lilo Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Jeśli był już wątek to przepraszam ale jestem nowa i nie bardzo się łapię jeszcze. Mam pytanie czym może by spowodowany łupież u młodego ( 5 m-cy) sznaucerka ?? Kąpałam go tylko raz w szamponie dla szczeniorów tak to tylko płukam mu łapki i pysiek. Pytałam weterynarza który obejrzał łupież i stwierdził że to nic groźnego , nie alergia tylko zwykły łupież. A jednak mnie martwi... Quote
ania1994 Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Lilo łupież może byc częst spowodowany złą dieta... mija sunia nigdy nie miala lupieżu ale czytałam w gazecie o psach że zdazja sie wyjątki kiedy to karma i rodzaj diety zawinia może juz najwyzszy czas zmienić karmę.... a jaką wogule używasz morze będe mogła ci jakąś doradzić... Quote
lilo Posted April 19, 2009 Author Posted April 19, 2009 Ania , mój piesek je Royal Canin dla młodych psów małej rasy , przegryza czasem jakieś ciasteczka psie i trochę domowego: ryż z kurczakiem gotowany albo tuńczyk z puszki z makaronem tego typu rzeczy, wrzywka bardzo lubi jak mu dorzuce do tego . No i oczywiście to co wyżebra albo znajdzie , ostatnie wyżarł mi Twixa z torebki ale na to nie mam wpływu :) Weterynarz w sumie to zignorował mimo że to dobry weterynarz , w czwartek idziemy do fryzjera , moze fryzjerka cos więcej mi o tym powie. Quote
taks Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 takie przesuszanie się skóry może świadczyć o drobnych niedoborach żywieniowych. Jak piesek nie jest duzy to polecam suplement diety Gammolen - nie wyjdzie bardzo drogo a to świetny środek zawierający kombinację oleju z lnu i ogórecznika. Poprawia kondycję skóry, sierści no i te zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe baaardzo zdrowe i potrzebne;) Quote
lilo Posted April 20, 2009 Author Posted April 20, 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi , musze spróbowac ten Gammolen . Kilka osób (łącznie z weterynarzem ) polecało oliwe z oliwek. Ale mój pies nie ma ochoty na nia , wyczuwa nawet niewielkie ilości w jedzeniu i nie chce jesc Quote
wiska Posted April 23, 2009 Posted April 23, 2009 przyczyna lupiezu jest tez stres. Moze ostatnio zmienilo sie cos w otoczeniu psa i to go stresuje?;) Quote
lilo Posted April 27, 2009 Author Posted April 27, 2009 Hmmm... jak skróciliśmy mu sierśc u fryzjera to łupież prawie zniknął ...nie wiem czym to jest spowodowane :) Quote
Recommended Posts