aneta Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 Nie wiem dlaczego sie spieszysz z tymi szczeniakami, może słyszałaś gdzieś te stare bujdy na temat "dopuszczania na 2- 3 cieczkę" wsadź te prawdy między bajki, bo prawda jest taka, że sunia musi trochę dorosnąć do macierzyństwa, znajomi mi mówili , że w tej rasie optymalny wiek (fizycznie i psychicznie) na pierwsze małe to jakieś 3 lata - więc masz czas do przyszłego roku :D Jedź do najbliższego ZK z metryką , weź jeżeli możesz ze sobą sunię - niech specjaliście osądzą czy warto ją wystawiać, jeżeli nie (może być wada, albo ma cechy nie pożądane) to nie myśl o szczeniakach. Quote
Paulina87 Posted January 15, 2005 Author Posted January 15, 2005 http://paulinasmyk.w.interia.pl/12.jpg To jest zdjęcie tej suni jak miała 7 miesięcy. A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Bo jeżeli tak no to napewno nie zdążę... a co do dopuszczania to nie zrezygnowałam...ale jednak dopuszcze ją trochę później. :] zdjecie bylo za duze - zamienilam na link. M. Quote
nice_girl Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 [quote name='Paulinka18'] To jest zdjęcie tej suni jak miała 7 miesięcy. Niestety, zdjęcie się nie otwiera. A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Bo jeżeli tak no to napewno nie zdążę... a co do dopuszczania to nie zrezygnowałam...ale jednak dopuszcze ją trochę później. :] To nie jest prawda, aby suka zdobyła uprawnienia hodowlane, tak jak zostało to juz napisane, musi zaliczyć wystawy, mając ponad 15 msc. Ma na to czas do 8. roku życia, więc powinnas zdążyć bez problemu. :wink: Quote
Manu Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 Sunia jest prześliczna :D Bardzo prosze, nie przyczyniaj sie do tego, aby na świat przyszły kolejne rasopodobne husky... :cry: Kiedys dawno, jak niewiele o tym wszystkim wiedziałam, na Forum byłam dopiero od niedawna zalogowana, sama sie do czegoś takiego przyczyniłam :oops: :wallbash: , choć suni nie mam.... Niewielu rzeczy w życiu tak żałuję, jak tego ! :cry: Teraz jestem mądrzejsza o całe lata świetlne i przestrzegam wielu przed bezsensownym rozmnażaniem. Tak jeszcze z innej beczki, mam nadzieje, ze z tym wózkiem to sie tylko przejęzyczyłaś i miałaś na myśli albo rower, albo wózek ale z towarzystwem innego psa/psów, bo dla jednego husky ciągnąć wózek to jednak zbyt duże obciążenie... :roll: Quote
Myszka.xww Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 [quote name='Paulinka18'] A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Nie, nieprawda. Suka powinna zaliczyc minimum 3 wystawy z ocena minimum dobra. A przy ktorej cieczce? Obojetne. Byle nie byla rozmnazana pozniej niz w wieku 4-5 lat. Bo jeżeli tak no to napewno nie zdążę... a co do dopuszczania to nie zrezygnowałam...ale jednak dopuszcze ją trochę później. :] Zasze warto zadac sobie pytanie "po co?" Bo jesli dla rozmnazania by rozmnazac, to nie ma sensu. Jesli faktycznie jest niezla w typie, to warto sie zastanowic. Quote
nice_girl Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 Myszka.xww napisał(a):Paulinka18 napisał(a): A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Nie, nieprawda. Suka powinna zaliczyc minimum 3 wystawy z ocena minimum dobra. A przy ktorej cieczce? Obojetne. Byle nie byla rozmnazana pozniej niz w wieku 4-5 lat. Bzdury. Suka musi otrzymać trzy oceny minimum bardzo dobre. Kryta może być od 18 miesięcy do 8 lat( w szczególnych przypadkach wcześniej, bądź później). Quote
BeataG Posted January 15, 2005 Posted January 15, 2005 Dokładnie tak, jak pisze nice_girl. I jeszcze tu przypomnę, to, co napisałam w pierwszym poście - te 3 oceny bardzo dobre suka musi uzyskać od co najmniej 2 różnych sędziów i co najmniej jedna z tych ocen musi być uzyskana na wystawie międzynarodowej lub klubowej. Wszystkie te oceny muszą być uzyskane po ukończeniu 15 miesięcy. Ewentualne wcześniejsze wystawy nie liczą się do uzyskania uprawnień hodowlanych, służą one tylko "otrzaskaniu się" szczeniaka z wystawami. Quote
aneta Posted January 16, 2005 Posted January 16, 2005 Dokładnie - 3 wystawy ( w tym 1 międzynarodowa lub klubowa) po ukończeniu przez psa/sukę 15 msc zycia, i krycie nie wcześniej niż po ukończeniu 18 msc zycia, na wcześniejsze krycie mozna pozwolić w wypadku ras dużogłowych - pekińczyk, buldogi (angielski i francuski) pod warunkiem zaliczenia 3 wystaw. Ale husky do tych ras nie należą. Są to rasy później dojrzewające. Na pierwsze szczeniaki masz czas do momentu 5-6 urodzin suni, potem może być trochę późno. A więc masz jakieś 4 lata na zrobienie 3 wystaw i szczeniaki. To dużo czasu. Quote
warg2003warg Posted January 17, 2005 Posted January 17, 2005 sunia jest szetlandem,z połączenia linii amerykańskiej i czeskiej.Myślę,że na razie psychicznie dziecinna.Kryta byłaby jesienią tego roku, w wieku 2 lat.Fizycznie super,w wieku 10 miesięcy była IIIBOG,wygrywa zw.rasy ze starszymi pieskami. Quote
warg2003warg Posted January 17, 2005 Posted January 17, 2005 Przez parę dni tu nie zaglądałam i odpowiadam Beacie,a innych też proszę o uwagi.Powinnam przekopiować moje pytanie. Quote
asher Posted January 17, 2005 Posted January 17, 2005 rany tez mi ulzylo, ze autorka topiku zaczyna podchodzic do sprawy rozsadniej :D ja jeszcze dorzuce swoje trzy grosze, bo padlo tutaj okreslenie "jakis tam papier" (czyli rodowod) i "glupie uprawnienia"... wszystkim, ktorzy mysla podobnie - ze liczy sie pies, a nie papier - warto zadac pytanie: czy kiedykolwiek zastanawiali sie, co by bylo, gdyby wszyscy podchodzili do rozmnazania psow tak, jak oni? ano byloby to, ze nie mieliby mozliwosci kupienia husky, yorka, owczarka niemieckiego, ani psa zadnej innej rasy, bo... po prostu NIE BYLOBY ZADNYCH RAS! przeciez to wlasnie te glupie papiery i te glupie uprawnienia hodowlane, a przede wszystkim ciezka praca pasjonatow doprowadzily do tego, ze na swiecie pojawily sie rasy psow!!! odpowiedzialny hodowca zglebia zagadnienia genetyki, wie w jaki sposob psy dziedzicza niektore cechy i dobiera takiego reproduktora dla swojej suczki, by ich maluchy byly jak najblizsze idealowi - czyli wzorcowi rasy. jesli suczka ma jakas niedoskonalosc, to wybiera psa, ktorego geny daja nadzieje, ze te ceche szczeniakom poprawi. i do tego wlasnie sluza rodowody - zeby wiedziec jakie geny niosa w sobie przyszli rodzice szczeniakow. a wystawy z zalozenia sluza do tego, by prawdziwi fachowcy ocenili, czy psy w ogole nadaja sie do dalszego rozmnazania. bo jesli maja wady, ktore wzorzec okresla jako dyskwalifikujace, to jaki jest sens rozmnazania ich? przeciez hodowla to dazenie do stalego polepszania rasy, a nie do jej psucia! BTW zauwazyliscie moze pewien paradoks? osoby, ktore wszem i wobec glosza, ze nie dziela psow na lepsze (z rodowodem) i gorsze (bez rodowodu) strasznie sie obrazaja, jak ktos nazwie ich psa kundelkiem. czyli jednak sa dla nich psy lepsze (czyli rasowe, czy chocby tylko rasopodobne) i psy gorsze (czyli kundle)? Paulinko18 jako wlascicielka mixa ON i ONki prawdopodobnie bez papierow, wiec w swietle przepisow hodowlanych kundlicy powinnam sie chyba obrazic... :roll: Quote
adda Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 [quote name='asher'] osoby, ktore wszem i wobec glosza, ze nie dziela psow na lepsze (z rodowodem) i gorsze (bez rodowodu) A co najśmieszniejsze, często argumentem przemawiającym za kupnem psa bez "papierów" jest to, że "kupują psa dla siebie, do kochania". To dopiero jest paradoks. Quote
bachar Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 A ja tu czegoś nie rozumiem. Na weterynarii Paulinka pisała, że ma dwa psy w domu- 8 tygodniowe szczenię (nota bene chore bo nie szczepione) i drugiego psa Maxa. Jeżeli ten Max, to ww. husky, to wszystko ok, ale jeśli nie (jakoś nie psuje mi Max do suni) to skąd nagle wzięła się roczna sunia. Może jest to pisanie sobie a muzom na wszystkich działach. Quote
BeataG Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 To nie ta Paulinka. :lol: Tamta jest Paulinka612, a ta Paulinka18. Quote
Karka Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 Styl bardzo podobny ja także odniosłam wrażenie ,że to jedna osoba.... Quote
BeataG Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 Osób piszących w podobnym stylu - i pewnie będących w podobnym wieku - jest niestety znacznie więcej. Tu akurat mylące jest to samo imię. Quote
adda Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 Ale te dwie Paulinki akurat dosyć podobnie piszą. Na początku też mi się merdało. Paulinka612 ma malutkiego amstafa. Chyba, że to jeszcze inna Paulinka :evilbat: Quote
Myszka.xww Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 nice_girl napisał(a):Myszka.xww napisał(a):Paulinka18 napisał(a): A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Nie, nieprawda. Suka powinna zaliczyc minimum 3 wystawy z ocena minimum dobra. A przy ktorej cieczce? Obojetne. Byle nie byla rozmnazana pozniej niz w wieku 4-5 lat. Bzdury. Suka musi otrzymać trzy oceny minimum bardzo dobre. Kryta może być od 18 miesięcy do 8 lat( w szczególnych przypadkach wcześniej, bądź później). z tymi ocenami to faktycznie, pomylilam :oops: Natomiast wiek - chodzilo mi o pierwsze krycie. Niezbyt bezpieczne wydaje mi sie pierwsze krycie w wieku 8 lat :roll: Chyba ze sie myle :) Quote
aneta Posted January 18, 2005 Posted January 18, 2005 8 to trochę dużo - ale 5-6 lat może być na pierwszy raz (moje sunie tak rodziły bez problemowo) :) A problem miałam przy mojej pierwszej suni - krytej w wieku około 2 lat (zgodnie z powszechną dotąd opinią, że małe suki to muszą rodzić przed ukończeniem 2 roku życia - jedyny poród który skończył się u weterynarza). Quote
asher Posted January 19, 2005 Posted January 19, 2005 aneto, mnie sie wydaje ze to chyba zalezy tez od rasy? mniejsze psy wolniej sie starzeja i zyja dluzej niz rasy wieksze... wiec pierwsze krycie suczki powiedzmy doga niemieckiego w wieku 5 lat to chyba jednak za pozno? choc oczywiscie moge sie mylic. nie znam sie na hodowli jako takiej kompletnie :wink: adda, masz racje to tez paradoks... ale wiecie, ja rozumiem skad sie te wszystkie bzdury o psach rodowodowych biora. o prostu sa ludzie, dla ktorych kynologia to czarna magia. nie rozumieja o co w tym wszystkim chodzi. wydaje im sie, ze pies z rodowodem to do kochania sie absolutnie nie nadaje, wyobrazaja sobie chyba, ze jedyne co mozna z nim zrobic to postawic na polce miedzy tymi wszystkim pucharami, ktore zdobyl na wystawach :wink: jeszcze jedno - tacy ludzie czesto zarzucaja prawdziwym hodowcom i prawdziwym milosnikom rasy... snobizm :o a nie dostrzegaja, ze to ONI SA SNOBAMI. o czym swiadczy chocby wlasnie reakcja na nazwanie ich psa kundelkiem :evilbat: nie rozumieja, ze to wlasnie dzieki takim "snobom", jezdzacym na wystawy, jezdzacym na krycia na drugi koniec swiata, itd. oni moga chwalic sie wsrod znajomych swoim "husky", czy "yorkiem" :roll: bo przeciez tylko i wylacznie tym "snobom" te i inne rasy w ogole powstaly! Quote
nice_girl Posted January 19, 2005 Posted January 19, 2005 Myszka.xww napisał(a):nice_girl napisał(a):Myszka.xww napisał(a):Paulinka18 napisał(a): A słyszałam, że aby suka uzyskała uprawnienia hodowlane musi zaliczyć 3 wystawy do drugiej cieczki. Czy to prawda? Nie, nieprawda. Suka powinna zaliczyc minimum 3 wystawy z ocena minimum dobra. A przy ktorej cieczce? Obojetne. Byle nie byla rozmnazana pozniej niz w wieku 4-5 lat. Bzdury. Suka musi otrzymać trzy oceny minimum bardzo dobre. Kryta może być od 18 miesięcy do 8 lat( w szczególnych przypadkach wcześniej, bądź później). Każdy ma prawo się pomylić ;) z tymi ocenami to faktycznie, pomylilam :oops: Natomiast wiek - chodzilo mi o pierwsze krycie. Niezbyt bezpieczne wydaje mi sie pierwsze krycie w wieku 8 lat :roll: Chyba ze sie myle :) A wg regulaminu ZK suka zostaje suką hodowlaną do skończenia ósmego roku życia. Pewna suka corgi, ponad ośmioletnia, była kryta w tym roku za zgodą przewodniczącego Klubu Corgi. Ja bym się nigdy nie zdecydowała na krycie suki w tak zaawansowanym wieku... Quote
aneta Posted January 19, 2005 Posted January 19, 2005 aneto, mnie sie wydaje ze to chyba zalezy tez od rasy? mniejsze psy wolniej sie starzeja i zyja dluzej niz rasy wieksze... wiec pierwsze krycie suczki powiedzmy doga niemieckiego w wieku 5 lat to chyba jednak za pozno? Właśnie małe rasy wg wszelkich danych powinny ten pierwszy raz rodzic wcześnie, dla mnie liczy się moment kiedy suka jest gotowa fizycznie (ukończony rozwój fizyczny co wacha sie od 1-3 lat i nie jest zgodne z cieczkami ) i psychicznie - co czasem sięga wieku nawet 4 lat ;) U mnie raz rodziła suka ponad 8 letnia bez najmniejszego problemu i z małym wysiłkiem organizmu (pisałam raz o takie warunkowe krycie - akurat w mojej rasie nawet 10 letnie psy są ciągle "młode" a starość przychodzi późno i nagle , czasem wogule nie ma tego starczego etapu .... tylko pies na zawsze zasypia ) Quote
asher Posted January 19, 2005 Posted January 19, 2005 no wlasnie. duze rasy pozniej dojrzewaja ale i wczesniej sie starzeja. wiec pewnie trzeba po prostu wstzrelic sie z kryciem we wlasciwy moment, kiedy suka juz jest dojrzala, ale jeszcze nie stara. ale koniec juz moich wypowiedzi na ten temat, bo naprawde sie na hodowli nie znam 8) Quote
malko Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 U mnie raz rodziła suka ponad 8 letnia bez najmniejszego problemu i z małym wysiłkiem organizmu Ale czy to był jej pierwszy poród. Z tego co mi wiadomo, pierwsze krycie powinno być przed ukończeniem 5 lat gdy suka jest jeszcze "elastyczna". Kolejne porody są już łatwiejsze. Quote
Recommended Posts