Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hihi, Gosia, ale pisałaś też, że Twój tata nie przepadał za psami, a na puncie Luki ma bzika, także wiesz, niektórych trzeba postawić przed tzw faktem dokonanym :wink:

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agnieszka, w tym rzecz, że on już kiedyś został postawiony przed faktem dokonanym, no i kocina musiała zostać oddana mamusi :cry: :-? A była słodziutka - dachowiec o umaszczeniu błękitnym z FIOLETOWYMI podusiami łapek! :o :angel: Dlatego marne szanse na urobienie, a do domu kociątka bez jego wiedzy nie przyniosę, bo straszny żal potem się ze zwierzakiem rozstawać... :roll:

Ale kiedyś, za parę latek, to i kota i drugiego psa będę mieć, a co! :lol: :lol: :lol: A może nawet i dwa koty! :lol:

Posted

Alutka napisał(a):
To pisałam ja i wiem, że tak właściciele tej rasy praktykują. Robią to
aby ulżyć psu, bo nie udzwignie. taki to ciężar. :cry:

Hmm... ja na jakiejś zagranicznej stronie czytałam kiedyś, że ani bergamasco, ani komondor wbrew obiegowym opiniom nie wymaga jakiegoś specjalnego suszenia - negowali również pogląd, że dreadziarze mogą utonąć pływając... Tak czytałam, ale może rzeczywiście warto byłoby się doinformować - Karka - masz zadanie bojowe, jak spotkasz tego bergasia - dopytaj proszę o sposób suszenia! 8) :lol:

Posted

No, no Gosia, uważaj żebyś tego :wink: kota :silly: nie dostała :lol: .
Alutka androny plecie celowo :wink: , co by zniechęcić mnie do bergoli :P
Bo np. ja słyszałem, że yorki można kąpać w zmywarce, tylko trzeba nastawić program max - do mycia patelni. No i nie wolno zapomnieć o nabłyszczaczu. A, i nie wolno włączać funkcji suszenia. Podobne takie yorki wygrywają wystawy w cuglach :wink:

Posted

Wiecie, co mnie najbardziej relaksuje? Takie widoki:
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/1103/display/3348620

Takie konie - bez uprzęży, bez wybiegu, bez jeźdźca - wolne, na wolnej przestrzeni! Jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do jazdy konnej :-? Zawsze było to dla mnie jakies takie nienaturalne... :roll: Szczególnie lonża, rotunda - nic przyjemnego... Przynajmniej dla mnie...

To tak odbiegając od tematu i innych Tomka świntuszeń. 0X

Posted

Że niby ja świntuszę :o :evil: A kto tu o koniu bez uprzęży marzy :evilbat: Ja Was tu wszystkie na drogę cnoty i balsamu modlitwy chćę naprowadzić i taką oto otrzymuję podziękę :pissed:

Posted

Ktoś tam się chwalił, że na czwórkę zaliczył. No, gratuluję, ale... Takie oceny to my "miętkim leszczem" brali, phi! A piątasie dostawaliśmy tylko dlatego, że wtedy jeszcze szóstek nie było i wykładowcy strasznie nas za to przepraszali :wink: No. :lol:

Posted

Coś tu mało natworzyliście podczas mojej nieobecności 8)
Gosia gratulki za czwóreczkę no to chyba nasze kciuki trochę pomogły co nie :P :wink:
Koteczek fajowy -ja też lubię ale mój mąż nie :( wogóle nie rozumi tej nieziemskiej istoty :( Mnie się podobają wszelakie kotki ale najbardziej intryguje mnie sfinks .Są poprostu odjazdowe a do przytulania to coś od persa bym chciała , leniwego , dlugowlosego i dostojnego :wink:
Jeśli po raz kolejny spotkam tego bergamasco to z pewnością postaram się wyciągnąć wszystko o nim od właścicieli o ile znów nas nie będzie dzielić ruchliwa ulica :roll:

Posted

Gosia&Luka napisał(a):
Takie konie - bez uprzęży, bez wybiegu, bez jeźdźca - wolne, na wolnej przestrzeni! Jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do jazdy konnej :-? Zawsze było to dla mnie jakies takie nienaturalne... :roll: Szczególnie lonża, rotunda - nic przyjemnego... Przynajmniej dla mnie...

Gosia moje dziecko jeździ konno, z koniem jest podobnie jak z psem. Niektóre kochają tą wolność, ale jednak większośc koni kocha swojego jeźdźca, to tak jak swobodny chart na polowaniu i bolonek na spacerku z pańcią. Chart na smyczy będzie nieszczęśliwy, ale wygnaj bolonkę samą na podwórko a będzie się czuła zagubiona.

Posted

Alutka - nie obrażaj :modla: (pardon!) się za tą zmywarkę, bo tak naprawdę ten Wasz nynuś jest śliczniutki i mnie się podoba okrutnie. I Izie też :P

Posted

Tomek67 napisał(a):
No, no Gosia, uważaj żebyś tego :wink: kota :silly: nie dostała :lol: .
Alutka androny plecie celowo :wink: , co by zniechęcić mnie do bergoli :P
Bo np. ja słyszałem, że yorki można kąpać w zmywarce, tylko trzeba nastawić program max - do mycia patelni. No i nie wolno zapomnieć o nabłyszczaczu. A, i nie wolno włączać funkcji suszenia. Podobne takie yorki wygrywają wystawy w cuglach :wink:

:evilbat: Teraz to już przegięłeś. Co za dużo to niezdrowo ! :2gunfire:
Słowo może mieć moc magiczną tylko zależy od tego jak się je
wypowiada napewno nie tak jak powyżej Twoje brednie. :snipersm:

:D dobrego nigdy za wiele

Posted

Nie no Alutka, bez przesady. Wszędzie oczkiem mrygałem i buźki wstawiałem przy tej zmywarce i trzeba to zrozumieć. I brać z przymrużeniem oka.No i przeprosiłem, choć naprawdę nie spodziewałem sie takiej reakcji. Hm...

Posted

Tomek67 napisał(a):
Alutka - nie obrażaj :modla: (pardon!) się za tą zmywarkę, bo tak naprawdę ten Wasz nynuś jest śliczniutki i mnie się podoba okrutnie. I Izie też :P

Za póżno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Umiem odróżniać ludzi zdolnych od ludzi zdolnych do wszystkiego !

Posted

[quote name='Gośka']to tak jak swobodny chart na polowaniu i bolonek na spacerku z pańcią. Chart na smyczy będzie nieszczęśliwy, ale wygnaj bolonkę samą na podwórko a będzie się czuła zagubiona.
A chart wygnany na podwórko nie będzie zagubiony? :o Akurat charty to psy wymagające bardzo ścisłego kontaktu z właścicielem, one kochają dom, kanapy, podusie i inne luksusy. Fakt, koniecznie muszą się solidnie wybiegać, ale wracają do domu i stają się psami rodzinnymi. A na smyczy chodzi wiele chartów i jeszcze nie widziałam, żeby były jakoś szczególnie nieszczęśliwe :roll:
Ale wiem, o co Ci chodzi - chociaż ja za przykład podałabym np, kaukaza albo azjatę - to są typowo pierwotne rasy, które najlepiej czują się mając swój teren do pilnowania i odrobinę niezależności.
Chociaż koń wg mnie najpiękniejszy jest właśnie z rozwianą grzywą, galopując przed siebie. Niestety moja wizja konia kłóci się z tym, co widzę w stajniach - jakoś nie mogę się pododzić z tym, że konia zamyka się w stajni i wypuszcza na padok wielkości niewielkiego parkingu. :roll: Może naczytałam się za dużo Monty Robertsa, ale wg mnie aby jeździć na koniu, musi on należeć do mnie - ufać mi i rzeczywiście odczuwać przyjemność z kontaktu ze mną; szukać go. Niech robi to z własnej woli, z własnej chęci. Tak jak z psem - jeśli ktoś obcy prowadzi psa na smyczy, nigdy nie będzie on tak zrelaksowany i szczęśliwy ze spaceru. Nieporozumieniem są dla mnie konie "eksploatowane" przez setki turystów, chodzące całymi dniami w kółko co chwila z innym "jeźdźcem" na grzbiecie... :roll:
Mam przed oczami taką scenę z bodajże Animalsa - ta dziewczyna, Eulalia, która pomaga zwierzętom na wsiach, galopuje po wielkim polu na swoim koniu, obok pies - to była autentyczna radość - jej, konia i psa.

Posted

Tomek67 napisał(a):
OK Alutka. To ja się wycofuję, co by topik pozostał nadal sympatyczny.

No dobra już dobra przebaczam, ale robię to dla sympatycznych
koleżanek topikowych. Dzieki dziewczyny za solidarnośc.
A swoją drogą to się Tomkowi - Bolonkowi należało !? :cry:

:D dobrego nigdy za wiele

Posted

No tak tu się zgadzam, koń w wypozyczalni to nie jest to, ale moje dziecko jeździ na koniach mojej siostry, która ma ich 3 pod siodło, wszystkie 3 kochają ja ponad wszystko a do obcych cieszą się jak psy. Rżą i biegną do człowieka jak tylko zobaczą jakiegoś 'jelenia" do drapania :lol: Nie wyobrażasz sobie jak ostrożnie szła jedna z klaczy kiedy posadziliśmy na jej grzbiecie dziecko, wogóle jest strasznie szmyrnięta, jak dosiada ją jej pani to to jest istny diabeł wcielony, a z dzieckiem szła jak z jajkiem. Wogóle wszystkie konie które od niej wychodzą są jak dzieci :lol: W boksie koń nie może być sam, musi mieć towarzystwo, choćby kota.

Posted

Jeee Gosia to można wpaść do twojej siostry na te konie :) Wiele lat temu miałam okazję pojeździć ciutkę to było niezapomniane wrażenie , zazdroszczę tym co mogą sobie pozwolić na trzymanie konia i maja ku temu warunki :roll: To takie moje marzenie ...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...