Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

te ogłoszenia, które zaraz na drugi dzień rozwiesiliśmy były bez zdjęcia - nie chcieliśmy żeby zgłaszał się "byle kto" tylko dlatego, że mu się psiak spodobał i żebyśmy mieli telefonów sto milionów od ludzi np. zajmujących się pseudo:mad:- to tak dla "zawężenia kręgu" ... uznaliśmy, że jeśli ktoś jej naprawdę szuka to zadzwoni i wtedy się więcej dowie, albo na necie będzie szukał ... ale może to był błąd:shake:
sama nie wiem, bo te osoby przyjeżdżają i NA ŻYWO nie są pewne, to kto ma być pewien?
przez tel. tłumaczyłam, że umaszczenie brązowe z czarnym - raczej ciemne), biały kołnierz itp. - niby się zgadzało, ale na miejscu Pani mówiła, że miała mniej tego czarnego "chyba":crazyeye:

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

fizia napisał(a):
Ja wiem, że psy danej rasy są podobne

dlatego właśnie podałam w ogłoszeniu rasę ... pomyślałam, że jak ktoś miał psa to wie jakiej rasy i jak ta rasa wygląda, a ewentualne "różnice" wykryje od razu od pierwszego spojrzenia - tak jak ja od razu zobaczyłam, że moja Lesa miała zupełnie inny pyszczek - to było normalnie pierwsze spojrzenie, bez żadnego zastanawiania !!! choć odeszła za TM już ponad 1,5 roku temu !!!

Posted

necia25 napisał(a):
dlatego właśnie podałam w ogłoszeniu rasę ... pomyślałam, że jak ktoś miał psa to wie jakiej rasy i jak ta rasa wygląda, a ewentualne "różnice" wykryje od razu od pierwszego spojrzenia - tak jak ja od razu zobaczyłam, że moja Lesa miała zupełnie inny pyszczek - to było normalnie pierwsze spojrzenie, bez żadnego zastanawiania !!! choć odeszła za TM już ponad 1,5 roku temu !!!

No dokładnie tak samo myślę!

Co do domów tymczasowych, to ja też jestem chyba za słaba psychicznie...rozum mówi, ze to bardzo potrzebne, na wagę złota, a serce swoje...

Ja myśle, że Lejdi chyba jednak nikt nie szuka...

Posted

zostanie u NAS już na zawsze !!! :multi::multi::multi::loveu::loveu::loveu:

właśnie rozmawiałam z Mężem i nie ma takiej możliwości żebyśmy jeszcze raz pozwolili na taki "cyrk" i ogromny stres dla Suni no i nie ukrywam, że i dla Nas:shake:
no i dostała nowe stałe już imię - wymyślone przez mojego TZ, bo Lejdi mu nie pasowało, więc kazałam mu wymyślić nowe!!! - LALA (LALUNIA):loveu::loveu::loveu:

jak to dziwnie plotą się ludzkie i psie losy ...
przez tyle lat miałam swoją Lesę - nie wyobrażałam sobie życia bez Niej:-(
potem zaraz po Nowym Roku 2009 miałam adoptować z bytomskiego schroniska sheltie, bo Mąż nie chciał już tak dużego psiaka jak collak ... ale odnalazł się jej właściciel i poszukiwania trwały nadal, ale już tu na DOGO:evil_lol: ...
los pchnął nas w stronę najukochańszej Kiarci:loveu: z Truskawkowo:loveu:-Zuzino:loveu:-Fizinego:loveu: (i już także po części naszego:eviltong:) schroniska :loveu:, bez której teraz nie wyobrażam sobie naszego domu ...
no i w końcu Lalunia nas znalazła - właśnie NAS - znalazł właśnie Collak, z tęsknoty za którym to wszystko się zaczęło ...

Posted

[quote name='necia25']zostanie u NAS już na zawsze !!! :multi::multi::multi::loveu::loveu::loveu:

właśnie rozmawiałam z Mężem i nie ma takiej możliwości żebyśmy jeszcze raz pozwolili na taki "cyrk" i ogromny stres dla Suni no i nie ukrywam, że i dla Nas:shake:
no i dostała nowe stałe już imię - wymyślone przez mojego TZ, bo Lejdi mu nie pasowało, więc kazałam mu wymyślić nowe!!! - LALA (LALUNIA):loveu::loveu::loveu:

jak to dziwnie plotą się ludzkie i psie losy ...
przez tyle lat miałam swoją Lesę - nie wyobrażałam sobie życia bez Niej:-(
potem zaraz po Nowym Roku 2009 miałam adoptować z bytomskiego schroniska sheltie, bo Mąż nie chciał już tak dużego psiaka jak collak ... ale odnalazł się jej właściciel i poszukiwania trwały nadal, ale już tu na DOGO:evil_lol: ...
los pchnął nas w stronę najukochańszej Kiarci:loveu: z Truskawkowo:loveu:-Zuzino:loveu:-Fizinego:loveu: (i już także po części naszego:eviltong:) schroniska :loveu:, bez której teraz nie wyobrażam sobie naszego domu ...
no i w końcu Lalunia nas znalazła - właśnie NAS - znalazł właśnie Collak, z tęsknoty za którym to wszystko się zaczęło ...

No lepiej Lalunia trafic nie mogła!!!

Alez niesamowita historia!!:crazyeye:

Kiarcia tez pewnie szczęśliwa, bo zyskała przyjaciółkę, a we dwójkę zawsze raźniej:loveu:

Posted

truskawa144 napisał(a):
Wiedziałam,że tak będzie:evil_lol:
Gratulacje Neciu!

dziękuję:loveu:

pozdrowienia dla wszystkich trzymających kciukasy za NASZĄ Lejdi/Lalunię:loveu:

Posted

truskawa144 napisał(a):
Neciu ale Tobie się szybko rodzina powiększa:evil_lol:

bardzo szybko i do tego zupełnie niespodziewanie :evil_lol:
kolejność "przyjęć" na szczęście dobra, bo gdyby Lalunia "zgłosiła" się do nas pierwsza mogłoby w ogóle Kiarci u nas nie być niestety, bo pewnie nie szukalibyśmy psa "do kompletu" (nie chcę nawet o tym myśleć) - więc stwierdzam, że po prostu LOS tak chciał i tak musiało po prostu być :multi::multi::multi:

Posted

dopiero co wykąpana ... w Kiarcinym wyrku się zadekowała:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: a Kiarcia :loveu:kochana nic nie protestowała, ale przed aparatem zwiała :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

fizia napisał(a):
Spryciula, wiedziałą do których drzwi zapukać :):loveu:

oj wiedziała :evil_lol: i zawładnęła nasze serducha :loveu: choć jak pamiętacie Mąż nie chciał już drugiego psiaka - a tym bardziej wielkości Collie - chodziło mu głównie o trudności w przewożeniu naszej rodzinki i dużego psiaka ... ale mamy już to wypróbowane i daliśmy radę - Lalunia jeździ autkiem bez problemu - kąpiel oraz wizyta u weta też przebiegła bez problemów, więc wszystko da się pogodzić jak widać :lol:

Posted

Lalunia jest zdrowa, nie wygląda żeby coś Jej miało dolegać ... oczka się wygoiły, sierść na pyszczku odrosła, wygląda zdecydowanie lepiej ...

jest bardzo zwinna ... biega, przeskakuje przez "przeszkody" :eviltong:

na razie została zaszczepiona p/wściekliźnie, zabezpieczona Fiprexem, na dniach będzie odrobaczana, no i za jakieś 2 tygodnie na choróbska zaszczepiona ...

u weta był z Nią mój TZ i sam się o wiek nie dopytał, ale z tego co mi mówił to jak wet wpisywał szczepienie do książeczki to stwierdził, że Lalunia może mieć około 3 lat :crazyeye: nie wiem po czym to stwierdził, bo w ząbole nie zajrzał ponoć :crazyeye:
tak z ciekawości spytam o wiek jak będę następnym razem .... ja po przeczytaniu jak się wiek psiaków określa po ząbolach stwierdziłam, że może mieć jakieś 8-10 lat (może nawet więcej), ale to tylko moja ocena (zupełnie się na tym nie znam) - ja nie widziałam nigdy ząboli w tym stanie - moja Lesa miała śliczniutkie wszystkie ząbki do końca (12,5 roku) ... ale może nie trzeba się tymi ząbolami sugerować - nie wiem , nie znam się:oops:

Posted

Nieznanego psa się określa po zębach,po tym czy ma stałe czy mleczne,po stopniu ich zniszczenia itd. Ale... To nie jest pewna metoda,nie raz nam się zdarzyło psa nawet bardzo odmłodzić lub postarzyć. Kondycja zębów zależy też od genów,od tego czym pies był karmiony,czy na coś choruje itd.
Można się bardzo pomylić. Wiek określony po zębach trzeba brać z pod uwagę tylko orientacyjnie.

Posted

no właśnie przypuszczam, że z oceną wieku może być różnie, bo jak sobie myślę o wyglądzie mojej Lesy, to ona mimo choróbsk, które ją nękały i swoich 12,5 lat życia, do końca nie wyglądała staro - ząbki ładne, praktycznie w ogóle nie miała posiwień, tylko "ruchawa" mało była - a tu w przypadku Lali jest odwrotnie :roll: może być młodsza niż założyłam na początku :evil_lol:
dla mnie wiek Lali nie jest ważny - i tak ma u nas dożywocie - oby żyła sobie zdrowo i oby jak najdłużej u nas gościła :loveu: tego jej i sobie życzę :lol:

moja Lesa (*)

Posted

fizia napisał(a):
Dzisiaj wysyłam poleconym obróżkę - wybacz, że tak długo czekacie...:oops:

nic się nie przejmuj - to wcale nie jest długo :evil_lol:

10. maja minął miesiąc jak Lalunia się u Nas zjawiła ... a ja cały czas nie mogę sobie wyobrazić jak można porzucić KOGOŚ tak wspaniałego :crazyeye:
MY niewątpliwie dzięki temu ZYSKALIŚMY WSPANIAŁEGO PSIEGO PRZYJACIELA i teraz tylko to się liczy :loveu:

• 4 weeks later...