Jump to content
Dogomania

Agresja psa w stosunku do wszystkich - proszę o pomoc....

Recommended Posts

Posted

Jestem posiadaczem 1.5 rocznego psa... Jest to mieszanka rodowodowej matki labradora i owczarka podhalańskiego. Mamy go od szczeniaka.. pies z wiekiem osiągnął pokaźne rozmiary (ok 52kg), ma sporo siły.Mieszkamy w domu z dosyć sporym ogrodem prawie 45Arów.. także jest gdzie pobiegać... Pies praktycznie od rana do nocy siedzi na ogrodzie, w między czasie wraca do domu coś zjeść, przespać się itd. Z racji , że jest to samiec dojrzewający młodzieniec często ma swoje wyrazy miłości w stosunku do małżonki i ją "napastuje", a z racji sporego rozmiaru czasami cięzko sobie jej z nim poradzić. Do tego dochodzi jeszcze podgryzanie i zaczepki w końcowym etapie prowadzące do próby "współżycia na sucho" z innymi domownikami...Pomijając fakt przejawów miłości do żony, barney gdy zobaczy kogoś za płotem biega w tą i z powrotem i obszczekuje .. płot jest długii i ma pole do popisu... Każdorazowa próba wejścia kuriera do bramki kończy się tym, że jest strasznie obszczekany... Wychodzimy z nim na spacery dwa razy dziennie po 1...1,5h na pola gdzie wypuszczamy go luzem żeby się wybiegał i faktycznie biega jak oszalały, często zdarza się że biegnie i ze 2km jak zobaczy jakąś sarnę czy zająca (chyba taki łowczy instynkt) , ale zawsze wraca jak traci Nas z pola widzenia...

Problem leży gdzie indziej...mianowicie jak przechodzimy z psem pomiędzy domkami ulicą... zanim dojdziemy do pól... pies rzuca się dosłownie na wszystko i na wszystkich.. rower, ludzie, czasami nawet samochody.. jest duży i ma siłę więc ciężko go utrzymać... Najgorsze w tym wszystkim jest te rzucanie się na ludzi... Nie tyle że podchodzi do nich ale mocno ciągnie smycz i skacze oraz szczeka... Przy normalnym chodzeniu z nim zawsze ciągnie smycz, ale to już chyba kwestia przyzwyczajenia... Rozważam kastrację , bo mam wrażenie , że ten jego popęd niezaspokojony może mieć wpływ na te zachowania z nadzieją , że w tym tkwi problem.... Już sam nie wiem co robić... Bo to jest naprawdę ogromny problem jeśli sama żona ma iśc na spacer, ciężko jest go utrzymać...

Macie może jakieś rady?

Mam nadzieję, że konkretnie mój problem został opisany....

• Upvote 1
Posted

Po pierwsze - wykastrować, reproduktorem i tak nie będzie, po drugie - poszukać dobrego szkoleniowca i pod jego kierunkiem nauczyć psa podstaw posłuszeństwa, pracując codziennie, także wtedy gdy pies już będzie pod kontrolą,  po trzecie - pod kierunkiem szkoleniowca przy pomocy obroży elektrycznej oduczyć psa pościgu za zwierzyną. Bo taki pościg źle się skończy albo dla ściganej zwierzyny, albo dla psa.  Odpowiednio dobrany impuls OE przerywa trans pościgu - jest to jedyna sytuacja, w której akceptuję użycie OE, bo po prostu nie ma lepszego i skuteczniejszego sposobu, jeśli pies już raz zaczął polować na własną łapę. Oczywiście wcześniej trzeba nauczyć hasła wskazującego zachowanie po użyciu OE i przerwaniu pościgu -  np. waruj albo wróć.

• 2 months later...
Posted

Co prawda studiowałam chemię ale pracuję w branży nie związanej z medycyną zwierząt. Podejrzewam (ale to tylko moje osobiste typowanie) że piesek ma podwyższony poziom hormonów odpowiedzialnych za aktywności seksualne. Czy ma jakąś poduszkę, psią lalkę do tych spraw? Jeśli nie to nadal będzie niewyżyty i problem będzie się utrzymywał. Jest młody i jak ogromna większość psów, w podobny sposób wyraża swoje potrzeby. 

Żona zapewne nie jest zadowolona z tego faktu bycia celem amorów bo zapewne nie należy do tego nikłego procenta kobiet akceptujących psie zaloty. Uważam że kastracja to ostateczna ostateczność, jak już wszystko zawiedzie. Najpierw trener lub specjalista, niech może zobaczy zachowania psa w domu zanim podejmie trening. 

Aha jeszcze jedno: kogo pies w domu słucha najbardziej? Kto w Twojej rodzinie jest dla niego autorytetem?