Ityah Posted July 29, 2022 Posted July 29, 2022 Cześć, mam psa suczke około 9 letnia (wzięta ze schroniska jak miała około 2 lata, kędy po sterylizacji która miała w schronisku). Od półtorej miesiąca nie trzyma moczu. Pierwsza diagnoza to kamienie w pęcherzu moczowym (wyszło na usg, krew była w normie, w moczu źle pH). Dostała na to leki, zmieniona karma na urinary royal canin dog (zalecenie lekarza). Po 2 tygodniach kontrola - większość kamieni się rozpuściła, zostały resztki do wydalenia przez psa. Czyli dobrze zareagowała na leczenie. Jednak nadal popuszczała. Wyszliśmy od weterynarza z lekiem incurin. Bierze go od 7 dni ale nadal moczu nie trzyma.. Co dalej robić? Jestem wykończona psychicznie bo od prawie 2 miesiecy mam ciągle zasikane mieszkanie... Jak pomoc psu, co to może być.. Zwiększyć dawkę incurin? Bierze teraz jedna tabletkę. Ona też już psychicznie źle to znosi, siedzi ciągle u siebie, tylko na spacerach jest sobą.. Pomocy Quote
bou Posted July 29, 2022 Posted July 29, 2022 Dnia 29.07.2022 o 11:01, Ityah napisał: Jak pomoc psu, co to może być. Bardzo wspólczuję suni i Tobie... z przykrością jednak muszę Ci powiedzieć,że w tej sprawie pomoc mozesz uzyskać wyłącznie u doświadczonego weta,bo my - zwykli opiekunowie psów nie jesteśmy przecież specjalistami.Problem jest trudny,zdrowotny,szukaj pomocy u wetów specjalistów.Myślę,że można opanować ten problem,ale jedynie u dobrego weta.Powodzenia. Quote
Ityah Posted July 29, 2022 Author Posted July 29, 2022 Wiem, wiem..Ale może ktoś z was miał podobny problem i coś mi doradzi, coś podpowie.. Quote
KAT2707 Posted July 29, 2022 Posted July 29, 2022 Incurin to lek hormonalny stosowany przy posterylkowym nietrzymaniu moczu. Mojej suczce nie pomógł i z tego co wiem, problemem może być trafienie z odpowiednią dawką. Bezpieczniejszym zamiennikiem (nie są to hormony) jest syrop Propalin. Porozmawiaj o tym leku z weterynarzem, być może zamiast Incurinu przepisze Propalin. Propalin zaczyna działać już po kilku dniach, więc jeśli w czwartej dobie stosowania nie zauważysz zdecydowanej poprawy, problem może leżeć gdzie indziej. Do tego czasu pozostają pieluchy i podkłady, niestety. Trzymam kciuki, by to był jedynie problem związany ze sterylizacją Quote
Ityah Posted July 29, 2022 Author Posted July 29, 2022 Dzisiaj byłam u weterynarza, dostaliśmy ten syrop. Oby zadziałał Quote
Recommended Posts