Jump to content
Dogomania

14 lat w schronisku, czy ma szanse na ratunek - kto się zlituje nad starym psem?

Recommended Posts

Posted
Dnia 1.02.2026 o 21:57, Meg97 napisał:

Fajna psiunia, mam nadzieję że Jej zdrówko dopisuje.

Dziękujemy, zdrówko Rózi w normie, ale dzikość nie odpuszcza.

Bardzo pilnuje, czy Kasia jest w domu. Jeśli Kasia musi wyjść, Rózia daje koncert, sunia jest dzikawa i lękowa. Dobrze, że są tam jeszcze inne psiaki to dodaje jej trochę odwagi.

• Upvote 1
Posted
Dnia 4.02.2026 o 00:07, Poker napisał:

Wysyłam " manele" dla psów.

Doszły , serdecznie dziękuję ❤️❤️❤️, bardzo się przydadzą. Nie nadążam prać, a zwłaszcza suszyć, takie cienkie kołdry/śpiwory, są idealne, więcej wchodzi do pralki i szybciej schnie. Za koce też bardzo dziękuję, przy częstotliwości z jaką musze wszystko wymieniać na suche, nie ma takiego pojęcia, że czegoś jest za dużo.

Jesteśmy, pewnie jak wszyscy, umęczeni bardzo tą zimą, dawno nie było takich temperatur, ogrzewanie domku psom, zabiło mnie finansowo, piecyk 24/24 chodzi na maksa i co podłączę nową butle z gazem, to zaraz jest pusta. Jak na zbawienie czekam na koniec tego wykańczającego sezonu .

O Rózi nic nie napiszę, bo Rózia wykańcza mnie tak samo jak zima🫣😁. Jak jestem w domu, to leży/śpi grzecznie, jakby tak ktoś nie wiedział co z niej za artystka, to mógłby pomyśleć, że pies anioł🫣 - sama jak patrzę na ta grzeczna wersję, to nie mogę odżałować, że to tylko połowa Rózi, bo cyrki jakie odstawia, jak widzi że sie ubieram i  wychodzę z domu i to co tu się dzieje w mieszkaniu jak już zamknę za sobą drzwi.... - to jest jeden wielki dramat. Nie jeden pies jest tu głośny, ujadają z rozpaczy😁, wyją w niebogłosy - koncerty odchodzą że hej, ale tak jak rozdarta jest Rózia, to jeszcze tu takiego nie było nigdy. Wydziera się na pół wsi, lata jak poparzona, robi na podłogi, a najgorsze że się reszcie udziela, także jest wesoło 😬

• Like 1
Posted

O rany, ale daje Ci popalić ta sunia  😞  Nie dość zima, to jeszcze jej "występy"  😞  Współczuję. Na szczęście zima ma się już ku końcowi, oby i ekscesy Rózi wkrótce się skończyły.

• Like 1
Posted

Rany, to ona tak bardzo boi się zostać sama bez Ciebie? 😟 Boziu, co tam w tym łebku się wyprawia, co to suczydełko przeżyło 😣

I żadne leki nie działają? 

• Like 1
Posted
Dnia 7.02.2026 o 19:45, agat21 napisał:

Rany, to ona tak bardzo boi się zostać sama bez Ciebie? 😟 Boziu, co tam w tym łebku się wyprawia, co to suczydełko przeżyło 😣

I żadne leki nie działają? 

No właśnie nie działają, a przynajmniej nie w dawkach, które normalnie zwaliłyby psa z łap

To jest trudna sytuacja, bo musiałabym mieć wywrotkę leków i faszerować ją na okrągło .

Boje się wiosny, ludzie wytoczą się z domów, życie przeniesie się w dużym stopniu na zewnątrz... Ona nie może się tak drzeć

A wiecie jak to działa ? - jedno zaczyna, reszta robi to samo....przynajmniej te u mnie tak mają. Wczoraj musiałam wyskoczyć o później porze do córki, stado było najedzone, wysikane, przyklejone do kołder - nic tylko spokojnie spać, ale nie nasze psy, to dla nich za skomplikowane spać sobie spokojnie we własnym domu... Jak szłam do samochodu, oczywiście dawały koncert, cofnęłam  się "szczęśliwie" do domu bo czegoś zapomniałam i przy okazji posprzątałam kupę porozwalaną na podłodze - zdążyłam tylko dojść do auta i wrócić, a Rózia była już w akcji... Nie było mnie dwie godziny, wróciłam o 22ej - wtedy dopiero się działo... Jak tylko któreś usłyszy samochód, uruchamiają się wszyscy, tak wrzeszczą, że umarłego  podniosłyby z grobu😔 , a że nasikane gdzie popadnie - zdziwiłabym się gdyby nie było

Posted
Dnia 7.02.2026 o 17:32, elik napisał:

O rany, ale daje Ci popalić ta sunia  😞  Nie dość zima, to jeszcze jej "występy"  😞  Współczuję. Na szczęście zima ma się już ku końcowi, oby i ekscesy Rózi wkrótce się skończyły.

chciałabym mieć nadzieje...

Posted

Gdyby ktoś z zaglądających tutaj, znalazł chwilę.... Ja tu nie raz pisałam o schronisku w Radomsku, że brak wolontariatu, że urząd Radomsko to beton, że psy staruszki bez zdjęć, bez ogłoszeń. Ze wszystkich psów z rocznika 2010-2014, udało mi się znaleźć tylko kilka psów, które zostały pokazane w 2016, miały wtedy po 3-4 lata, a potem przepadły i tak gniją od 10 lat, zestarzały się, nikt nie wie jak wyglądają, w jakim są stanie, wykruszają się zapomniane, nigdy nie ogłaszane – co jakiś czas brakuje na stronie kolejnych. Ja do Radomska napisałam wiele wniosków, ale to jakby pisać samemu do siebie. Potem przestali w ogóle odpowiadać, bo pisze jakaś „nawiedzona wariatka ciągle ta sama- uwzięła się „ więc jeśli ktoś znalazłby chwilę czasu i mógł napisać maila, zapytać o któregoś z psów zanim nie znikną na zawsze – aktualne zdjęcie, charakter, stan zdrowia, zapytać przede wszystkim, dlaczego psy z najstarszych roczników są nie ogłaszane. 

I nie dajcie się zbyć głupią odpowiedzią, że psy są przedstawiane osobom, które przychodzą do schroniska wybrać psa, bo żeby przypadkiem nie wybrali staruszka, którego jakoś nikt z miejscowych nie adoptował przez 10 lat... Może jeśli zaczną dostawać więcej wiadomości, przestaną mieć ludzi za debili

Wklejam kilka psów

Donek 16 lat numer ewidencyjny 27057 :

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/27057-donek/

Stawa 14 lat numer ewidencyjny 04261 :

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/04261-stawa/

Sonia 16 lat numer ewidencyjny 03494 :

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/03494-sonia/

Podstolina 14 lat numer ewidencyjny 14448

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/14448-podstolina/

Ikar 14 lat numer ewidencyjny 97685

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/97685-ikar/

Flanka 14lat (ona na 100% od 10 lat w schronisku) numer ewidencyjny 51422 :

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/51422-flanka/

Stewa 14 lat numer ewidencyjny 04270

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/04270-stewa/

Stawek 13 lat (ten na 100% od 10 lat w schronisku) numer ewidencyjny 04268

http://www.schronisko.pgk-radomsko.pl/psy/04268-stawek/

Posted
Dnia 8.02.2026 o 16:44, jankamałpa napisał:

Moze teraz na tej fali kontroli zapytać ich czy zamierzają cos zmienić wprowadzić wolontariat? Może tak delikatnie zapytac czy chcą usłyszeć o sobie  w pewnej telewizji .

A może zgłosić konieczność przeprowadzenia kontroli w tym schronisku? Skoro tyle schronisk jest teraz sprawdzanych? Trzeba sprawdzić do kogo taki wniosek trzeba napisać. Oczywiście wyżej niż gmina, bo ta ma doopie. Ja do nich pisałam jakiś czas temu, to odpisali, żeby o psy pytać bezpośrednio w schronisku, bo oni się tym nie zajmują.

Posted
Dnia 8.02.2026 o 19:32, rozi napisał:

Teraz kontroli to nie ma co. Wszyscy powariowali ze schroniskami, zginie w ogólnym amoku.
Na spokojnie trzeba.

Moze masz racje. Gmina mówi ze ja to nic nie obchodzi a ja dokoplam sie do uchwaly gminy o ochronie zwierzat i tam jest napisane ze to wojt odpowiada. To moze powolac sie na ten dokument.

Screenshot_20260208-194903_Write on PDF.jpg

Posted
Dnia 8.02.2026 o 19:44, jankamałpa napisał:

W wyszukiwarce trzeba wpisac uchwaly gminy R i na BIPie są wszystke ta jest chyba na stronie 7.

Janka, gdzie Ty mieszkasz? Bo ja mniej więcej wiem, jak wygląda walka z gminą.

Posted
Dnia 8.02.2026 o 19:51, rozi napisał:

Janka, gdzie Ty mieszkasz? Bo ja mniej więcej wiem, jak wygląda walka z gminą.

W łódzkim woj. I wiem, że to walka z wiatrakami jest. Ale gmina R ma swoją uchwałę a miasto R też ma swoją  uchwałę   to moze do urzedu miasta R wystosowac pismo . Może  tam będą bardzej sklonni do wspolpracy i kontroli schroniska. Bo to miasto i powiat i to powiat ma te nieszesne sluzby weterynarii. 

• Like 1
Posted

Jeszcze jedno psy z miasta R trafiają do schroniska w tym mieście, ale już psy z gminy R trafiają do schroniska w Bełchatowie. Przynajmniej takie jest info na stronie schroniska w B.

Posted
Dnia 8.02.2026 o 20:01, jankamałpa napisał:

W łódzkim woj. I wiem, że to walka z wiatrakami jest. Ale gmina R ma swoją uchwałę a miasto R też ma swoją  uchwałę   to moze do urzedu miasta R wystosowac pismo . Może  tam będą bardzej sklonni do wspolpracy i kontroli schroniska. Bo to miasto i powiat i to powiat ma te nieszesne sluzby weterynarii. 

Do urzędu miasta Radomska piszę wnioski od ponad roku.... To nic nie daje, czasem odpowiadają, czasem nie, a jak odpowiadają to  tak, że tylko złapać i walić w te puste łby... Wy mówicie, ze jest białe, przedstawiacie dziesiątki argumentów dotyczących wolontariatu, konieczności normalnych aktualnych zdjęć, których psy nie mają, a oni Wam odpisują że  białe jest czarne 😡

Kontrole oczywiscie mają, nawet niedawno mieli kontrole- chwalili się zdjęciami z wizyty w schronisku- wszystko cudownie, bez zastrzeżeń.......

Tu nie ma z kim rozmawiać, ja kilka dni temu dostałam odpowiedź na kolejny wniosek, z urzędu właśnie i wiecie co? wiedziałam że jest źle, a i tak bezsilność sie przeze mnie przelała, kiedy zobaczyłam że prawie wszystkie psy siedzą po 10-12 lat i prawie wszystkie są lękliwe, nieufne do ludzi......

Ostatnio było głosno na FB, bo po ogłoszeniu jednego ze staruszków(ogłaszała Janette Burda jak ktoś kojarzy), ktoś go pojechał adoptować dosłownie na drugi dzień (schronisko by go nigdy nie ogłosiło i gniłby do śmierci), no i okazało sie że piesek był chory, bardzo zaniedbany, więc żeby uniknąć kolejnych podobnych opinii po adopcjach, zaczęli komplikować i jesli ktoś chce adoptowac psa, to  tenże pies zabierany jest do weterynarza i dopiero po oględzinach wydawany bądź nie, do adopcji - ale dopiero jak ktos go chce adoptować, wczesniej to niech sobie siedzi w budzie i zakaszle się na śmierć....

Posted
Dnia 8.02.2026 o 16:44, jankamałpa napisał:

Moze teraz na tej fali kontroli zapytać ich czy zamierzają cos zmienić wprowadzić wolontariat? Może tak delikatnie zapytac czy chcą usłyszeć o sobie  w pewnej telewizji .

wolontariat niby jest, ale tylko taki w tygodniu, od poniedziałku do piatku, czyli taki, zeby nikt nie przychodził, bo w tygodniu wszyscy są w pracy i szkole. Żeby sie na niego zapisać, jesli juz ktos ma czas, trzeba sie zgłosić do Ośrodka Pomocy Społecznej w Radomsku - co ma pomoc społeczna do wolontariatu w schronisku i czemu nie ma normalnego w wekendy, czemu psy nie maja zdjęć, ogłoszeń - o cokolwiek nie zapytacie, nikt nie odpowie. Takie pytanie pojawiały się wielokrotnie i czasem tylko w komentarzach na fb uruchamiają sie obrońcy schroniska, twierdząc, ze schronisko jest cudowne, zdjecia są na stronie i żeby sie odczepić.... I nieważne że psy są nie ogłaszane przez 10 - 12 lat, a Biszkopt przez 14 lat , do tych ludzi NIC nie dociera !!!!!!!!! 

No i ten niby wolontariat w tygodniu, to taki dziwny wolontariat, ze psom nie wolno robić zdjęć, zabierać na spacery i w ogóle nic nie wolno.....

Mają tam podobno teraz tylko 75 psów, trafiają tam tylko psy z terenu miasta, mogliby teoretycznie stworzyc przy takiej ilosci psów dobre warunki, ale po co.... Oni jedyne co potrafią to wstawiac zdjęcia darów  podziękowaniami - psom w Radomsku karmy pufi i innej paszy nigdy nie zabraknie. Nawet ostatnio super policja , a wcześniej na kontroli schroniska, super urzędnicy, pozowali do zdjęć z workami Pufi - to jest maksimum możliwości i tego "dobra" na które instytucje tego miasta stać 

Posted

Dziękuję Wam za zainteresowanie💙

Bezsilność, kompletna, absolutna bezsilność...biedne te psy, bez nadziei, znikają powoli, pies za psem, jeszcze troche i poumierają wszystkie bo to staruszki są, ale pisać trzeba, pytać, pisać że zdjęcia na stronie schroniska są nieaktualne , więc niech nie odsyłają do tej zakładki schroniskowej, tylko przyślą te na których pies ma lat 15 a nie 5 

Tak czy inaczej, jedyne co można, mimo że się pisze do betonu, to pisać do betonu. Może po setkach pism, w kółko tych samych tłumaczeniach  i naciskach, kiedyś i beton skruszeje , choćby jeden pies miał doczekać lepszych czasów..... 

Wysłałam Iwonce odpowiedź na mój ostatni wniosek z prosbą o wklejenie tutaj. Z tych psów które tam będą wymienione, tylko 4 były kiedykolwiek ogłoszone, a było to 10 lat temu, w 2016 roku....miały wtedy 3-4 lata, a w ogłoszeniach nie było nic o tym że są lękowe , wycofane itp, no ale 10 lat gnicia za kratami i urząd może teraz pisać, że żaden nie ufa ludziom 😞 

Ze wszystkich wymienionych staruszków, które będą w tej odpwiedzi którą dostałam od urzędu, tylko Podstolina i Donek mają aktualne zdjęcia - Donek dostał ostatnio zdjęcie na którym widać mu oczy - smutny to jest widok .... 😞

Iwonka, wklej Donka jak możesz, bo piszę, a nikt nie wie o czym 🫣🙂