Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Musiałabyś pogadać z Mike'm. Ostatnio go tu nie widuje, może jest na wakacjach. On ma dwa husky i zajmuje i interesuje się dogoterapią.

Poza tym też kiedyś interesowałam się tym tematem i znalazłam nawet dość ciekawy kontakt internetowy. Niestety po awarii kompa straciłam go, ale jeszcze będę grzebać w archiwum i jak znajde to napisze. To był adres ludzi profesjonalnie zajmujących się tym tematem. Radzili mi w sprawie niemówiącej dziewczynki. Niestety jej rodzice zrezygnowali ze spotkań... :cry:

Jeżeli chcesz mam też jakieś materiały o dogoterapii.

Posted

jasne ze chce materialy, jak tylko mozesz.. ;))

dzieki wielkie wogole :)

a w polscie trzeba miec jakas licencja na to czy cos ? jakis papierek... czy kazdy w zasadzie moze ??

Posted

Ktoś o mnie wspominał? :D

Wiosna: zajmujemy sie (moja zona i ja) dogoterapią od niedawna. Własnie wróciliśmy z dwutygodniowego turnusu rehabilitacyjnego, Kazan i Kiara pracowały tam z dziecmi niepełnosprawnymi. Była z nami fotoreporterka z GZ, jak chcesz, to mogę Ci kilka zdjęć wyslać (jak je otrzymam). Było rewelacyjnie :D

Dogoterapie w Polsce (prawnie) może stosować każdy, co nie oznacza, że każdy powinien.....

Magda (moja żona) jest po oligofrenopedagogice i to ona prowadzi zajęcia. Ja jestem trenerem psów i zajmuję sie bardziej zajęciami ruchowymi oraz sportowymi z psami (jestem m.in. po wychowaniu fizycznym) z dziećmi niepełnosprawnymi pracowałem ok. cztery lata na pełny etat. Zanim wyszliśmy z psami "w świat" trenowalismy rok na własnych dzieciach i znajomych dzieciach niepełnosprawnych.

Posted

Asia i Yuki - czy ty jesteś moim alter ego?

Imię to samo, studia pedagogiczne, co jeszcze? Jestem zaciekawiona :D

Interesuje się dogoterapią również zaczełam od własnego dziecka - skutek rewelacyjny :D

Bardzo bym chciała pojechać na kurs, albo coś podobnego wakacje są sprzyjającą porą, czy nie organizujesz czegoś takiego Mike?

Mogłabym spędzić weekend w sierpniu w Bielsku, mam tam znajomych, chociaż pobieżnie zobaczyłabym jak wygląda prawdziwa dogoterapia. U mnie w okolicy nie ma nikogo kto byłby wyspecjalizowany w takiej terapii.

April zrobiłam test amatorsko na psa dogoterapeutę , wszystko było OK, tylko żebranie jedzenia :(

Posted

Takie kursy z prawdziwego zdarzenia organizuje pani Maria Czerwińska.

My też sie dopiero uczymy.

To co już zdążyliśmy zauważyć, to że husky sa idealne do dogoterapii dzieci autystycznych i z uposledzeniem znacznym (typowa dogoterapia) oraz dla dzieci z uposledzeniem lekkim i jednoczesnie sprawnych ruchowo (zajecia "sportowe"). Natomiast dla dzieci "średnich" widziałbym bardziej psy , które bardziej wychodzą z kontaktem np. goldeny.

Posted

OPrócz Czerwińskiej - która jest pionerką dogoterapii w Polsce (zajrzyj na stronę Czeneki) są jeszcze terz inne ośrodki.

W Kościanie działa niejakie Centrum Dogoterapii, z tego co pamiętam tam powstzała też pierwsza praca mgr w POlsce z tego tematu . Jest też coś w Koszalinie (Stowarzyszenie Terapii Kontaktowej z Udziałem Psów)

http://www.republika.pl/dogoterapia/co_to.html#C

Dogoterapię praktykuje też Darek Morsztyn i on również organizuje kursy dogoterapeutyczne, z reguły są one na jesieni.

www.biegnacy-wilk.pl

ps.

milo Was widzieć Mike ;-)

Posted

mike, miło cię ... hmm... widzieć? słyszeć? czytać? :roll: :)

Fajnie, że coś się w Bielsku dzieje :wink:

Napisz coś więcej i proszę poślij zdjęcia!!!

Posted

Miło tu być :D

... ale nadal uważam, że to urlop powinien trwać jedenaście miesiecy i tydzień a nie odwrotnie...... 8)

Jak tylko otrzymam zdjęcia, to się podzielę :)

Posted
Takie kursy z prawdziwego zdarzenia organizuje pani Maria Czerwińska.

hmm...

bardzo różne są opinie na temat tych kursów :-?

Niewątpliwie jest pionierką, ale...

Psy do dogoterapii należy wyselekcjonować i szkolić w tym kierunku już od wczesnego szczenięctwa!

Wiosno, typ sportowy husky kompletnie się do tego nie nadaje!

PS czyżby husky był rasą pedagogów :lol: ?

Ja też jestem z tej branży.

Posted

SH: po prostu uważam, że ktoś zajmujacy sie dogoterapią rok, dwa , trzy a nawet pięć nie powinien prowadzić kursów na ten temat. Teorię dostępną na rynku moze przekazać każdy - jaka jest jej wartość praktyczna? To doświadczenie nadaje jej wartość.

Psy do dogoterapii należy wyselekcjonować i szkolić w tym kierunku już od wczesnego szczenięctwa!

zgadzam sie w 99%

Wiosno, typ sportowy husky kompletnie się do tego nie nadaje!

Nie rozumiem - co wg Ciebie oznacza określenie "typ sportowy"?

Posted

Według mnie typ sportowy u husky to psiaki kojarzone i selekcjonowane w kierunku użytkowania w psich zaprzęgach.

Czasem wiąże sie z tym charakterystyczna, szczupła i wysokonożna sylwetka i słaba gatunkowo szata.

Najważniejsze jest jednak to, że sa to psy bardzo pobudliwe, ruchliwe i aktywne co chyba nie idzie w parze zukładaniem ich do dogoterapii :-?

A co do kwestii

Teorię dostępną na rynku moze przekazać każdy - jaka jest jej wartość praktyczna? To doświadczenie nadaje jej wartość.
to zgadzam się całkowicie.

Śledzę publikacje prasowe, książkowe i internetowe z ogromnym zainteresowaniem. Różna jest ich wartość merytoryczna tak jak różne są doświadczenia autorów. I dopiero własne, praktyczne doświadczenia pokazują rzeczywistą wartość i sens dogoterapii.

Posted

typ sportowy ??! sh.. to co Ty nazywasz 'typem sportowym' my nazywamy 'szczurkami'... A sport to tez bieganie z psem duzo dluzszych tras, te psy nie sa chude i nadpobudliwe, ale opanowane, spokojne, wytrzymale i cieprliwe.

poza tym przeciez nie wezme do dziecka psa niewybieganego, ale zmeczonego...

pozdrawiam

Posted

Zgoda, husky w typie sportowym=szczurek :)

Jednak jeśli twierdzisz, że

przeciez nie wezme do dziecka psa niewybieganego, ale zmeczonego

to nie rozumiesz czym jest dogoterapia.

Pies przed pracą z niepełnosprawnymi musi być doskonale WYPOCZĘTY.

Od psiego terapeuty wymaga się głównie doskonałego do tej pracy temperamentu a nie urody i właśnie o to mi chodziło.

Posted

jezu... nie powiedzialam ze zamecze psiaka tek zeby juz sie ruszac nie potrafil i olewal to co sie z nim robi..

chodzi mi o to ze logiczne jest ze psa nie moze 'roznosic' energia...

Posted

Dogoterapia to nie tylko zwyczajny, dobry, udany kontakt dziecka, czy niepełnosprawnego dorosłego, z psem.

To pewien program pracy poprzedzony diagnozą potrzeb osoby poddawanej terapii oraz ułożeniem planu pracy ( ilość, rodzaj, intensywność spotkań itd) z przygotowanym do tego rodzaju pracy psem.

Bardzo mnie cieszy, że jesteś taką entuzjastką :) ale nie łap pięciu srok za ogon. Zaprzęgi, hodowla, dogoterapia...no i szkoła...to może ćię przerosnąć :(

Może lepiej robić jedną rzecz a doskonale.

Przecież w zaprzęgach jesteś bardzo dobra!

Posted

ja nie mowie ze dogoterapia sie zajme tak na codzien.. chodzi o to ze corka mojej sasiadki ma jakies guzy na mozgu czy cos.. nie wiem dokladnie. i myslalam, zeby do tej jej corki chodzic czasem, z psiakiem :)

a co do robienia jednej rzeczy - popatrz na to inaczej - bez sensu dla huska bylaby np sama dogoterapia, same wystawy, samo siedzenia w domu.. zaprzeg to jst podstawa. reszte mozna, nie trzeba.

Posted

Pierwszą potrzebą huskich jest bieganie i pies musi być wybiegany zanim przystapi do zajęć. Dogoterapii husky może się nauczyć, może to lubić ale nie bedzie sie w tym realizował.

Nie chodzi o to, żeby przed zajęciami puścić go sprintem na 10 km i dyszącego wprowadzić na terapię :roll:

Chodzi o systematyczne treningi absorbujace nadmiar energii. Chodzi o to aby pies miał zaspokojone wszystkie swoje potrzeby, wtedy zadowolony i spokojny bedzie dobrze pracował.

Wiosna: SH ma rację. Terapia to coś zaplanowanego na podstawie badań obserwacji. Tym nie można zajmować się z doskoku... Natomiast jak najbardziej możesz dawać radość dzieciom umożliwiając im kontakt i zabawę ze swoimi psami. Powodzenia i pozdrowienia od Agnieszki :D

Posted
Chodzi o systematyczne treningi absorbujace nadmiar energii. Chodzi o to aby pies miał zaspokojone wszystkie swoje potrzeby, wtedy zadowolony i spokojny bedzie dobrze pracował.

oraz

Dogoterapii husky może się nauczyć, może to lubić ale nie bedzie sie w tym realizował.

jestem pod wrażeniem Twojej kopetencji mike :D