Jump to content
Dogomania

***** Dogopsy. Można pisać o wszystkim *** Wątek dyskusyjny na różne tematy związane z PwP

Recommended Posts

Posted

image.jpeg.bd1c1a862f16caf5de8b9277bedb3d89.jpeg

Daria Grzesiek zebrała opowieści opiekunów, którzy doświadczyli śmierci swoich zwierząt. Zrobiła to, ponieważ sama mierzyła się z chorobą, cierpieniem i odejściem swojej Ziuty. Wtedy uświadomiła sobie, że nie wie, w którym momencie najlepiej podjąć decyzję o eutanazji ani jak zorganizować taki zabieg, co zrobić z ciałem, jakie są możliwości pochówku zwierzęcia i w końcu – jak poradzić sobie z bólem po stracie. Jej bohaterowie stanęli przed podobnymi dylematami: ile kosztuje kremacja świnki morskiej, a ile konia? Czy eutanazja wygląda jak spokojne usypianie? Czy na pogrzebie zwierzęcia są przemowy, modlitwy, śpiewy? W jaki sposób upamiętnić zmarłego innego gatunku?
Koty i psy, ale również słoń, świnki morskie, żółwie, koń i kury. Historie ich oraz ich opiekunów są historiami o śmierci – więc o życiu. O trosce i odpowiedzialności, o dzieleniu codzienności, o wspólnych radościach, przyjaźni, planach, oddaniu, poświęceniu, o chorobie, pożegnaniu i o tym, jak przeżyć żałobę, gdy otoczenie reaguje wzruszeniem ramion: daj spokój, to był tylko pies.
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Rabisin. Wycofane cztery serie.

F69855 (data 13.07.2026), F45544, F42109, F64387 (wszystkie z datą 27.04.2026).

Inne serie w porządku powinny być, ale niedostępne.

Posted
Dnia 1.10.2025 o 18:51, rozi napisał:

Rabisin. Wycofane cztery serie.

F69855 (data 13.07.2026), F45544, F42109, F64387 (wszystkie z datą 27.04.2026).

Inne serie w porządku powinny być, ale niedostępne.

Jedyna szczepionka p wściekliźnie, która stosuję z powodzeniem od 30 lat. Nie  powoduje wstrząsów, nadwrażliwości, nie aktywuje martwiczego zapalenia mózgu.  Z niewiadomych przyczyn info o wycofaniu felernych serii wywołało masową panikę, a lekarze zaprzestali kupować  w ogole tej szczepionki.  Mimo, że  ciągle przecież pojawiają się komunikaty o wycofaniu z obrotu tych czy innych środków medycznych lub żywności.

Posted
Dnia 7.10.2025 o 15:43, Jaaga napisał:

Jedyna szczepionka p wściekliźnie, która stosuję z powodzeniem od 30 lat. Nie  powoduje wstrząsów, nadwrażliwości, nie aktywuje martwiczego zapalenia mózgu.  Z niewiadomych przyczyn info o wycofaniu felernych serii wywołało masową panikę, a lekarze zaprzestali kupować  w ogole tej szczepionki.  Mimo, że  ciągle przecież pojawiają się komunikaty o wycofaniu z obrotu tych czy innych środków medycznych lub żywności.

Dokładnie.
Ludzi nawet tym szczepią w Afryce, czy gdzieś.
W każdym razie dla Perlitty załatwiłam, sprawdziłam tylko serię.

• Upvote 1
Posted
Dnia 7.10.2025 o 16:22, rozi napisał:

Dokładnie.
Ludzi nawet tym szczepią w Afryce, czy gdzieś.
W każdym razie dla Perlitty załatwiłam, sprawdziłam tylko serię.

Ja szczepiłam akurat wtedy, kiedy wybuchła na FB masowa histeria. Zupełnie inne serie i wszystko jak zawsze w porządku.

Posted

Wojna o kasę. Inna firma się pcha.
Reakcje neuro, dobre sobie.
Maleńka moja miała takie reakcje po Fipex, Frontline, i co, wycofali któreś?

• Like 1
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Co myslicie o stworzeniu na fb grupy bazarowej dogomaniackiej. Czy ktoś byłby zainteresowany? Wiem, że część osób wystawia fanty na fb, ale kupują właściwie dogomaniacy. chodzi o to, żeby wyjść na zewnatrz.

• Like 3
Posted
Dnia 19.11.2025 o 23:17, Perełka1 napisał:

Co myslicie o stworzeniu na fb grupy bazarowej dogomaniackiej. Czy ktoś byłby zainteresowany? Wiem, że część osób wystawia fanty na fb, ale kupują właściwie dogomaniacy. chodzi o to, żeby wyjść na zewnatrz.

To jest świetny pomysł i w obecnej sytuacji dogo chyba konieczne. Tylko ktoś kto miałby czas to ogarniać potrzebny. Sama wrzucalabym tam fanty bo na robienie bazarków w chwili obecnej nie mam czasu ale pojedyncze rzeczy na FB chętnie bym wystawiała na bazarku

Posted
Dnia 20.11.2025 o 06:28, Tianku napisał:

To jest świetny pomysł i w obecnej sytuacji dogo chyba konieczne. Tylko ktoś kto miałby czas to ogarniać potrzebny. Sama wrzucalabym tam fanty bo na robienie bazarków w chwili obecnej nie mam czasu ale pojedyncze rzeczy na FB chętnie bym wystawiała na bazarku

Ja chcę otworzyc taką grupę i pytam, kto chciałby wystawiać swoje fanty

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dnia 20.11.2025 o 14:36, Perełka1 napisał:

Ja chcę otworzyc taką grupę i pytam, kto chciałby wystawiać swoje fanty

To dużo pracy trzeba. Wiesz o tym?

Posted

Co do grupy na fb, widzę to tak.

Grupa będzie publiczna, należeć mogą do niej osoby działające na dogomanii. Z założenia będzie to grupa dla osób, które nie prowadzą hotelu, płatnych dt. Ja jako administrator grupy, nie wtrącam się w rozliczenia pomiędzy Wami a ewentualnymi Kupującymi. Same kontaktujecie się z Kupującym i uzgadniacie z nim wysyłkę. Można wystawiać pojedyncze fanty, kilka fantów w zależności od potrzeb i możliwości. Chodzi o to, żeby dotrzeć do nowych odbiorców. Grupa będzie miała nazwę 'złamane" , logo będzię serce. Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, proszę o kontakt. 

Posted
Dnia 25.11.2025 o 00:10, Perełka1 napisał:

Co do grupy na fb, widzę to tak.

Grupa będzie publiczna, należeć mogą do niej osoby działające na dogomanii. Z założenia będzie to grupa dla osób, które nie prowadzą hotelu, płatnych dt. Ja jako administrator grupy, nie wtrącam się w rozliczenia pomiędzy Wami a ewentualnymi Kupującymi. Same kontaktujecie się z Kupującym i uzgadniacie z nim wysyłkę. Można wystawiać pojedyncze fanty, kilka fantów w zależności od potrzeb i możliwości. Chodzi o to, żeby dotrzeć do nowych odbiorców. Grupa będzie miała nazwę 'złamane" , logo będzię serce. Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, proszę o kontakt. 

Wyjaśnij co to zmieni dla sprzedających. Ta cała grupa.

• 2 weeks later...
Posted
Dnia 16.12.2025 o 01:07, Perełka1 napisał:

Oddam ubranka dla psów (małe i średnie), używane, wyprane. Część nowych sweterkowych ręcznie robionych.

przepraszam
Perełko ja bardzo chętnie
bardzo, ubraneczka średnie sweterkowe
na nasze dwa  skarby psinki 
jedna malunia malinka 8 m-cy jeszcze rośnie
i Burzunia . noszą  mamy na zmianę
ale wiecej sie przyda ,
czy dasz radę wysłać pocztą?
Posted
Dnia 16.12.2025 o 09:33, Nadziejka napisał:

Czemu nie chcesz np InPost? To bardzo wygodne jest, masz dwie doby na odbiór, jedziesz sobie, kiedy chcesz. Wpisujesz nr telefonu i kod i już. Też nie chciałam, ale teraz tylko InPost.

Posted
Dnia 16.12.2025 o 09:33, Nadziejka napisał:
przepraszam
Perełko ja bardzo chętnie
bardzo, ubraneczka średnie sweterkowe
na nasze dwa  skarby psinki 
jedna malunia malinka 8 m-cy jeszcze rośnie
i Burzunia . noszą  mamy na zmianę
ale wiecej sie przyda ,

Nadziejko, tych ubranek sa dwa worki. Może zrobię zdjęcia i Ci wyslę. Tak, mogę poczta, ale to po świetach.