Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tez jestem ciekawa, czy wiadomo, ze golebie sa bezpieczne ? I czy ta kobieta je chociaz karmi ? ? ?

A jesli chodzi o przesylanie golebi poczta..... bylam swiadkiem nadawania takiej przesylki ..... Ptak byl w malym pudelku z wieloma otworkami.
Pani z poczty przekazala ptaka bezposrednio do rak kierowcy, ktory odbieral paczki z poczty. Paczuszka jechala na siedzeniu pasazera w szoferce.
A za kilka dni dowiedzialam sie, ze ptasio dotarl szczesliwie juz nastepnego dnia do swojeo domu. I pani z poczty powiedziala, ze dosc czesto takie przesylki puszcza, wszystkie docieraja szczesliwie.
Sama co prawda tego nie zrobilam, kiedy przyblakal sie do mnie zaobraczkowany golabek i nie chcial odleciec sam..... wyslalam meza i on go odwiozl ponad 200 km do domu .... ale bo ja wiem... moze rzeczywiscie nie jest to dla golebi az taka krzywda.
Przeciez czasami na loty probne tez sa przewozone w ciasnych klatkach autami po kilkaset kilometrow......a potem cale i zdrowe docieraja do swoich golebnikow.

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zuziu-wszystko zależy od przewoźnika...
Ale jeśli chodzi o stres-to dla gołębia jest on taki sam bez względu na to,czy wieziesz go Ty,czy kurier...
Ptak i tak i tak musi być w kartoniku z otworami...Bo mało kto ma specjalny transporter...
Myślę,że taki transport zawsze jest dla ptaka olbrzymim stresem-bez względu na okoliczności...
Dlatego nie daję moich gołębi na loty.Musiałyby jechać kilometrami w nieznane-a pootem puszczone w obcym terenie szukać drogi do domu gnane tęsknotą za parą,młodymi,gołębnikiem...
Ktoś napisał jakiś czas temu,że powinnam sama przyjechać po ptaki.Ale to wcale nie zmniejszyłoby ich stresu.Też bym je zapakowała do kartonika,też by musiały jechać kilka czy kilkanaście godzin...
Dlatego myślę że jeśli jest pewien przewoźnik,który woził już żywe zwierzęta to można mu spokojnie powierzyć kolejną taką "misję".

Cały czas myślę o tych gołębiach.Mężczyzna postąpił bardzo nieodpowiedzialnie,zostawiając je tak,po prostu...

Myślę,że ktoś kto mieszka w pobliżu powinien pójść i sprawdzić,jak się teraz ptaki miewają...

Posted

Gołębie są karmione, mają co pić i gdzie mieszkać. Bardziej mnie martwi los psów tam zostawionych. Dwa zaniedbane, jeden z łatką "agresywny" mimo, że nikogo nigdy nie ugryzł ani nawet nie nawarczał. Prawdopodobnie pojechał do innego gospodarstwa (taką wersje usłyszałam:angryy:).
Suka została, prawdopodobnie w ciąży. Mieszka w komórce jest zaniedbana i śmierdząca. to w przeciwieństwie do kolegi wielki DONek.

Posted

Karilka napisał(a):
Gołębie są karmione, mają co pić i gdzie mieszkać. Bardziej mnie martwi los psów tam zostawionych. Dwa zaniedbane, jeden z łatką "agresywny" mimo, że nikogo nigdy nie ugryzł ani nawet nie nawarczał. Prawdopodobnie pojechał do innego gospodarstwa (taką wersje usłyszałam:angryy:).
Suka została, prawdopodobnie w ciąży. Mieszka w komórce jest zaniedbana i śmierdząca. to w przeciwieństwie do kolegi wielki DONek.

Karilka wyślij mi na PW adres tej pani, to się znajdzie jakiś inspektor TOZu i sprawę załatwi... :mad:

Posted

Wczoraj poszłam do tej pani dowiedzieć się, czy mogę zabrać gołębie - ona na to, ze jej mąż przyjechał, połapał kilka i posprzedawał kolegom od wódki.

Do tego powiedziała, ze codziennie znajduje 2 - 3 martwe na podwórku:-o:angryy:.

Dopytując, dlaczego - powiedziała, ze z brudu:angryy:.

Także sprawa nie aktualna bo to prawdopodobnie jakiś wirus je dopadł i do tego łape na nich trzyma były mąż:angryy:

:placz::placz::placz:

Pies podobno ma się dobrze. Pokazała mi nawet zdjęcie w telefonie psa na innym podwórku.

Posted

Biedne gołębie...:-(
Jeśli naprawdę padają "z brudu"...to oznacza,że kobieta w ogóle im nie sprząta...
A może i nie karmi i padają z głodu...
Ten pan wcale nie lepszy...Zostawić ptaki na łaskę i niełaskę...Sprzedawać w zamian za alkohol...

Posted

Wet ... takie uroki wsi:angryy::angryy::angryy:.

Do wody mają stały dostęp (stoi taka wanna wody dla psa)

Słuchaj... Tam nikt nie sprzątał od 20 lat!!!

Posted

Karilka napisał(a):
Wet ... takie uroki wsi

Do wody mają stały dostęp (stoi taka wanna wody dla psa)

Słuchaj... Tam nikt nie sprzątał od 20 lat!!!

Boże kochany...:crazyeye:To się nie dziwię,że tam zaraza na całego...Przecież gołębiom trzeba minimum co drugi dzień sprzątać...(idealnie jest by robić to co dzień,ale nie zawsze czas pozwala,więc co drugi dzień...)
Woda w wannie też pewnie nie wymieniana,tylko deszczówka jakaś...:roll:
Wiesz,mam znajomych na wsi,też trzymają ;krowy,świnie,kury,gołębie.Mają czyściutko aż lśni.Myślę,ze to nie uroki wsi,tylko podejście do zwierzaków i obowiązków...:cool1: Jak to mówią: jaki pan,taki kram...
Można mieszkać w mieście i miec wokół siebie brud i smród...

Posted

Znaczy tam już jest tylko pies i te gołębie.
Kiedyś były świnie itd. ale przerobiła to na szwalnie.

Ona sama nie lubi zwierząt gospodarskich. Jest czystą kobietą ale w sumie to chyba sie boi zwierzaków.

Gołębiami, kurami zajmował się ten mąż, który jak widać ma to wszystko gdzieś. Kury oddała po sąsiadach i kilkanaście gołębi podobno też.
reszta w jakim stanie jest - w takim jest:shake::placz:

Posted

No ale chyba nie pozwolimy im tak padac w meczarniach? Przeciez ta sprawa wymaga natychmiastowej interwencji zeby golebie odebrac i zabrac do weterynarza! Gdzie to jest? Trzeba to zglosic odpowiednim organom! A ze sa juz chore to co? Zostawimy je tak ?:mad:

Posted

Na odległość nic nie mogę zrobić...:-( Ale myślę,że rzeczywiście sprawy zostawić nie można...Chore gołębie potrzebują leczenia i opieki...:oops:
Przyznam się,że nie daje mi to spokoju...:oops:

• 1 month later...
  • 2 weeks later...