Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 No mają się świetnie wiosna je cieszy :) ciepełko.Nie było mnie kilka dni i psiury zrobiły się całkiem szare od spacerków z mężem :wink: Więc bierzemy się za czyszczenie od jutra :)
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Tylko nas dwójka została, więc trzeba jakiegoś czopera zakupić. Ale jest szansa, że na święta (nie wiem jeszcze jakie i kiedy) dogonimy. Zapodaj trochę fotosów biszoniastych.
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 No to czekam. Trzaśniemy 600 i idziemy spać. Jestem co prawda na długotrwałym i zasłużonym urlopie, ale jutro muszę naginać do Rzeszowa.
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Niech mi ktoś powie, że są ładniejsze psy! :x Hawańczyki też są prekrasne. :P No i niech będzie Karka - lajanki też. :wink:
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Bichon frise też luksio. Ale wyczytałem w paru miejscach, że potrafią mieć nieznośny charakterek. No i trzeba mu formować szatę, co z jednej strony "uarystokratycznia" go, ale z drugiej dodaje kłopotów, których ja leniwie wolałbym sobie ani bliźnim nie przysparzać.
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Coton de Tulear jest hrabią z samej nazwy. Nie słyszałem o polskiej nazwie tej rasy, a Ty? Interesowałem się nimi przed zakupem Carmen. Nawet mailowałem do jednej hodowli, ale otrzymałem arystokratyczną (czytaj lodowato-wyniosłą) odpowiedź. Tu mi zapachniało snobizmem w czystej postaci. Jeśli się mylę, to pardon.
Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Nie ma chyba spolszczonej nazwy rasy może i dobrze bo szkoda ,że lewek to lwi piesek czyż nie lepiej brzmi oryginalna nazwa Petit chien lion albo angielska little lion dog lub niemiecka lowchen? a lwi piesek jak ktos słyszy to z reguły musze powtarzać dwa albo trzy razy i jeszzce patrzą na mnie jakbym się z choinki urwała...
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Maltańczyki - w renomowanej hodowli (ale nie widocznej na zdjęciu) oferowano mi suczkę za 2.500,-, co wtedy termicznie mnie zszokowało, ale teraz rozumiem. Znowu zniechęcająca dla mnie jest konieczność postrzyżyn habitu.
Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Nie znam osobiście żadnego hodowcy cotonów miałam okazję wymienić parę ciepłych i miłych maili z jedna hodowlą więc się nie wypowiadam
Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 No tak maltany są drogie i są piękne jednak ja nie czułabym się na siłach utrzymać szaty tego pieska więc nawet nie myślę o takiej rasie.
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Zgoda. Co to za pies? - pyta się mnie zachwycony laik. A ja rzucam od niechcenia - bichon bolognese. I już gościu karpika robi. :wink: To powyżej, to niegroźna fantasmagoria, nie rzeczywistość. Niestety. Aha, poczytaj każdy komentarz do zdjęcia.
Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 no i wcale się dziwię ,że ktos robi karpia gdy słyszy bichon bolognese bo ludzie u na swiedza jak wyglądają znane i popularne rasy a ras nawet jeden człek chciał zabłysnąć i na mój widok prowadzącej ciemną suczkę rzekł do znajomego - patrz to sznaucer miniaturowy - myslałam ,że padnę. Wydawało mi się ,ze sznucerki to już tak popularna rasa jak jamnik i nikt nie zrobi z siebie 'pajacyka " :wink:
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 A lajanki - są oczywiście najbardziej original. Z pewnością na ulicy, jak ktoś zobaczy lajanka, to od razu pomyśli "rasowiec". A bolońcyk, jak się uświni w sprzątanych (?) miastach naszych, to może być wzięty za kundelka. Ale my swoje wiemy :wink:
Tomek67 Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Sznaucer? Niezłe. Tego nawet ja bym nie wymyślił. Ale takim "znawcom" trzeba wybaczyć. Może kiedyś sięgnie po jakąś lekturę.
Karka Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Dodam jeszcze ,że napewno opinia o bichonach jest fałszywa z reguły ludziom kojarzące się psiaczki z zabawkami muszą mieć paskudne charakterki .Druga sprawa posiadacze tych uroczych pieskó na wiele im pozwalają co czyni te cudowne psiaki małymi terrorystami zresztą taka opinia w społeczeństwie jest o wiekszości małych ras - że im mniejsze to wredniejsze i głupsze :evilbat: i strasznie mnie to wkurza
Recommended Posts