Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ania - parę stron dalej jest wszystko o nowej rodzinie Muminka.

Co do suk sterylizowanych na wystawach - wystawianie takiej suki po prostu nie ma sensu - wystawianie zazwyczaj ma na celu jak najlepsze przygotowanie psa do roli hodowlanej, do szlifowania rasy, wybierania jak najlepszego materału hodowlanego itd. Suka sterylizowana jest pod tym kątem bezużyteczna, więc po co wystawiać... :roll:

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gosia&Luka'] więc po co wystawiać... :roll:
tak myślałam,ale może ktoś np. wystawia bo lubi :wink: chce wiedzieć np. jak daleko może zajść jego pupil,bez względu na to czy będzie mieć kiedyś potomstwo czy nie...ot tak dla hobby może??/ :oops: :lol: porpostu chodziło mi tylko o to,czy po sterylce może byc wystawiana czy nie,czy to jej od razu nie wykluca przypadkiem z wystaw,ale już wiem,dzięki Gosia :wink:
Tomek :evilbat: rozwaliłeś mi serce,mimo iż mam chore korzonki od 2 dni--to dzisiaj uśmiałam się do łez--pierwszych łez z radości!!!dzięki Tomek!!!!

Posted

[quote name='Karka']

rany Julek :o ...jak ja mogłam przeoczyć takie foty :motz: ??pan Mumin w jak zasze ślicznej pozycjii :lol: Karka widzę,że trafił w cudowne ręce,przyniesie nioe jednej osobie wiele ciepła i miłości!!!możesz być dumna :lol: wszystkie fotki są cudowne... :D

Posted

Tomek rzeczywiście Twój wczorajszy wyczyn jest odjazdowy .Nigdy nic takiego mi się nie przydarzyło :lol: :lol: to już raczej szybciej przez pomyłkę :wink: przedłużyłabym sobie urlop aniżeli go sobie skróciła :lol: :lol:
Ania-k jak ktoś ma ochotę może wystawiać wysterylizowane suczki jego sprawa i wierz mi ,że są takie przypadki.Misia nie będzie wystawiana 8)

Posted

Lukrowi wypadł dziś ząb (górny P3)... Wszystko opisałam na weterynarii - jeśli ktoś z Was miałby jakąś koncepcję, dlaczego dorosłemu psu nagle wypadł ząb, proszę o pomoc. :roll:

Poza tym ostrzygłam ją dziś o 6.00 rano - wszystko przez moją bezsenność, do 4.00 nie mogłam zasnąć, więc wymyśliłam, że ostrzygę psa. Obudziłam sie o 6.00 i zrobiłam z białej coś na kształt pudlo-terrierka. 8) Głowę, ogon i łapki ma puchate, a korpusik równiutko przystrzyżony. :lol: Wygląda fajnie. :wink: Chcę, żeby sierść po lecie się trochę zregenerowała. Ale najważniejsze, że wygląda na zadbaną, czego przez ostatnie 2 tygodnie zdecydowanie nie można było o niej powiedzieć. :wink: Ze względu na brak czasu "wybiegiwałam" ją na najbliższym boisku - piaskowym, więc wystarczy sobie wyobrazić, jak wyglądała. Dziś jeszcze czeka ją kąpiel i będzie jak nowa. :wink: Wprawdzie bolończyka średnio teraz przypomina, ale mi się podoba. :wink: :lol:
To jest mniej więcej coś takiego, ale nóżki bardziej puchate (zrobione bardziej po "terrierowemu"):

Jak znajdę aparat, coś tam jej cyknę.

Posted

Gosia małym rasom często wypadają zęby zbyt wcześnie .Jedna suczka u mnie straciła siekacza w wieku 3 lat .
Rzeczywiście dziwne pomysły przychodzą Ci nocą :lol: Koniecznie zrób jej fotki napewno w takiej fryzurce jej "twarzowo" a włos z pewnością się zregeneruje

Posted

Mała jest super!!!
Zawsze lubiłam duze psy a tu serce mi zadrżało na widok takiego maluszka.
Kiedyś (w wieku 7 lat) marzyłam o bokserze i mama przyniosła do domu cocer spanielke (niezła z niej była wredotka). Póżniej marzyłam o psie takim jak Szarik i mama przyniosła psa pudlopodobnego, którego wredni ludzie na wsi chcieli zastrzelić, bo nie szczekał. Jak Misika już nie było to chciałam rottwailera ( ciotka miała hodowlę w Gdańsku) ale trafił się prawie ON-ek a właściwie ON-ka, i była z nami przez 11 lat. Teraz mam pudlicę dużą , bo nie przepadam za małymi pieskami a tu na dogomanii zakochałam sie w Bolończykach i nie wykluczam, że trafi do nas jakaś mała ale jeszcze nie teraz.
Strasznie mi sie podobają, pomimo że są białe. A co najważniejsze z tego co piszecie to są wspaniałe, miłe, inteligentne i oodane psiaki. I co jeszcze mnie przekonuje do takiego malucha to to, ze przez liczne przypadki pogryzień, przez duże psy, mając małego człowiek mniej sie naraża na wieczne komentarze wszystkich dookoła.

I jeśli małego pieska bym wybierała, to nie pudla miniature, bądz toya ale waśnie bolończyka.

Fajnie by wyglądały razem duża Rafa czarna i mała bielutka bolonka :D

Posted

Frosh - miło nam słyszeć tyle miłych słów o naszej ukochanej rasie! :D Rafa z małym białasem wyglądałaby bosko! Przypomniało mi się (a'propos biało-czarnych parek), jak dwa dni temu na boisko, na którym bawiłam się z białą wleciał wielgachny, kudłaty CTR, na końcu smyczy wlokąc 13-letniego chłopca. :lol: Luka z lekka się przeraziła, ale w 2 sekundy ustawiła Azora - który notabene okazał się wulkanem przyjacielskości (podeszłam do niego i w jednej chwili przeleciało mi przed oczami całe życe, z którym chciałam się powoli żegnać, gdy okazało się, że CTR ma ochotę wskoczyć mi na rączki :lol: ). Ale Luka, jak to Luka, nie da sobą pomiatać, nawet 80-kilowemu CTR-owi, więc parę razy dała mu po nosie (co Azora wprawiało w dziką euforię 8) :lol: ). W każdym bądź razie wyglądali fantastycznie! Wprawdzie duży pudel nie może się równać gabarytami z CTR-em, ale i tak z bolończykiem tworzyliby świetny duet! :lol:

Posted

Ale pustki dzisiaj! :o Ja mam wolne, a tu nikogo nie ma... :cry:

Luka wreszcie wykąpana i wypachniona. :lol: Kolejny raz jestem pod wrażeniem iv san bernard'a - SUPER efekt! :D

Idem sobie więc...

Posted

[quote name='"Gosia&Luka"']

To jest na bardzo kruciutko obcięty bichon frise. Jak przestanę wystawiać
swoją Bazię to może ją tak ociacham, choć pies strasznie traci na
na wyglądzie, a ja lubię wszystko co piękne. :gent: i eleganckie.

:D dobrego nigdy za wiele

Posted

Tia Tomek przepadł jak tylko dorwał się do pracy :evilbat:
Frosh piekielnie dobry wybór biała mała bolonka i czarna duża pudlica :thumbs: Może doczekamy się tu na dogomanii wspólnych fotek takiej Twojej parki :D
Nie mam już dzis dzisiaj sił na net ale jutro obiecuję sie zjawić. Właśnie dostałam kilka nowych fot Muminka to wstawię jutro .Jak powiedziała Sonya- Nero to co robi jest więcej warte niż wszelkie tytuły, pucharki i medale .

Posted

Alutka napisał(a):
choć pies strasznie traci na
na wyglądzie

Podsumowała Alutka moją nową Lukę. :wink: Żartuję oczywiście. Porobię fotki, to sami ocenicie jak wygląda biała. Rodzina zaakceptowała (nooo... może tata trochę marudzi, bo on lubi kudłacze, sam ma brodę :wink: :lol: ).

Posted

Alutka napisał(a):
To jest na bardzo kruciutko obcięty bichon frise.

Ja wiem, że frise - ale zdjęcia ostrzyzonego bolończyka nie mogłam znaleźć... :cry:

Co do pudli - ja nawet się ostatnio zastanawiałam nad pudlem - podoba mi się ich temperament - aktywne, ruchliwe itd... Ale ja chcę wystawiać, a przyznam szczerze, że najbardziej lubię pudle zdecydowanie NIE "zrobione" (jak u Frosh w avatarku) - jakoś te pomponiki mi nie bardzo... :roll: :wink: Wiem, że są mniej hardcore'owe fryzurki :wink: ale jakoś na pudłach stają zazwyczaj "pomponiki". :wink:

Posted

EEE Gosia rób fotki i przekonamy się :wink: Ja tam myślę ,że Luka wygląda dobrze 8) Moja Napi też straciła elegancki "ekskluzywny" wygląd a zyskała urok "sceniackowaty " i jest super 8) jak dla mnie i tych wszystkich , których na spacerach zaczepia merdając ogonkiem i zarzucając zadeczkiem żebrząc o mizianie :lol: :lol:i nikt nie odmówi :evilbat:

Posted

[quote name='Alutka']Drugie miejsce w" BEST in SHOW " weteranów zdobyła suczka
z własnej hodowli - pudelka toyka Uncja Bielska Elita

Moja pudelka nie ma pomponów a prawie na każdej wystawie stoi
" na pudłach "

Posted

Alutka ale co by było gdyby do porównania stanął doskonale ścięty i zrobiony "pomponik"? :wink: Mówmy sobie szczerze Gosia ma rację, jeśli w porównaniu masz psa zrobionego na pompony, przeważnie wygra. Nie zawsze, bo czasami zdarza się że ludzie zetną sobie psa w pompony nie zastanawiając się czy będzie dobrze wyglądał w takiej fryzurze, bo do pomponów pies nie może mieć absolutnie żadnej wady anatomicznej.

Posted

Gośka napisał(a):
do pomponów pies nie może mieć absolutnie żadnej wady anatomicznej.

Dobry sędzia zawsze wykryje wadę anatomiczną czy pies jest w
pomponach czy nie. Czy jedno centymetrowy włos i to tylko na tylnej części psa zakryje jakąkolwiek wadę ? :o

Posted

[quote name='"Gośka"']Alutka ale co by było gdyby do porównania stanął doskonale ścięty i zrobiony "pomponik"?

Jeśliby sędziował dobry znawca, a piesek mimo nienagannie zrobionych
pomponików był gorszy pod jakimś względem to napewno wygrałaby moja toyka, ponieważ nie ma żadnych ale to naprawdę żadnych wad .
Nawet w wieku aktualnie 9 lat ma pełne uzębienie. No chyba żeby sie
kochał w pomponikach i je oceniał. :wink:

po
n

Posted

Alutka nie chcę się z Tobą kłócić, ale ...no własnie :wink:
Ilu jest u nas naprawdę dobrych sędziów? to po pierwsze, po drugie nie mówię że psy w innych fryzurach mają wady anatomiczne, próbuję tylko powiedzieć że jeśli sędzia nie zna się za specjalnie to dla niego pomponik jest na pierwszy rzut oka bardziej efektowny i jest mniejsza szansa że przeoczył coś w budowie.
Pozatym w centymetrowym włosie to pies ma szansę tylko na małych wystawach, i to bez konkurencji i tu nie dam sobie wmówić nic innego, mój Ford też był w centymetrowym włosie i za każdym razem przegrywał, jak zapuściłam pompony nie ma siły zawsze lokatowy.
Naprawdę nie czarujmy się, wystawa to pokaz piękności, a nie przegląd hodowlany, pies w centymetrowym włosie może dostać doskonałą ale nigdy nie będzie stał na pudle.

Posted

Alutka napisał(a):
No chyba żeby sie kochał w pomponikach i je oceniał. :wink:

No i tu się zgadzam i Ty pewnie też, na wystawie na ringu pudli fryzura też jest oceniana :wink:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...