Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Majaa napisał(a):
Elka_ka tym razem to trochę nie tak. Jestem daleko, ale znam na bieżąco sprawę, dlatego też nie piszę i nie pisałam wcześniej postów nt. odejścia Dzidzi za TM. Mrs.ka, jak dojdzie do siebie opisze ze szczegółami, dlaczego test "nosówkowy" nie wyszedł pozytywnie. W skrócie - była to postać nerwowa po przebytej nosówce, choć o dziwnym przebiegu.

Ryzyko zakażenia pozostałych szczeniąt jest nieduże, ale w sumie surowicy nigdy nie za wiele, więc proszę o pilne info, jeśli takie macie, czy w Austrii, Czechach, Włoszech jest dostępna

doszłam czy nie doszłam do do siebie to najmniej ważne , fakty są takie ,że przez cztery dni ,żaden z sześciu wetów w Starachowicach nie potrafił przprowadzić badań wykluczjących choroby u Dzidzi , nie mają nawet podstaw diagnostyki,nikt nie miał testu na nosówke,a jak juz prywatnie dostarczyłśmy ,to nie miał kto zrobić,bo jeden wet zajety ,a druga musiała sprawdzać na internecie jak sie robi ten test bo nigdy nie robila. Wiem ,że jestem zrozpaczona i mało obiektywna ale tu jest prowincja i już wiem,że poza szczepieniami muszę szukać opieki dla psów na pewno nie u lokalnych wetów.

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Baffi właśnie pojechał do Krakowa:multi: faktycznie miał mega oglądalność- np. Kraków ok.1500 wejść i kilkanaście telefonów , zainteresowanie ogromne ale mało kto przechodzi nawet wstępną rozmowę , nie mówiąc o tym ,że trzeba samemu przyjechać po pieska.
Podobnie jest z Emusiem , niestety jeśli chodzi o czarne szczeniorki zero odzewu:shake: porąbani ci ludzie:cool3: tak też bylo z tymi czterama suniami,które karmiłam butelką,ta czarna nikomu sie nie podobała i nikt jej nie chciał ,była u mnie 3 miesiące i wyrosła na najpiekniejszą psiunie z nich wszystkich i oczywiście doczekała się domku, w Katowicach:)

Posted

megi345 napisał(a):
no o Baffiego pytali mnie ludzie.. Emuś też ma oglądalność, ale niestety te czarnuszki niby 300 wyświetlen maja ale nikt nie pisze :shake:

niestety musimy się uzbroić w cierpliwość, nie sztuką jest wydać psa byle szybko i byle komu , cały sens jest w tym ,żeby zapewnić mu bezpieczeństwo i zapobiec rozmnażaniu .

Posted

Mrs.ka w sprawie surowicy popróbuj się skontaktować z Emilią - emilia2280. Ma wydarzenie na FB z surowicą na parwo, może coś pomoże. Odejścia takich maluchów jak Dzidzia są najgorsze (*).

Posted

Pies Wolny napisał(a):
Mrs.ka w sprawie surowicy popróbuj się skontaktować z Emilią - emilia2280. Ma wydarzenie na FB z surowicą na parwo, może coś pomoże. Odejścia takich maluchów jak Dzidzia są najgorsze (*).

Właśnie miałam to dziewczynom napisać, może Emilka poratuje surowicą:-(
Dlaczego weci są tak niefrasobliwi:-(

Posted

irenaka napisał(a):

Dlaczego weci są tak niefrasobliwi:-(

Bo tak jak większość lekarzy, tak większość weterynarzy wybiera taki zawód nie z powołania ale dla forsy. Co się będzie wysilał jak i tak kasę zbierze. Trafić na specjalistę w takiej dziurze to naprawdę rzadkość, a i w większym mieście trzeba się naszukać:roll:

Posted

Pies Wolny napisał(a):

To prawda, taka bezsensowna śmierć jest nieprzeliczalna nawet na uczucia tych , którzy na tym ziemskim padole koczują;(

Ale doświadczenia mogą uratować kolejnego psa z takim i/lub podobnym problemem (a tu przypadek był szczególny) choć mrs.ka jeszcze nie opisała przypadku Dzidzi

• Surowicę z Czech na ten moment mam możliwość ściągnięcia, nie przywiozłam bo 1. nie była na cito 2. jechałam przez Czechy w środku nocy, 3. Włosi nie dokońca wiedzą co to nosówka .......... wysoka temperatura i wilgotność powietrza (których nie znoszę) robią swoje

• Posted

Od dziś wypowiedziałam WOJNĘ OSP Skarżysko - Książęce, taką jakiej się sama nie spodziewałam :angryy::angryy: sama po sobie, ale cóż ............. chamstwo, durna odwaga "pana szefa" OSP i zmieszana do tego z bezczelnością i "pewnością siebie" "pana szefa", działają na mnie jak płachta na byka i to setki razy zranionego

Będzie dym ....... :evil_lol:

Dzisiaj do domu pojechał kolejny szczeniak - 3-ci z "botanicznej"

Posted

Podliczyłam psiaki odłowione w 2010 przez OSP w Skarżysku z gmin:

- Górno - 22
    - Raków - 4
    - Bliżyn - 2
    - Skarżysko Kam. - 220

Razem 248(!!!) psów w ciągu roku na całe 2(!!!) kojce.

Posted

[quote name='ewab']Podliczyłam psiaki odłowione w 2010 przez OSP w Skarżysku z gmin:

- Górno - 22
    - Raków - 4
    - Bliżyn - 2
    - Skarżysko Kam. - 220

Uściślijmy:
    --- jeden kojec podwójny i to z budami w środku..............
    --- budy się rozwalają z założenia
    --- podłoga (płyta pilśniowa) namoknięta i pęczniejąca z powodu ilości moczu]
    --- psy nie miały kropli wody
    --- w kojcu psa (podobno nie z interwencji), a zabranego z litości było jedzenie - "wyżerka po same uszy" - stare bułki namoczone w wodzie

Ciekawe, czy ktoś z OSP zna słowo "KWARANATNNA"
    (Pomijam inne aspekty tego problemu)

Posted

A Daleszyce?

Hmmm.
    Napewno suka (a ja głupia nie mogę się doliczyć) znów zwiały z transportu
    vide "kaukardyn"
    To wszystko jest tak żenujące, że mnie potrafi, jako po prostu, człowieka, zawstydzic

Posted

Daleszyce w 2010 roku miały podpisaną umowę z PUK-iem. Ich współpraca z OSP była krótkotrwała, dotyczyła 2011 roku i przekazali chyba 5 psów.

Posted

[quote name='ewab']Daleszyce w 2010 roku miały podpisaną umowę z PUK-iem. Ich współpraca z OSP była krótkotrwała, dotyczyła 2011 roku i przekazali chyba 5 psów.
    Ojoj! OSP to takie 'niby' dobre żuczki........... 1 czy 5 psów - cóż to za różnica.. Psy zniknęły bezpowrotnie .....
    Przestanę teraz rzucać jadem, bo to nie pomoże aktualnie nikomu i niczemu

Zaczynam tworzyć pisma, a jak wiadomo papier jest cierpliwy, a ja jeszcze bardziej ....... ;)

EDIT: Link do art. o wielkiej ucieczce kaukardyna http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110530/POWIAT0104/352279921

Posted

[quote name='ewab']Podliczyłam psiaki odłowione w 2010 przez OSP w Skarżysku z gmin:

- Górno - 22
    - Raków - 4
    - Bliżyn - 2
    - Skarżysko Kam. - 220

220 psów w Skarżysku???:crazyeye: Ewab, w ciągu jakiego czasu oni tyle odłowili??? Bezdomniaki szwendają się po tej dziurze, ale nie w takich ilościach i od jakiegoś czasu widuję ciągle te same, czasem dołącza jakiś nowy wygnaniec. To niby które odłowili. Może jakiś kit cisną?

[quote name='Majaa']Od dziś wypowiedziałam WOJNĘ OSP Skarżysko - Książęce, taką jakiej się sama nie spodziewałam :angryy::angryy: sama po sobie, ale cóż ............. chamstwo, durna odwaga "pana szefa" OSP i zmieszana do tego z bezczelnością i "pewnością siebie" "pana szefa", działają na mnie jak płachta na byka i to setki razy zranionego

Będzie dym ....... :evil_lol:

Dzisiaj do domu pojechał kolejny szczeniak - 3-ci z "botanicznej"

Maju jak go wyzwiesz na pojedynek na topory to daj znać, pójdę Ci pokibicować:lol:

Posted

Elka_Ka napisał(a):
    220 psów w Skarżysku???:crazyeye: Ewab, w ciągu jakiego czasu oni tyle odłowili??? Bezdomniaki szwendają się po tej dziurze, ale nie w takich ilościach i od jakiegoś czasu widuję ciągle te same, czasem dołącza jakiś nowy wygnaniec. To niby które odłowili. Może jakiś kit cisną?

Odpowiem za Ewab: tylko w roku 2010 !!!!!
    Szwendają się, bo są wypuszczane teoretycznie po obserwacji (15 dni) i kastracji w tym samym miejscu.
    Więcej napiszę ... Wg wiedzy człowieka, który się de facto zajmuje wyłapywaniem psów, on cyt: "nie ma prawa wydać żadnego wyłapanego psa". Li tylko pozostaje Mu psa wypuścić!
    To jest SZAŁ!:cool3::cool3:

Elka_Ka napisał(a):
    Maju jak go wyzwiesz na pojedynek na topory to daj znać, pójdę Ci pokibicować:lol:

Szykuj już szaliki i inne gadżety;););), bo ja go wyzywać nie będę na pojedynek. On sam to zrobił w stosunku do mnie, stowarzyszenia i przede wszystkim psów, swoją butą, chamstwem i pewnością siebie. Jeszcze nie wie, że to wszystko go przerosło, nim skończył artykułować pierwsze zdanie - zresztą ze składnią i słownictwem nijak nie pasującym do języka ojczystego.
    A na marginesie dodam, że powinnien się cieszyć, że mrs.ka była ze mną, a nie sama i udało mi się zapanować w paru % nad Jej emocjami, bo było blisko, żeby go wyciągnęła za wszarz zza tej lady sklepiny, którą prowadzi, a kto wtajemniczony, to wie, co mogło to dla chłopa oznaczać :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Pierwszy pozew już prawie gotowy ..........

Posted

No cóż można na to powiedzieć:roll: może tylko to, że nie trzeba było powstrzymywać mrs.kiej:diabloti: Ciekawe ile płacą tym bindolom za wyłapywanie i wypuszczanie? Podobno w S-ku mają budować ratusz (potrzebny komu jak wrzód na doopie) i ma na to być przeznaczone 40 mln zł. Gdyby zamiast wywalać forsę na takie pier...oły przeznaczyli chociaż 1/4 z tego na choćby niewielkie - kilkudziesięcioboksowe schronisko, to byłoby to z pożytkiem dla wszystkich z psami włącznie. Ale na rozsądek tych włazidoopców to raczej nie ma co liczyć:shake:

Posted

Elka_Ka może i jakiś kit cisną, ale to jest oficjalna odpowiedź udzielona przez Zastępcę Prezydenta Miasta.

Majaa o jakiej sterylizacji Ty piszesz. Cyt. "Zwierzęta zdrowe po przebadaniu, zaszczepieniu przeciwko wściekliźnie oraz odrobaczeniu były wypuszczane w miejscu wyłapania".

W takiej sytuacji nie ma się co dziwić, że OSP w Skarżysku odławiało więcej psów niż PUK w Kielcach. W końcu jak 5 razy złapali i wypuścili tego samego psa to 5 razy kasiorkę dostali:cool3:.

Posted

sama wiem ,ze trudno mi powstrzymać emocje jeśli widzę krzywdę zwierząt, a wczoraj mną "szarpneło" porządnie .
    Miejsce: teren OSP Skarżysko.
    Osoba: komendant OSP
    najpierw zobaczyłam psy w zasranym na maxa kojcu wychodzącym na południe, bez kropli wody w temperaturze ok.35 st (godz.17!!!) , a potem usłyszałam od faceta ,że on nie musi z nami rozmawiać i nic nam wyjasniać. Kiedy mu "dosadnie" wtłumaczyłam, żeby psom nalał wody bo jest zagrozone ich zdrowie i/lub zycie (co jak wiadomo jeśli jest celowe podlega karze nawet pozbawienia wolności) odpowiedział,że to nie on jest od takich rzeczy ! ... i zadzwonił po ...strażaka ochotnika ! już abstrachując od wszystkich aspektów łamania prawa w tej sytuacji to sam fakt ,że w OSP psy nie mają dostępu do...wody jest kuriozalne(po za tym,że jest poprostu karygodne)

Posted

ewab napisał(a):
    Majaa o jakiej sterylizacji Ty piszesz. Cyt. "Zwierzęta zdrowe po przebadaniu, zaszczepieniu przeciwko wściekliźnie oraz odrobaczeniu były wypuszczane w miejscu wyłapania".

Tylko pisałam o info uzyskanych wczoraj.
    Przecież wiesz, że nim skieruję kolejną sprawę do Sądu to 5 x sprawdzę

Posted

mrs.ka napisał(a):
    sama wiem ,ze trudno mi powstrzymać emocje jeśli widzę krzywdę zwierząt, a wczoraj mną "szarpneło" porządnie .
    Miejsce: teren OSP Skarżysko.
    Osoba: komendant OSP
    najpierw zobaczyłam psy w zasranym na maxa kojcu wychodzącym na południe, bez kropli wody w temperaturze ok.35 st (godz.17!!!) , a potem usłyszałam od faceta ,że on nie musi z nami rozmawiać i nic nam wyjasniać. Kiedy mu "dosadnie" wtłumaczyłam, żeby psom nalał wody bo jest zagrozone ich zdrowie i/lub zycie (co jak wiadomo jeśli jest celowe podlega karze nawet pozbawienia wolności) odpowiedział,że to nie on jest od takich rzeczy ! ... i zadzwonił po ...strażaka ochotnika ! już abstrachując od wszystkich aspektów łamania prawa w tej sytuacji to sam fakt ,że w OSP psy nie mają dostępu do...wody jest kuriozalne(po za tym,że jest poprostu karygodne)

No tak, to teraz już wiem gdzie się podziały bezdomne psy ze S-ka:angryy: Tyle bezdomniaków co jest teraz w porównaniu z tym co było to kropla w morzu. Podejrzewałam, że je gdzieś wykańczają, teraz już wiem gdzie:angryy:

Posted

[quote name='megi345']czy goldenek Baffi jest jeszcze aktualny czy już w domku ? Bo ma dużą oglądalność i pisze pare osób o niego i nie wiem czy odsyłać czy już nie?

megi345 proszę Cię zdejmij Baffiego z ogłoszeń bo mam kilka telefonów dziennie o niego :) a on już od tygodnia w DS :)

Posted

mrs.ka napisał(a):
    megi345 proszę Cię zdejmij Baffiego z ogłoszeń bo mam kilka telefonów dziennie o niego :) a on już od tygodnia w DS :)

okej, zdjęty :razz:
    chociaż tyle, odzew jest. :)
    czyli coś moje ogłoszenia dają ;) fajnie.
    a o jakieś inne psiaki też dzwonią czy tylko Baffi tak przypadł do gustu?