Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli taki temat już był to przepraszam.

Mam dylemat.:oops: Mój pies ma 5 miesięcy, chłopczyk , a jest to czecho-słowacki wilczak .(Ale o tej rasie później.)Psisko robi czasem taki numer, że idzie w całkiem odwrotną stronę, i z góry mówię,że w takich wypadkach ZAWSZE jestem z inną właścicielką psa .Zachowanie jest dla mnie dziwne, bo zwykle pies szalał z kolegą, a nie olewał wszystkich i szedł sam na "wycieczkę krajoznawczą" :shake:

Poradźcie.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posted

A jak pracujesz z psem na spacerach?

Nie jest tak, że w czasie takiego wspólnego spaceru, Ty rozmawiasz z koleżanką, a pies ma zająć się sobą, z kolegą? Niestety Twój pies wchodzi w wiek, kiedy odkrywanie okolicy jest staje się dla niego ciekawsze niż Twoja osoba. Zabawy z innymi psami z czasem też prawdopodobnie przestaną byc dla niego tak ekscytujące jak do tej pory. Stąd potrzebna Twoja praca nad szkoleniem psa i zabawa z nim, żeby mieć dobry kontakt ze zwierzakiem.

Posted

Nie . Obie pilnujemy, wydajemy komendy itp.Pies ma zajęcie.Poznaje razem z kolegą okolicę, krzaki i łabędzie w stawie.Próbuję go zachęcić , żeby wchodził do wody.Ale może masz rację?Może Łowcy to nie wystarczy?:oops:Dzięki za porady, Martens.Chociaż pies faktycznie czasem woli zwiedzanie terenu na własną łapę, bo charakter ma raczej odważny.:oops:

Posted

[quote name='wilczanda']Nie . Obie pilnujemy, wydajemy komendy itp.Pies ma zajęcie.Poznaje razem z kolegą okolicę, krzaki i łabędzie w stawie.Próbuję go zachęcić , żeby wchodził do wody.Ale może masz rację?Może Łowcy to nie wystarczy?:oops:

Oj, wilczak to baaardzo inteligentny pies ;) Trzeba się napocić, żeby go czymś zainteresować. Napisz do AngelsDream
Dogomania Forum - Zobacz Profil: AngelsDream
ona też ma wilczaka, może podpowie Ci coś na temat zajęcia na spacerach.

Posted

Wilczanda, wilczak czechoslowacki ;).
Poza tym, jesli zajeciem nazywasz pozwolenie na samodzielne eksplorowanie terenu, to sie nie dziw, ze zaczyna wycieczki, sama prosisz sie o klopoty.
Obetnijcie spacery z innymi psami 1-2 w tygodniu i zacznij z psem pracowac, najwyzszy czas. Zabawa w szkolenie, skupienie na Tobie, wspolnie "zwiedzajcie" tereny, puszczaj luzem i cwicz odwolanie na wyjatkowo dobre smakolyki na zamknietym terenie, robcie wycieczki po pare godzin dziennie, bedzie zbyt zmeczony, by uciekac i marzacy tylko o wygodnym wyrku w domu ;).

Posted

Ja nie powiedziałam , że nic nie robię na spacerach:lol:(oczywiście bez obrazy autorowi powyrzszego posta) Co do pełnej nazwy wilczak czechosłowacki to przecież wiem jakiej rasy mam psa:lol: Ale z tym szkoleniem na spacerach się zgodzę.Dzisiaj ćwiczył i całkiem nieźle mu szło:cool3: Jak poszedł w swoją stronę to po prostu poszłam bez niego:oops:. To nawet dobry sposób, tylko czechosłowackie wilczaki MUSZĄ wyprubować wszystkie możlwości! :diabloti:W związku z tym, mój piesek pobiegł w krzaki ,ale się zdziwił,bo( jak nie byłam z nim dobrze zaznajomiona ,kiedy przyszedł do nas z chodowli, to ganiałam jak ta głupia po krzakach,ale teraz na spacerach stosuję inne metody wychowawcze mianowicie więcej smaczków:p )nie weszłam za nim do krzaków tylko zawołałam parę razy , a jak się nie zbliżył to nie goniłam go ,tylko capnęłam natychmiast za obrożę i wyciągnęłam .:evil_lol:Tutaj muszę zaznaczyć,że mój pies jak się uprze , to nie zrobi tego czego rządam (w tym wypadku krzaki),więc żeby nie było, że pies jest zamęczany :lol: