Ancyk Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Na studiach miałam zajęcia z gościem, który ma fioła na punkcie ptaków, prowadzi azyl itp itd kontakt do niego: PTASI AZYL - Fundacja Ośrodek Pomocy Dzikim Zwierzętom Ostrów 10, 26-060 Chęciny 41 315 48 45 692 495 942 http://www.ptasiazyl.com.pl/region.html może się przyda. Pozdrawiam. Quote
Viris Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Proszę o pomoc, nawet obecność na wątku... http://www.dogomania.pl/threads/222208 Quote
Majaa Posted February 4, 2012 Posted February 4, 2012 Viris ja się meldowałam, jak wiesz, ale chyba nigdy w życiu nie nauczę się wstawiać bannerków do podpisu .... ;( Ancyk znamy to miejsce i niestety bardzo różnie oceniamy w kwestii porad i zaangażowania, ale dzięki za podpowiedź. Anndudek81 - dzięki za podpowiedź i propozycję. Zobaczymy - na razie trwa walka o doprowadzenie dolnych kończyn do ładu na tyle, aby zaczął ptaszyna chodzić. Jest dzikusowaty, więc ma szanse do powrotu do natury. Dzisiaj były kolejne zgłoszenia o łabędziach zamarzniętych, ale na szczęście, ptaki miały się całkiem dobrze, tylko chodzić im się po lodzie nie chciało. Dzisiaj odebrałam zbiórkę karmy dla zwierząt starachowickich oraz zwierząt w schronisku w kieleckich Dyminach przeprowadzonej w SP nr 10 w Starachowicach Dzieci zebrały dla zwierząt: Całe opakowania: Karma sucha dla psów: Tesco Complete 3 kg – 1 szt. = 3 kg Brunos 2 kg – 1 szt. = 2 kg Chappi 500 g – 5 szt = 2,5 kg Carrefour 500 g – 1 szt. = 0,5 kg Butcher's 500 g – 1 szt. = 0,5 kg Winner 3 kg – 2 szt. = 6 kg Razem = 14,5 kg Karma w puszkach dla psów: Puffi 1240 g – 6 szt. = 7,44 kg Chaps 1250 g – 4 szt. = 1,25 kg Rokus 1250 g – 1 szt = 1,25 kg Winston 1240 g – 1 szt. = 1,24 kg Brunos 1240g – 1 szt = 1,24 kg Pedigree 400 g – 2 szt. = 0,8 kg Pretender 410 g – 1 szt. = 0,41 kg Rafi mini dog 125 g – 1 szt. = 0,125 kg Razem = 13,755 kg Karma sucha dla kotów: Kitty 2 kg – 2 szt = 4 kg Schlecker As 1 kg – 1 szt = 1 kg Claude 1 kg – 1 szt. = 1 kg Razem = 6 kg Karma dla kotów w puszkach: Kitty 415 g – 5 szt. = 2,075 kg Razem = 2,075 kg Ponadto ze zbiórki dzieci z SP 10 odebraliśmy dzisiaj: Puszki 800 g (z pomocy UE dla ludzi) 8 szt. Kasza ok. 14 kg (w tym 11 kg oryginalnie zapakowanej) Makaron ok 14 kg (w tym 8,15 kg zapakowanego oryginalnie, reszta na wagę, i odsypane z domowego gospodarstwa) Ryż ok 12 kg (w tym zapakowanego oryginalnie 9 kg) Mieszanki karmy suchej na wagę ok. 20 – 25 op. o różnej gramaturze Razem ok 55 kg Łącznie ok 91,33 kg Nie mieliśmy okazji tego wszystkiego niepopakowanego poważyć, a że za dosłownie 30 minut miał jechać mój współpracownik do Kielc, który zresztą pomagał mi odbierać tą karmę, to na szybko ustaliliśmy, że wszystko, co do gotowania się nadaje lub jest rozszczelnione (typu mieszanki karmy, karma na wagę) jedzie do schroniska, bo zostanie od razu zużyte. Reszta zostanie dla zwierząt starachowickich. Tak więc do Kielc pojechało wszystko „ponadto” oraz bodajże 6 kg karmy suchej dla psów. Reszta została dostarczona do jednej z karmicielek psów i kotów, na co mam stosowne potwierdzenie. Quote
Majaa Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Wstępnie zaznaczam, że za ok 3-5 tygodni będziemy organizowali w Kielcach szkolenie z/z prawa: celem szkolenia jest wprowadzenie grupy ludzi poddających się szkoleniu do świata zagadnień prawnych innych niz te, nawet po nowelizacji ogólnie znane. Założeniem naszym jest wyszkolenie grupy ludzi, którzy w efekcie tego szkolenia będą umieli w miarę sprawnie posługując się zapisami ustawy o ochronie zwierząt (nieprecyzyjnej wciąż) i ustawami współistniejącymi, szybko i sprawnie ocenić zastaną sytuację w sensie prawnym, konkretnie rozmawiać z policją lub strażą gminną, nie dając się zwieść argumentacji nie doinformowanej "władzy", napisać zawiadomienie do prokuratury, występować w imieniu stowarzyszenia, które reprezentują, jako oskarżyciel posiłkowy, jak zachować się w sądzie, kiedy już jest się nim jest. Celem szkolenia jest zdobycie informacji praktycznych, oprócz wiedzy na temat interpretacji zapisów nowelizacji ustawy obowiązujcej od 1 stycznia 2012. Wykładowcami będą doświadczeni praktycy oraz Sędzia - karnista Szkolenie będzie podzielone na 3-4 bloki tematyczne z panelami dyskusyjnymi po ok 5-6 godzin każdy. Zajęcia soboty, niedziele - realnie dwa weekendy, w godzinach 12 - do oporu codziennie Ewentualna odpłatność do 20 zł za dzień. Lunch i przerwy kawowe w cenie. Proszę zgłaszać chęć uczestnictwa na mail starachowice.stoz@wp.pl Quote
ksenka1 Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Bardzooooo przepraszam za offa, ale pilnie poszukuję transportu na trasie Lublin- Starachowice. Moze ktoś z was jedzie tą trasą jutro lub pojutrze? Chodzi o przewiezienie oneczki, która w sobote o 19 pojechałby transportem pod Koszalin do DS. To ona http://tablica.pl/oferta/roczna-onka-domek-na-cito-inaczej-zniknienie-ma-juz-czasu-IDJwOf.html Quote
Majaa Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 ksenka1 napisał(a):Bardzooooo przepraszam za offa, ale pilnie poszukuję transportu na trasie Lublin- Starachowice. Moze ktoś z was jedzie tą trasą jutro lub pojutrze? Chodzi o przewiezienie oneczki, która w sobote o 19 pojechałby transportem pod Koszalin do DS. Szkoda, że nie dzwoniłaś Mój współpracownik wyjechał 1,5 h temu z Lublina, ale jeszcze się zorientuję, czy ktoś nie jedzie tą trasą ..... Quote
Madzialenos Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Hej cioteczki nie znacie może kogoś kto zajmuje się adopcją psów w typie labradora ?? Quote
ksenka1 Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Majaa napisał(a):Szkoda, że nie dzwoniłaś Mój współpracownik wyjechał 1,5 h temu z Lublina, ale jeszcze się zorientuję, czy ktoś nie jedzie tą trasą ..... :( będę wdzięczna, sunia ma szansę na boski domek... a jutro nie bedzie jechał? pojutrze? Quote
Majaa Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 ksenka1 napisał(a)::( będę wdzięczna, sunia ma szansę na boski domek... a jutro nie bedzie jechał? pojutrze? Chyba to wyjaśniłam, wcześniej ..... popytam i poszukam dalszych transportów A ze Starachowic do Koszalina, jaki ma transport? Quote
ksenka1 Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Juz wszystko załatwione, dziękuję za chęci :) Pozdrawiam :) Quote
Majaa Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 ksenka1 napisał(a):Juz wszystko załatwione, dziękuję za chęci :) Wiesz.... próbowałam coś załatwić, aby pomóc, wydzwaniając chyba ok. 30 - 40 tel. i mialam jednego przedstawiciela, który ewentualnie mógłby wziąść psa na sporej części tej trasy, ale wcześniej szybko uciełąś temat, bez wyjaśnień. A o transport nie pytałam bez powodu, bo miałam na myśli także ewentualne podrzucenie karmy ze zbiórek choćby do DT dla naszego Hamleta. I to jest powód dlaczego ograniczam się do informacji na tym wątku - tak właśnie zaczynają działać dogomaniacy: "Liczy się moje", a drudzy muszą uznać ideę "umiesz liczyć, licz na siebie". Gratulacje za tok myślenia! - wszystko działa w dwie strony prędzej, czy później. I dziękuję za "wzajemną pomoc oraz zainteresowanie pytaniem", a przede wszystkim dziękuję za ............... egoizm, który po raz kolejny otworzył mi szeroko oczy. Nie warto pytać, bo odpowiedź zazwyczaj jest egoistyczna! Od lat obserwuję zatracanie tego, co kiedyś było ważne na tym forum. wątek transportowy powoli umiera śmiercią naturalną Przybywa nam podopiecznych, ale rówocześnie możemy zaznaczyć, że w chwili obecnej (prawie, że) podpisana jest umowa na finansowanie przez gminę Starachowice psów zabranych ze Starachowic przez ŚTOZ. W kontekście poprzednich zdań - mimo, że jest ustalona opłata za 1 km dowozu zwierzęcia, to zawsze będę szukać transportów "przy okazji" bo każda zabrana zlotówka dotycząca transportu, odbiera kolejną złotówkę z opieki nad psem, niezależnie od tego do którego podmiotu trafią (wykonawcy usług, czy ŚTOZ) Quote
Majaa Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 [quote name='Majaa'] Dobre wieści niosę w sprawie tego psa. Rana zmniejszyła się do rozmiaru 7 x 11 cm, a ponieważ dzisiaj trzeba bylo podjąć próbę zszycia granic rany i pies był znieczulony na kilka chwil, zszycie się nie powodło, bo dawałoby dyskomfort psu, ale został wykastrowany. Ma się dobrze i wykazuje ogromną wdzięczność za ciepły kąt i opiekę Quote
Roszpunka Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Co dalej z nim będzie? I mam jeszcze pytanie w sprawie suni z Kałkowa (to chyba jej szczeniaki zrzucali z Golgoty:(). Dało by radę ją ciachnąć - znowu ma cieczkę i stado adoratorów za nią biega... Quote
qrdemole Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Majaa napisał(a):Dobre wieści niosę w sprawie tego psa. Rana zmniejszyła się do rozmiaru 7 x 11 cm, a ponieważ dzisiaj trzeba bylo podjąć próbę zszycia granic rany i pies był znieczulony na kilka chwil, zszycie się nie powodło, bo dawałoby dyskomfort psu, ale został wykastrowany. Ma się dobrze i wykazuje ogromną wdzięczność za ciepły kąt i opiekę wciąż wygląda to strasznie :( ale super, że ma tak wspaniałą opiekę... biedny jest...ale i bardzo dzielny! Quote
Majaa Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 qrdemole napisał(a):wciąż wygląda to strasznie :( ale super, że ma tak wspaniałą opiekę... biedny jest...ale i bardzo dzielny! Roszpunka napisał(a):Co dalej z nim będzie? Qrdemole, to są stare zdjęcia. Ja relacjonowałam to, czego dowiedziałam się dzisiaj. Na razie chłopak siedzi w DT, jutro rozstrzynie się kwestia, czy zostaje dalej na DT, pod nieobecność Gospodarzy, czy trafi do hotelu, choć na ten tydzień nieobecności. Treba szukać domu chłopakowi! Roszpunka napisał(a):I mam jeszcze pytanie w sprawie suni z Kałkowa (to chyba jej szczeniaki zrzucali z Golgoty:(). Dało by radę ją ciachnąć - znowu ma cieczkę i stado adoratorów za nią biega... Osobiście zgłaszałam koty i tą sukę do Gminy Pawłów. Już po zawarciu porozumienia gminy z Tierschutzbund ponawiałam prośbę, odpowiedziano mi, że ten problem w Sanktuarium będzie załatwiony. Dodatkowo dołączyłam koty z DPSu znajdującego się obok. Zgłoszenie o potrzebe sterylizacji zwierząt w Kałkowie przekazałam również Nadji - oficjalnej reprezentantce Tierschutzbund ok. 3 tygodnie temu. Będę dalej pilotować ten problem. Uprzejmie donoszę również, że Mika właśnie parenaście minut temu dojechała do nowego domku w Warszawie! Quote
karolina175 Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 WAZNE!!! Poszukujemy psa Ediego (poltorarocznego) ktoremu ostatnio robiono ogloszenia... Przez pomylke zostal wstawiony numer dziewczyny ktora nie wie o jakiego psa chodzi... Byly juz 2 telefony szkoda zeby pies stracil sznse na dom!!!!!! Jesli ktos ma takiego psa prosze info na PW Quote
Majaa Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 Niestety nie ogłaszamy psa o takim imieniu ;( Wieści z dzisiaj: 1. W Starachowicach poszukiwany jest owczarek niemiecki (bez rodowodu – w typie rasy) o imieniu Max - zaginął tydzień temu na osiedlu Las. 2. Natomiast dzisiaj znaleziony został dosyć zadbany shi-tzu. Kontakt w jego sprawie 602705569 Jego fotki: 3. Chłopak z raną, czyli Murzyn zostaje na DT, mimo nieobecności Gospodarzy. Quote
Ania102 Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 Majaa napisał(a): 1. W Starachowicach poszukiwany jest owczarek niemiecki (bez rodowodu – w typie rasy) o imieniu Max - zaginął tydzień temu na osiedlu Las. Nie widziałam psa w typie ON-ka ale w razie czego będę miała na uwadze, a czy to jest pies z tego osiedla ? Panowie od wycinki w lesie przychodzą z psem ale dziś był z nimi. Quote
andzia69 Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 [quote name='Majaa'] celem szkolenia jest wprowadzenie grupy ludzi poddających się szkoleniu do świata zagadnień prawnych innych niz te, nawet po nowelizacji ogólnie znane. zaje..ście mi się to zdanie podoba:diabloti: Quote
megi345 Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 (edited) Widziałam to ogłoszenie o shitzu, że zaginął.Fajnie, że się odnalazł :). Edited February 14, 2012 by megi345 Quote
Majaa Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 megi345 napisał(a):Widziałam to ogłoszenie o shitzu, że zaginął.Fajnie, że się odnalazł :). Najpierw pies był pod opieką, a potem pojawiły się ogłoszenia. Ok. 11-12 już miałam informację,, że ludzie zaczynają ogłaszać tego psa, ale dzięki wczorajszym kontaktom z lekarzami, trwało to bardzo krótko. Psiak już jest u siebie, właściciele sami wcześniej zdecydowali o zaczipowaniu psa. Całe szczęście Laki - shi-tzu, jak wyszło z mojego dochodzenia nie był naulicy więcej niż 3 godziny. Ta historia dobrze się skończyła. Interesująco również zapowiada się historia Hamleta - nowe fakty ujawnimy po ich dokładnym ustaleniu! Quote
andzia69 Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 Majaa napisał(a): Interesująco również zapowiada się historia Hamleta - nowe fakty ujawnimy po ich dokładnym ustaleniu! właśnie wysłałam ci namiary:) Quote
Majaa Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 andzia69 napisał(a):właśnie wysłałam ci namiary:) A ja właśnie czekam na kontakt do Norwegii ;) Quote
Majaa Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 No cóż w sprawie asta naszego nie mam wyboru - jutro policja w Ostrowcu wita - fakty ustalone są bardzo interesujące .............. Quote
Recommended Posts