Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kazan z mielcowego schronu - brzmi troche jak przydomek rodowodowego psa :D

Troche ponad tydzień temu pojechalam do schroniska w Mielcu po Iliana, owczarka niem. , ktory czekal na nowy dom. Jednak po dotarciu na miejsce pies, ktorego mi pokazali nie przypominal Iliana i nikt nie wie gdzie Iliana przeniesli! Uprzejma jak bol zeba pracownica oprowadzala mnie po boksach, bo nie chcialam wrocic z pustymi rekami :)

I tak zobaczylam Kazana (ktory wtedy Kazanem jeszcze nie byl). Miotal sie na lancuchu przyczepionym do budy. Gdy podeszlismy blizej, troche sie uspokoil. Pomimo jego brudnej siersci i oblednego wzroku, bila od niego duma i dostojnosc.
Szybki skok do sklepu po kaganiec i smycz i juz wracalismy z pieskiem przy nodze. Dlugo wracalismy do domu, podroz byla stresujaca, a Kazan nieprzyzwyczajony do pksa, busa czy metra trzasl sie ze strachu. Modlilam sie by juz byc w domu. W koncu dojechalismy. Jazde odsypial dwa dni.
Dzisiaj jest u mnie 11 dni i w koncu wychodzi jego charakterek :loveu:
Jest wesoly i energiczny, pomimo tego ze ma 6 lat jest w doskonalym zdrowiu. Skupiony na wlascicielu latwo sie go wychowuje i szkoli. Nie potrafił zadnej komendy, ale lapie w mig o co mi chodzi.

Oczywiscie ma tez swoje przyzwyczajenia, ktore niestety musze zmienic, bylo znaczenie terenu, gryzienie po rekach w zabawie, ciagniecie na smyczy, obszczekiwanie psow, kasanie przy dotykaniu lap i zadu, wchodzenie na lozko. Jednak to drobiazgi. Najbardziej balam sie, ze nie poradze sobie z agresja, bo mieszkam jeszcze z bratowa i jej malym dzieckiem, a to duza odpowiedzialnosc za wszystkich. Tym bardziej, ze to silny pies, 40 kg wagi i miesnie jak z zelaza. Ale Kazan jest przyjacielski i w miare jak sie do nas przyzyczaja nie pokazuje zabkow i nie wzdryga sie przy dotyku.
Moglabym o nim opowiadac i chwalic jeszcze dlugo :loveu: :loveu: :loveu:
Ale forum by spuchlo od peanów na jego cześć :D

No to zdjęcia:

Tu na spacerku kilka dni temu

Tu ze swoja pańcią, czyli ze mną

Tu z moim TZem w gniezdzie leza hyhy

A to ze swoim przesliczniecudownieislodko klapnietym uszkiem

A to zdjecie po prostu uwielbiam :loveu:

Mam nadzieje, z niedlugo zobaczycie nas na torze agility (tak amatorsko) :)