Jump to content
Dogomania

Od dzisiaj nasza sunia ma na imię Luna .Czarna sunia szuka przyjaciół i imienia. W końcu i do niej zaczyna uśmiechać się szczęście.

Recommended Posts

Posted

Nie da się kopiować fragmentów, dam link do artykułu:

https://piesporadnik.pl/cukrzyca-u-psa/

Trzeba skopiować myszką i wkleić w przeglądarkę.

Na Dogo jest sporo na ten temat.
Trzeba wejść na całe forum "weterynaria" (nie w żaden konkretny dział) i w wyszukiwarkę wpisać "cukrzyca", wyświetlą się wszystkie wątki, w których jest wzmianka o cukrzycy.

Posted
Dnia 28.10.2025 o 08:46, Patmol napisał:

rozi -wysłałam wiadomość/ dogo jakoś tak działa, że nie wiem czy widzisz

Odpowiedziałam. Dzięki!   🥰

Posted
Dnia 28.10.2025 o 08:18, rozi napisał:

Trzeba wejść na całe forum "weterynaria" (nie w żaden konkretny dział) i w wyszukiwarkę wpisać "cukrzyca", wyświetlą się wszystkie wątki, w których jest wzmianka o cukrzycy.

Rozi kochana, właśnie nie dam rady zgłębiać kolejnego tematu. Teraz zaczął się bazarek na FB dla Lalicji i ledwo go ogarniam. Zaraziłam Andrzeja i jak każdy facet, walczy o życie, a dzis mialam wracac do Katowic, bo nam zabiegi u szczeniąt.  Już nie wiem, kiedy, co i jak mam ogarnąć. To może zadzwonię, jeśli czytalas i streścisz mi najważniejsze?

Posted
Dnia 28.10.2025 o 11:42, Jaaga napisał:

To może zadzwonię, jeśli czytalas i streścisz mi najważniejsze?

Nie dziś. Zaraz jadę do Warszawy na zabieg nogi   🙄

Posted

Zea zamówiła dla Luny karmę suchą i puszki diabetic na kwotę 488, 92 zł; z Adopcji Wirtualnych Luna nazbierała 240 zł, resztę dopłaciła Zea.

Proszę o potwierdzenie, jak paczka dojdzie.

• Like 1
Posted
Dnia 31.10.2025 o 12:34, Tola napisał:

Zea zamówiła dla Luny karmę suchą i puszki diabetic na kwotę 488, 92 zł; z Adopcji Wirtualnych Luna nazbierała 240 zł, resztę dopłaciła Zea.

Proszę o potwierdzenie, jak paczka dojdzie.

Paczka dotarła, dziękuję. Ceny niestety są teraz straszne. Z dawkowania na opakowaniu wynika, że sucha wystarczy na 34 dni. Puszki są potrzebne do podawania leków.  

Przyszło mi do głowy, że może zrobię zdjęcie Luny i udałoby się ją pokazać na fundacyjnym profilu FB z linkiem do adopcji wirtualnych? Do tej karmy przecież dochodzą jeszcze koszty leków. Trzeba też kupić opakowanie testów do badania moczu, bo to jedyny możliwy sposób jako takiej kontroli poziomu glukozy. Lucyna zaleciła dodawanie babki płesznik, to też kupiłam. 

Po ogoleniu do usg okazało się, że Luna ma na gruczole ogromną cystę, ale to ponoć nic groźnego.

IMG_20251101_090935.jpg

IMG_20251101_091426.jpg

IMG_20251101_091441.jpg

Posted
Dnia 7.05.2025 o 14:50, Jo37 napisał:

Biedna sunia.

Dnia 28.10.2025 o 08:18, rozi napisał:

Joanna, poczytaj, może coś podpowiesz.

Posted

Luna zrobiła się bardziej aktywna, może na leku na tarczycę. Jest tylko problem z suchą karmą Diabetic. To chyba jedyna karma, której nie chce jeść. A jeść regularnie musi i nie może gwałtownie schudnąć przy cukrzycy.

Jo37, Grażka123, poszukajcie może karmy innej firmy na cukrzycę, żeby wypróbować po wykończeniu tego worka. Puszki diabetic oczywiście wsuwa, ale  przy psie tej wagi to jest kosztowne.

I muszę mieć testy na cukier z moczu. Kupicie jej gdzieś przez internet czy mam zamówić w przychodni? Druga opcja na pewno będzie droższa.

Posted

Lunę pokażę na Fb i poproszę o pomoc, ale nie liczę na zwiększenie liczby wirtualnych opiekunów, bo trudno uzyskać stałą pomoc na FB. Wirtalni opiekunowie to w większości stali pomagacze z Ratujemy Zwierzaki, a tam Luna jest cały czas widoczna.

Próbowałam zmienić tytuł na bardziej tragiczny, bo jednak pomoc częściej otrzymują chore zwierzaki, ale niestety nie da się.

Posted
Dnia 4.11.2025 o 09:20, Jaaga napisał:

Luna zrobiła się bardziej aktywna, może na leku na tarczycę. Jest tylko problem z suchą karmą Diabetic. To chyba jedyna karma, której nie chce jeść. A jeść regularnie musi i nie może gwałtownie schudnąć przy cukrzycy.

Jo37, Grażka123, poszukajcie może karmy innej firmy na cukrzycę, żeby wypróbować po wykończeniu tego worka. Puszki diabetic oczywiście wsuwa, ale  przy psie tej wagi to jest kosztowne.

I muszę mieć testy na cukier z moczu. Kupicie jej gdzieś przez internet czy mam zamówić w przychodni? Druga opcja na pewno będzie droższa.

A jakiej firmy teraz je karmę? Tzn. której nie chce jeść.

• Upvote 1
  • 2 weeks later...
Posted

Luna zdecydowanie potrzebuje zmiany karmy. Nie chce tej  suchej RC jeść. To jedyna karma, ktorej Luna nie je. Bez puszki nawet nie tknie. Będziemy musieli dawać jej zwykle puszki do suchej, bo  cukrzycową mam ostatnią.  Bylo 12 sztuk, a dostaje w nich leki 2xdziennie i trzeba mieszac z suchą, zeby cokolwiek zjadła. Sporo schudła, a to źle, bo przy cukrzycy nie powinna szybko chudnąć i tracić na wadze. Pije i sika nadal o wiele więcej. Zamówiłam w przychodni paski do pomiaru cukru z moczu.

Posted

Rozliczenie Luny za listopad 560 zł, zamiast 655 zł po odliczeniu karmy. Na fundację Zea. Odliczyłam w zeszłym miesiącu różnicę za karmę, ( pierwotnie 110 zl) ale Luna w międzyczasie nie miała  już swoich puszek, wiec musiałam dać moje. Dostala żwacze w puszce, bo ponoc mniej podnosza cukier, niż zwykla karma. Puszki diabetic przyszły dopiero w piątek popołudniu.  

Luna jest coraz chudsza, nie smakuje jej karma. Nie zjada nawet swojej codziennej porcji. Dieta sucha wg jej wagi miała wystarczyć na 31 dni, czyli do jutra, ale mamy ją nadal. Dlatego proszę o zakup kolejnej suchej karmy z innej firmy. Żal patrzeć, jak sunia niknie w oczach. Jest jeszcze pełna życia, niestety bez insuliny trudno utrzymać cukrzycowego psa. No i cały czas dużo pije i sika. Nie sika już praktycznie na zewnątrz, odkąd jest chora, tylko wraca do domu i sika na podłogę. Mam nadzieję, że szybko jej się nie pogorszy.

• Like 1
Posted

Jagna, znalazłam takie dostępne karmy, zobacz proszę.

Brit Veterinary Diet Diabetes Turkey&Pe

Brit GF Veterinary Diet Dog Diabetes 12 kg — Specjalistyczna karma dla psów z cukrzycą Brit GF Veterinary Diet Dog Diabetes to pełnoporcjowa, dietetyczna sucha karma dla psów wymagających regulacji poziomu cukru we krwi. Jest to dieta niskowęglowodanowa o niskim indeksie glikemicznym, przeznaczona do optymalizacji kontroli glikemii po posiłkowej u psów z cukrzycą. Skład karmy zawiera dehydratyzowany indyk, żółty groszek, hydrolizowane białko indyka oraz inne składniki, które pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej i dobrej kondycji psa. Formuła bezzbożowa z niską zawartością cukrów prostych i węglowodanów wspomaga stabilizację glikemii.

Hill's Prescription Diet Canine Low Fat-Diabetic w/d

Karma dla psów Hill's Prescription Diet w/d Diabetes Care została opracowana specjalnie z myślą o wspomaganiu leczenia cukrzycy u dorosłych psów. Pomaga w tym niska zawartość cukru. Ponadto dieta sucha karma charakteryzuje się zbilansowaną zawartością tłuszczu i kalorii, co może wspierać utrzymanie idealnej wagi.

Karma dla psów Hill's Prescription Diet w/d Diabetes Care z kurczakiem dostarcza Twojemu czworonożnemu przyjacielowi wysokiej jakości białka, które są ważne dla utrzymania masy mięśniowej. Optymalna mieszanka błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego może również przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Karma Hill's Diet zawiera wszystkie ważne składniki odżywcze i witalne, dzięki czemu doskonale nadaje się do codziennej diety Twojego zwierzaka.

Posted

i jeszcze

JOSERA HELP WEIHGT & DIEBETIC 

dietetyczna, pełnoporcjowa karma charakteryzuje się obniżoną zawartością kalorii i cukrów, odpowiednio zbilansowaną, aby spowodować redukcję masy ciała. Jest ona bogata również w błonnik, który wspomaga prawidłowy poziom cukru we krwi i przyczynia się do uczucia sytości. Zawarty w karmie kompleks fitogeniczny opiera się na cennych składnikach bulwy imbiru, które mogą wspomagać trawienie i prawidłową przemianę materii. Imbir to tradycyjny suplement diety wspierający leczenie cukrzycy.

Posted

Nie ma takiej, która jednocześnie nie odchudza psa? Ona już dużo straciła na wadze i nie powinna jeszcze bardziej tracić. Nasza wetka mówi, że ważne żeby jadła, bo podobno cukrzycowe psy maja wlasnie problem z apetytem. Teraz Luna już nie ma z czego się odchudzać. Niestety, zupełnie nie znam się na dietach cukrzycowych. To chyba jedyne, których na szczęście nie musiałam kupować.  

Posted
Dnia 1.12.2025 o 16:13, Jaaga napisał:

Nie ma takiej, która jednocześnie nie odchudza psa? Ona już dużo straciła na wadze i nie powinna jeszcze bardziej tracić. Nasza wetka mówi, że ważne żeby jadła, bo podobno cukrzycowe psy maja wlasnie problem z apetytem. Teraz Luna już nie ma z czego się odchudzać. Niestety, zupełnie nie znam się na dietach cukrzycowych. To chyba jedyne, których na szczęście nie musiałam kupować.  

Przyszła mi do głowy wątróbka. Smażona na maśle np. Wszystkie moje psy lubiły bardzo. Domieszać do karmy może.