Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć, od jakiegoś czasu zauważyłem zmiany na skórze u mojego psa.

Był u nas raz weterynarz, popatrzył na to i stwierdził że to grzybica ale do końca nie brzmiał jakby był pewien. Ktoś może miał podobny przypadek i może się wypowiedzieć?

Objawy głównie występują w obrębie stawów ale było jedno miejsce pod pyszczkiem z prawej i lewej strony które o dziwo się samo wyleczyło (te miejsca nie były pryskane lekiem od weterynarza a się zagoiły)

Jeśli ktoś coś wie i mógłby polecić jakiś lek, spray byłbym wdzięczny.

Zdjęcia ran psa z IMGUR

Posted
Dnia 15.08.2024 o 20:28, kpcw napisał:

popatrzył na to

Wow...Geniusz jakiś.Zeby stwierdzić rodzaj zmian skórnych pobiera się wymazy i wtedy można postawić diagnozę.

Na początek zmień psu jedzenie,możliwe,że zmiany są na tle alergicznym.

No i zmień weta,na bardziej..miastowego.

Posted

Nie wyglądał jakby był pewien. Nie wiem czy to będzie problem z karmą, bo je ją już od kilku lat a teraz się to pojawiło.

Psiak też czasem gryzie nie miejsca jakby go swędziały i to pogarsza proces ich leczenia.

Pies też żyje na zewnątrz... Nie jest w domu 

Posted
Dnia 16.08.2024 o 14:07, kpcw napisał:

Psiak też czasem gryzie nie miejsca jakby go swędziały i to pogarsza proces ich leczenia.

No ale co to ma do tego,co Ci napisałam.Nie wiesz co mu jest i nie dowiesz się,dopóki nie zostanie zrobione badanie.Poza tym istnieje spore ryzyko,że te zmiany spowodują ogólne zakażenie i się rozlezą po całej skórze,a pies cierpi.Jest gorąco,pomyśl jakbyś |Ty sie czuł z takimi ranami...Weź psa zawieź do innego weta,z większym doświadczeniem niż diagnozowanie "na oko".Widać,że Ci zależy na psie,przekonaj rodziców (?),że trzeba do dobrego weta,bo pies się męczy.

A możesz powiedzieć,czym jest karmiony psiak? (alergia może pojawić się w każdym momencie).

• 4 weeks later...
Posted

Cześć! Jeśli chodzi o zmiany skórne u psa, warto skonsultować się z innym weterynarzem, zwłaszcza jeśli diagnoza nie była pewna. Grzybica to jedno z możliwych schorzeń, ale objawy skórne mogą być wynikiem różnych problemów, takich jak alergie, infekcje bakteryjne czy nawet problemy autoimmunologiczne.

W twoim przypadku może być dobrym pomysłem umówienie się na wizytę u specjalisty dermatologii weterynaryjnej. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę, warto zajrzeć na stronę https://szkolenia-weterynaryjne.com/, gdzie znajdziesz ciekawe materiały na temat różnych przypadłości skórnych i innych problemów zdrowotnych u zwierząt.

Co do leków czy sprayów, radziłbym unikać samodzielnego stosowania czegokolwiek bez dokładnej diagnozy, ponieważ niewłaściwy preparat może pogorszyć sytuację. Weterynarz, który obejrzy psa, będzie w stanie najlepiej doradzić odpowiednie leczenie.