Tola Posted January 22, 2025 Posted January 22, 2025 Jasia i Joko to kolejne suczki z podzamojskiej wsi, które udało się zabrać ze stada 12 psów, ze złych warunków. O całej sytuacji psów pisałam na wątku zamojskim. Teraz w hoteliku u Murki, zaopiekowane, mogą spokojnie czekać na nowe domy, a jak szczęście dopisze to może na jeden wspólny, kto wie... Trzecia z sióstr, pod opieką Poker, której bardzo dziękuję za wzięcie suni pod swoje skrzydła, pojechała do hoteliku do anecik. Suczki są młodziutkie, małe, łagodne, na pewno przestraszone. Nie są odrobaczone, trzeba je zaszczepić, wykastrować, nauczyć chodzenia na smyczy i wszystko to zrobimy. Mam nadzieję, że dogomaniackie Cioteczki i te suczki otoczą opieką i będą tu do nas zaglądać - z dobrym słowem, ciepłymi myślami i otwartym sercem. Jasia Joko Dunia pod opieką Poker, jej wątek Wątek 1 Quote
Tola Posted January 22, 2025 Author Posted January 22, 2025 Jeśli ktoś chciałby wesprzeć sunie, to poproszę wpłaty na konto ZEA Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska ZEA Konto: 97 2030 0045 1110 0000 0200 1700 Z DOPISKIEM "suczki z Jacni" Suczki trzymały pomoc, za którą bardzo dziękujemy 100 zł - DS Stefci (20.01.) 30 zł - Nesiowata (22.01.) 200 zł - Figunia (10.02.) 100 zł - DS Stefci (20.02.) 100 zł - Iwona z Sosnowca (21.02.) Wydatki: 560 zł - hotelowanie (faktura str.3) 1120 zł (faktura weterynaryjna str. 4) 1320 zł - hotelowanie 2 (faktura str. 5) 1114 zł - hotelowanie 3 + transport Joko (faktura str 7 ) Quote
Tola Posted January 22, 2025 Author Posted January 22, 2025 09.03.25 Joko zamieszkała w Iwinach pod Wrocławiem:) 15.03.25 Jasia zamieszkała w Warszawie:) Quote
Tola Posted January 22, 2025 Author Posted January 22, 2025 Tak napisała o suczkach Murka: Malutkie póki co wystrachane, ale rokują bardzo dobrze. Na smyczach ta z dłuższym włosem jeszcze jakoś się porusza, gładkowłosa ni du du Długowłosa jest nieco śmielsza, już nawet ogonkiem nieśmiało machała. Nie wiem jak ja im podam tabletki na robale, bo dzisiaj podawałam Nexgard Combo (które są teorytycznie smaczne) i kłuło w ząbki bardzo. U gładkowłosej jeszcze poszlo w kociej saszetce, ale długowłosa pracowicie wypluwała wszystko w czym nie podałam.. Dopiero masełko wciśnięte na siłę do pyszczka jako tako podziałało, ale łatwo nie było. Gładkowłosa waży 5,80 kg, długowłosa jest podobnej wielkości. 2 Quote
Murka Posted January 22, 2025 Posted January 22, 2025 Dziś kolejny dzień nauki chodzenia na smyczy. W południe przeszłyśmy już kilkadziesiąt metrów :) Jedna zrobiła siku, druga koopę - będzie dobrze. Suńki ogólnie mają skrajnie rózne charaktery. Jasia jest wrażliwa, strachliwa, spokojna i najlepiej czująca się w domowych pieleszach, Joko to świszczypała - jest żywa, ciekawska i śmielsza. To ona wiedzie prym na spacerach i to dzięki niej Jasia w końcu też zaczęła się na smyczy poruszać. 1 Quote
Poker Posted January 22, 2025 Posted January 22, 2025 A która jest która?Obie cudne. Ja swoją nazwałam Dunia. 1 Quote
agat21 Posted January 22, 2025 Posted January 22, 2025 Fajniaste! Bardzo podoba mi się określenie "świszczypała" 1 Quote
Tola Posted January 22, 2025 Author Posted January 22, 2025 Dnia 22.01.2025 o 17:42, Poker napisał: A która jest która?Obie cudne. Ja swoją nazwałam Dunia. Jasia to ta spokojniejsza, Joko to świszczypała. Quote
Poker Posted January 23, 2025 Posted January 23, 2025 I gadał głuchy ze ślepym . Nadal nie wiem która jest która. Na zdjęciu obie wyglądają na spokojne. Quote
Ellig Posted January 23, 2025 Posted January 23, 2025 Dnia 23.01.2025 o 01:11, Poker napisał: I gadał głuchy ze ślepym . Nadal nie wiem która jest która. Na zdjęciu obie wyglądają na spokojne. Gładkowłosa sunia to jest Jasia. Quote
Isiak Posted January 23, 2025 Posted January 23, 2025 Byłoby cudownie, gdyby znalazły wspólny dom. Joko byłaby wsparciem dla Jasi. 1 Quote
Murka Posted January 23, 2025 Posted January 23, 2025 Joko ma coś z tylnymi łapkami. Wygląda to na lekki niedowład - może jakiś uraz kręgosłupa? Już na początku zauważyłam, że je śmiesznie stawia gdy szybko idzie i kołysze energicznie zadem, ale teraz jak spacery dłuższe to zaczęłam się temu przyglądać. Wyraźnie te tylnie łapki nie nadążają za przednimi, gdy np. próbuje biec. Przednie też sunia stawia szeroko jakby chciała odciążyć lub wspomóc tył. Obecnie jest całkowicie sprawna, ale przy szczepieniu poproszę, aby wetki zwróciły na to uwagę. Może trzeba będzie zrobić RTG. Quote
Poker Posted January 23, 2025 Posted January 23, 2025 Oby ie miała dysplazji albo już zwichnięcia w stawach biodrowych. Quote
Tola Posted January 23, 2025 Author Posted January 23, 2025 Biedna Joko, dobrze że udało się ją zabrać; jest młodziutka, może uda się jeszcze wszystko naprawić i poprawić suni komfort życia. Quote
Tola Posted January 23, 2025 Author Posted January 23, 2025 Dnia 23.01.2025 o 19:24, Onaa napisał: Wyglądają jak siostry. Bo to siostry, ich mama tez jest ruda. Quote
Murka Posted January 26, 2025 Posted January 26, 2025 Suńki z każdym dniem coraz lepiej sobie radzą. Jeszcze Jasia ma problem z wychodzeniem z domu (są dwa momenty, kiedy muszą ją po prostu wziąć na ręce), ale dziś po raz pierwszy obie same po spacerze do domu weszły bez wspomagania, namawiania itd. Na smyczy sobie też radzą coraz lepiej. W sumie szybciej niż chodzenie na smyczy opanowały załatwianie się poza domem. Już w sumie druga doba bez żadnej niespodzianki :) Któraś sunia jest memłaczem (obstawiam Joko, bo ma motorek w poopce), bo koszyk wiklinowy nadgryziony, zabawka w strzępach, podkłady (jak jeszcze ich używałam) też zdarzały się posiekane. Ale nie ma się co dziwić, bo suńki młode i energia ich roznosi. Są bardzo, bardzo przymilne. Zwłaszcza Joko - każda, ale dosłownie każda okazja jest dobra, żeby wywalić brzuszek do głaskania. Jasia jest bardziej nieśmiała, ale z każdym dniem coraz fajniej się otwiera i już się od dwóch dni też bardzo cieszy na mój widok. We wtorek planuję podjechać je zaszczepić i zobaczymy wtedy też łapki Joko. 4 1 Quote
agat21 Posted January 26, 2025 Posted January 26, 2025 Coraz lepsze wieści o suniach. Oby tylko nic złego nie wyszło w sprawie łapek Joko. Mam nadzieję, że da się łatwo to poprawić. 1 Quote
Ewa Marta Posted January 26, 2025 Posted January 26, 2025 Wspaniale, że tak szybko się socjalizują. Oby łapki Joko były zdrowe. 1 Quote
Poker Posted January 26, 2025 Posted January 26, 2025 Świetne wieści. Żeby tylko łapki Joko nie były chore. Jeszcze chwilę i będzie można ogłasza. 1 Quote
Recommended Posts