Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pieska (suczkę) rasy Alaskan Malamute. Muszę kupić jej dość mocną smycz i obrożę, taka żeby się od razu nie rozwaliła. Jeśli macie jakieś sprawdzone smycze i obroże to napiszcie.

Posted

Wg mnie najlepsze są taśmowe czyli parciane. Tylko trzeba wybrać odpowiedni rozmiar dla danego psa, ale tow zoologicznym doradzą. Ja kupiłam dla mojego kundla (mix amstaff-bokser) taśmówkę za 10 zł, i trzyma się ponad rok ;)

Posted

Ja smycze dobieram do sposobu zachowania się psa, tak więc np. jednego, zupełnie do opanowania komendą prowadzę na szerokiej, mocnej skórzanej z bardzo wygodną regulacją w 4 miejscach (w tym przy karabińczyku, dzięki czemu można w razie potrzeby ten karabińczyk wymienić, a drugiego psa również na regulowanej smyczy, ale z takiej okrągłej w przekroju, grubej linki, bo w przeszłości, gdy do mnie dotarł był bardzo raptownie zrywającym się do boju psem i smycz skórzana zmasakrowałaby mi w takich okolicznościach ręce.
Choć ze smyczami z tej wspomnianej przeze mnie linki trzeba też trochę uważać, ponieważ przy nagłym silnym szarpnięciu tarcie o skórę dłoni może wywołać poparzenia, mi się to zdarzyło...

Posted

Zastanawiać się nad firmą manmat lecz obroże mają największy wymiar do 59cm, moja stelka ma teraz 50 cm to obrożqa regulowana, ale boję się że kiedy będzie dorosła to będzie za mała. znalazłam też coś na allegro: WYGODNA OBROŻA KLIK, REGULOWANA 35-60cm (595109827) - Aukcje internetowe Allegro jednak boją się o tą klamrę że się rozepnie, MOCNA SMYCZ DLA ŚREDNICH I DUŻYCH PSÓW - 150cm (595115259) - Aukcje internetowe Allegro smycz ale wymiar myslę że większy więc 2m. Które komplety wybrać z firmy manmat czy te z allegro?

• 7 months later...