Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marta_Ares napisał(a):
a co zrobic jesli Tzt ma husky z adopcji, nie wiadomo czy tatuaz nadany z hodowli czy ze schroniska, sa to same cyfry

no to nie jest tatoo związkowe,raczej schroniskowe-takie z ZK ma format` albo cyfry i litera na koncu albo litera a potem cyfry

• Replies 350
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Mam do Kieleckiego oddziału 60 km, odmówili przyjazdu (nawet przywiezienia i odwiezienia) na przegląd hodowlany i tatuowanie.

Sytuacja o której pisałam miała miejsce 4,5 roku temu, kiedy mimo starań naszego ówczesnego kierownika sekcji, odmówiono nam przyjazdu.
Jednak jak mnie dziś zapewnili w naszym Związku, teraz taka sytuacja nie mogła by mieć miejsca.

Przepraszam obecne władze naszego Związku (które jak widać starają się, żeby było coraz lepiej i dbają o dobre imię Oddziału) jeśli poczuły się dotknięte moimi słowami.
Przepraszam także mojego obecnego kierownika sekcji, który mógł mieć nieprzyjemności z powodu mojej wypowiedzi, a jest człowiekiem niezwykle życzliwym i pomocnym we wszystkim co dotyczy psów i hodowli i niejednokrotnie korzystaliśmy z jego uprzejmości.

Chcę jednak podkreślić, że moje słowa nie były oszczerstwem, tylko przytoczonym faktem z przeszłości.
Bardzo się cieszę, że taka sytuacja nie będzie miała więcej miejsca i nie omieszkam skorzystać z tego przywileju przy kolejnym przeglądzie.

Mam też nadzieję, że zostanie kiedyś wprowadzony przepis, że przegląd może się odbywać tylko i wyłącznie w hodowli.

• 4 weeks later...
Posted

ludzie poprostu powiem jedno - POMOCY :lol::diabloti:
jak do tej pory nie udało mi się znależć nikogo kto zatatuowałby moje maluchy :roll: smutne to , ale prawdziwe :roll:

proszę o kontakt z osobą uprawnioną do robienia tatuażu z oddziału Kielce :) Niestety do Kielc nie można teraz się dodzwonić ze względu na urlop :p

• 2 weeks later...
Posted

Cały czas zastanawiam się na jakiej zasadzie są przydzielane numery tatuażu, co oznaczają cyfry, a co litery.
Może niezbyt dobrze szukałam w internecie, ale nic nie znalazłam na ten temat.
Wie ktoś (: ?

Posted

Litera (może być na początku lub na końcu) oznacza oddział, w którym wykonano dany tatuaż, zaś cyfry oznaczają który to z kolei szczeniak danej rasy w tym oddziale.

• 4 weeks later...
Posted

aleb napisał(a):
zaś cyfry oznaczają który to z kolei szczeniak danej rasy w tym oddziale.

Nic podobnego, nie prowadzi się ewidencji w rasie. Nadaje się pierwszy wolny numer, bez względu na rasę.

Posted

Gosiak napisał(a):
Nic podobnego, nie prowadzi się ewidencji w rasie. Nadaje się pierwszy wolny numer, bez względu na rasę.

No nie masz racji, nie do konca. W duzych oddziałach dzieli sie psy na rasy, w mniejszych robia po kolei jak leca numery.

• 2 weeks later...
Posted

Hej
Mam prośbę czy może mi ktoś pomóc?
jestem w posiadaniu ślicznej suczki husky, niestety pies jest ze schroniska, ale ma tatuaż w uchu. Tatuaż składa się z dwóch liter, czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mogę znaleźć dane skąd pochodzi suczka.

Posted

piesek nie dostał tatuażu w schronisku tylko został ochipowany a w tatuażu są dwie literki U i F albo P są słabo widoczne prawie nie do odczytania

Posted

zapomniałam dodac że luna (tak ją nazwaliśmy)jest bardzo ułożona reaguje na komendy i chodzi przy nodze bez smyczy jednym słowem jak nie husky;) ktoś włożył w jej tresurę duuuużo pracy

Posted

Hej! Jeśli suczka jest ze schroniska i ma "dziwny" tatuaż, być mogła być wytatuowana w schronisku- wiem to od jednej z pracowniczek z podwarszawskiego schroniska, w którym tatuuje się- właśnie suki- po sterylizacji, tak, by nie otwierać po raz drugi jamy brzusznej. Na pewno tatuaż wykonuje sie zawsze w uchu- nie wiem , czy lewym ,czy prawym i nie w pachwinie.TYaki tauaż zwykle ma postać: numer-kropka lub ukośnik-cyfra oznaczająca rok (być moze 2 ostatnie cyfry).A co do "dziwnych" tatuaży- to niekiedy cyfry są tak zlane, że nie sposób odróżnić "B" od "3" czy "6", "8", "9" ... Znalazłam parę lat temu groenendala, którego tatoo zgodnie wszyscy znajomi odczytali jako 5 cyfr, z czego nap oczaku były właśnie "3" lub "6" lub 8" lub "9" co ja isę naszukałam po zagranicach sądząc, ze pies importowany, bo 88XX czy też 99XX to nie w Polsce...a kiedy znalazł sie właściciel, w dokumentach psa miał coś jak B 096 czy coś w tym stylu!! A więc polskie numery.I bądź tu człowieku mądry i szukaj po oddzialach!!

• 4 weeks later...
Posted

A litery żadnej nie ma w tym tatuażu? Zależy, jaka to rasa psa, ponieważ tatuaż jest numerem kolejnego szczenięcia danej rasy, więc skoro 4 cyfrowy, to może pochodzić z kraju, w którym ta rasa jest popularna. A czy to na pewno cyfry??? Kilka lat temu znalazłam groendaela, który miał tatuaż czterocyfrowy wyglądający na 88XX, lub 33XX, lub 99XX, lub 66XX (tak nieczytelny!!) a wiedziałam,ze tych psów w danym okresie było w Polsce może z 500, szukałam po zagranicach a okazało się, że psiak był z Polski i tatuaż zaczynał się od litery B i coś tam(trzy cyfry potem). Jeśli ty też jesteś posiadaczem/-czką znalezionego psa, to przede wszystkim zgłoś to do ZK. Powodzenia!