Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry, chętnie dowiem się, jak zrobić żeby 8 miesięczny pies w typie labradora (jego tata jest labkiem) był mniej uzależniony ode mnie kiedy przebywamy w domu, ale tez na zewnątrz. Bardzo dużo czasu spędzam w domu (pracuje zdalnie) i pies non stop od małego przebywa ze mną. Np. gdy mój partner idzie spać, to pies nie pójdzie do łóżka dopóki ja nie idę. Nie może się zrelaksować kiedy np. sprzątam czy po prostu chodzę po mieszkaniu  - wszędzie podąża za mną. Nie mam w ogóle prywatności, bo jak zamknę się w pokoju, to pies, mimo obecności partnera, leży pod drzwiami i płacze. Podobnie kiedy idziemy do sklepu (ja, partner, pies) i partner zostaje z psem na zewnątrz - pies wyrywa się i wyje. Jeśli chodzi o zostawanie w domu, to zostaje na max 4 godziny 1-2 razy w tygodniu. 

Będę wdzięczna za wszelkie rady! 

• 8 months later...
Posted

Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale napiszę może komuś innemu sie przyda.

Miałam taki sam problem z moim psem z adopcji ze schroniska. Mogę ci napisać jakie rady ja dostałam od behawiorystki, ale jak zawsze dotyczy to tylko mojego przypadku, u Ciebie może być inaczej. przeszłam kilku specjalistów ale w końcu trafiłam do naprawdę świetnej osoby. Na początek:

1/Jak idziesz do innego pokoju to nie pozwalasz psu iść za tobą. Musisz to zrobić skutecznie

2/nie spędzasz całego czasu z psem, pies musi być sam, musisz nauczyć go przebywać w innym pomieszczeniu, samodzielnie, jak to zrobić to zależy od psa i od ciebie, tutaj nie pomogę konkretnie bo to też zależy co mówisz, jak mówisz do psa

3/ nie zaczepiasz psa non stop, nie gadasz do niego za każdym razem jak parzy się na ciebie lub podejdzie to trochę tak jakbyś go ignorowała. Czyli jeśli ZAWSZE dajesz mu swoją uwagę to bedzie wciąż tego oczekiwał, aż do uzależnienia się od Ciebie

4/pies musi mieć swoje miejsce w domu do odpoczynku, posłanie, na którym mu nikt nie przeszkadza, Jeśli tam jest to nikt go nie dotyka, nie podchodzi do niego i nie zaczepia

5/jak jest możliwość to niech idzie czasem na spacer z kimś innym

6/nigdy nie nagradzasz psa (smakołyk, słowo) za spokojne czekanie. To jest bardzo ważne. Czekanie to jest kulturalne zachowanie, wycie pod drzwiami, skomlenie, piski to jest brak manier. Jak pies spokojnie leży i czeka to jest to normalne i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Jeśli nagrodzisz to przyjdzie po więcej, będzie wymuszał. Nie chodzenie za tobą to jest coś normalnego, tak powinien zachowywać się pies, więc nie ma nagrody za normalne zachowanie. To dotyczy wszystkich aspektów życia z psem

u mnie zadziałało

• Upvote 1
  • 7 months later...
Posted

To prawda, trzeba postawić granicę aby pies nie zaczął dominować i swoimi zachowaniami manipulować właścicielem lub domownikami. 

Mój K9 też był niemal nierozłączny ze mną ale na szczęście znał granice. Miał jedno miejsce wydzielone na jedzenie, zero nagradzania smaczkami poza porą podawania amciu. Spać mógł na łóżku bo mu pozwalałam, pod kołdrą obok mnie czasami też. Ale wszelakie próby wymuszania czegoś ode mnie - gasiłam w zarodku zanim się rozbrykał. 

Każdy pies jest inny, mi się trafił pojętny i oddany ale nie każdy ma to szczęście.  A jak się przegapi pierwsze symptomy złych zachowań to potem niestety, trzeba wydawać kasę na behawiorystę.