrodą???

Tak, tak - ale było - I CO DALEJ - co w wolnym tłumaczeniu oznacza ... " i co może być w tej butelce ? " No więc , jak myślicie, co może być w tej butelce ???

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Tak, tak - ale było - I CO DALEJ - co w wolnym tłumaczeniu oznacza ... " i co może być w tej butelce ? " No więc , jak myślicie, co może być w tej butelce ???

hi, hi - czyli pytanie z cyklu: "co autor miał na myśli" :cunao: :cunao: :cunao:

Posted

Asher - wygrałaś " Fotograficzny instruktaz lepienia pierożków " :sg168:

Aga - jesteś czepialska :eviltong: :grins: :grins:

Ala - to co jest w środku jest bardzo aromatyczne - ale nie są to perfumy.

Pika - przyjeżdżaj na pasztety, mięsa zimne, mięsa ciepłe. I pierogi. I galaretę ... 8-)

To jest - hi hi hi - PREZENCIK.

Tak ładnie wyglada ocet winny z mango i chili, który przyjechał do mnie z daleka ....

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Asher - wygrałaś " Fotograficzny instruktaz lepienia pierożków " :sg168:

Ala - to co jest w środku jest bardzo aromatyczne - ale nie są to perfumy.

Pika - przyjeżdżaj na pasztety, mięsa zimne, mięsa ciepłe. I pierogi. I galaretę ... 8-)

To jest - hi hi hi - PREZENCIK.

Tak ładnie wyglada ocet winny z mango i chili, który przyjechał do mnie z daleka ....jesteś niedobra , ja nic nie dostałam a też byłam bardzo blisko odpowiedzi:puppydog:

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Asher - wygrałaś " Fotograficzny instruktaz lepienia pierożków " :sg168:

pse Pani jestem choreńka :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:

jak podał onet.pl:
Europejska definicja wódki inna niż polska
Wódką będzie można nazywać w Unii Europejskiej alkohol destylowany, wytwarzany nie tylko z ziemniaków czy zboża, ale także np. z winogron czy buraków cukrowych - postanowiła Komisja Europejska.
Komisja Europejska przyjęła nowe rozporządzenie w sprawie napojów spirytusowych. Ta decyzja jest jednak nie w smak Polsce, Estonii, Finlandii i Szwecji, które uważają, że na miano wódki zasługuje wyłącznie trunek destylowany ze zboża lub ziemniaków.

Nowe rozporządzenie przewiduje, że napis "wódka" będzie mógł znaleźć się na etykiecie butelki z każdym alkoholem destylowanym wytwarzanym w sposób tradycyjny. Dopiero poniżej, małym drukiem (nie mniejszym jednak niż jedna trzecia czcionki użytej do słowa napisu wódka) konieczne będzie sprecyzowanie z jakiego produktu rolnego alkohol został wykonany (np. z ziemniaków czy winogron). "Nie mogliśmy wykluczyć już istniejących producentów, wytwarzających wódkę z winogron" - tłumaczył Michael Mann, rzecznik komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel. Rozporządzenie zanim wejdzie w życie, wymaga jeszcze zgody Rady UE, czyli rządów państw członkowskich. Aby je zablokować, producenci wódki z ziemniaków i zboża muszą zdobyć poparcie innych krajów UE, bo sami nie mają wystarczającej kwalifikowanej mniejszości blokującej.

Prace nad rozporządzeniem trwają wyjątkowo długo, a sprawa definicji wódki poróżniła nie tylko kraje członkowskie, ale i komisarzy unijnych.

W kwietniu gabinetom kilku komisarzy, w tym polskiej komisarz Danuty Huebner i Fina Olli Rehna, udało się opóźnić przyjęcie rozporządzenia w jeszcze mniej korzystnej dla Polski czy Finlandii formie. Pierwotnie na etykietach w ogóle niekonieczna miała być informacja z jakiego produktu rolnego zrobiono wódkę.

Posted

[quote name='aga1215']rozumiem, że to ten przepis na lepienie pierogów :) :buzi:

Aga, baaaardzo dziękuję !!! :megagrin: :megagrin: :megagrin:

A pierogi będą robione wieczorem .