Asiaczek Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Żeby kupić dobrego baska na Zachodzie, to - niestety - tyle trzeba mieć na wejściu. W PL - wiadomo - ceny są zdecydowanie niższe, ale to też zależy od hodowli. Ale Basenji "chcieć, to móć". "Niech żywi nie tracą nadziei...", zawsze coś można wymyślić. Może coś po Gusiu będzie dla Was odpowiednie? No, ale to dopiero się okaże, jak Gusio zacznie kryć. Pzdr. Quote
Basenji Posted February 15, 2005 Author Posted February 15, 2005 Zobaczymi, na razie sam się lekko rozglądam. Chociaż suka to jednak masa zachodu i dużo więcej czasu i kasy na hodowlę. Zdrówko Quote
Asiaczek Posted February 15, 2005 Posted February 15, 2005 Kasa - kasą, ale przy suce jest inny rodzaj frajdy. Pzdr. Quote
Basenji Posted February 15, 2005 Author Posted February 15, 2005 [quote name='Asiaczek']Kasa - kasą, ale przy suce jest inny rodzaj frajdy. Pzdr. ? Zdrówko Quote
Asiaczek Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Oj, Basenji, nie wiesz?! No to żeby nie było niedomówień, to mam na myśli szczeniaki. Patrzeć jak się rodzą, rosną i ... lada dzień trzeba je oddać nowym właścicielom. A tu człowiek się przyzwyczaja i potem taki smutek w domu. :cry: Aż do następnych maluchów. :D Pzdr. Quote
Basenji Posted February 17, 2005 Author Posted February 17, 2005 baskomaniak napisał(a)::great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: A tak naprawdę to co miałeś na myśli? Zdrówko Quote
Labradorka Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Ile kosztuje rudo białe szczenię basenji w rodowodem :wink: ? Quote
Asiaczek Posted March 26, 2005 Posted March 26, 2005 W minionym sezonie cena za baska rudo-białego wahała się od 1000-2000 zł. A może nawet i wyżej. W przypadku zainteresowania kupnem w przyszłym sezonie maluszka baska najlepiej napisać/zatelefonować do hodowli i tam dogadywać się a propos ceny. Wszystkim uczestnikom tego topiku życzę szczęśliwych świątecznych dni. Pzdr. Quote
Labradorka Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Też Wam życzę wesołych świąt :) Pozdro dla Waszych pięknych basków! Quote
Basenji Posted March 27, 2005 Author Posted March 27, 2005 Tobie też, ale chyba powinnaś przemyśleć zmianę nick'a. Zdrówko :lol: Quote
Labradorka Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 NIOP :lol: :lol: :lol: Ale jakby pasowało?? Basenji'ka hehe chyba nie zabardzo... Wiem już, że mój piesek, obojętnie jakiej będzie rasy, nawet jeżeli będzie hmm dogiem :lol: chociaż marzę i zbieram na basenji, będzie mieć na imie Gollum lub Gampi :) Chociaż do końca nie wiem, ale jak już się zdecyduje zmienie nick na którys z nich... A jakie imię Wy proponujecie?? Pozdrawiam! PS. A jak się zmienia nick?? PS. Labradorka to moja ksywa z czasów Labradoromani :) Quote
baskomaniak Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Basenji miał chyba na myśli zgodność nick'a z emblematem... :roll: Pozdrawiam. :D Quote
Labradorka Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Hmmm :D:D A nick można zmienic?? Jak sadzicie: jakie imie ladniejsze: GOLLUM czy GAMPI?? A moze znacie jakies inne, rzadko spotykane imionka?? Pozdro :P PS. Ten piękny chomik to moje cudeńko :) Quote
baskomaniak Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 [quote name='Labradorka']Hmmm :D:D A nick można zmienic?? Jak sadzicie: jakie imie ladniejsze: GOLLUM czy GAMPI?? A moze znacie jakies inne, rzadko spotykane imionka?? Pozdro :P PS. Ten piękny chomik to moje cudeńko :) Zmienić raczej nie można, jedynie utworzenie nowego wchodzi w grę. Tylko, czy Musisz zmieniać... :roll: "Labradorka" to bardzo ładny nick. :D Pozdrawiam. :D P.S. Proszę jednak zwrócić uwagę na radę MANU - patrz niżej... Quote
Labradorka Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Też mi się podoba :) Tym bardziej że nieokłamujmy się labciami interesuję się od od 4 - 5 lat :) Ale hmm ... zobaczy się jak kupię pieska :) PS. Wolałabym łatwiejszego w wychowaniu. Czy powinnam wybrać pieska czy suczkę? Moja mama miała psa, potem suczkę, i mówi że już wolałaby psa, bo suczka, wiadomo cieczka... Hmm wiec i ja wolałabym psa :) Ale czy jest duza różnica w chakaterze basów?? Pozdro Quote
baskomaniak Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 [quote name='Labradorka']...Wolałabym łatwiejszego w wychowaniu. Czy powinnam wybrać pieska czy suczkę? Moja mama miała psa, potem suczkę, i mówi że już wolałaby psa, bo suczka, wiadomo cieczka... Hmm wiec i ja wolałabym psa :) Ale czy jest duza różnica w chakaterze basów??... Pod tym względem różnica między pieskiem a suczką nie odbiega od pozostałych ras. No może poza jednym, na korzyść suczek basenji, mają cieczkę tylko raz w roku. Pozdrawiam. :D Quote
Basenji Posted March 27, 2005 Author Posted March 27, 2005 baskomaniak napisał(a):Basenji miał chyba na myśli zgodność nick'a z emblematem... :roll: Pozdrawiam. :D No nie, żadna tam chomcia- gryzomcia! Coś związane z baskami. Albo terierami z Kongo. Albo .....coś takiego afrykańskiego. Mnie się bardzo podoba imię "Inkosi" - oznacza ono w języku Zulusów - władcę. Ale może być np BASK'a, BA-senja, etc :lol: Zdrówko Quote
Labradorka Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Basenji masz coś do mojego kofaniutkiego chomiczka?? :lol: Zmienię obrazek we wtorek :) Jutro mnie nie ma :D:D Pozdrófcia :wink: Quote
Asiaczek Posted March 28, 2005 Posted March 28, 2005 Labradorka napisał(a):Hmmm :D:D A nick można zmienic?? Jak sadzicie: jakie imie ladniejsze: GOLLUM czy GAMPI?? A moze znacie jakies inne, rzadko spotykane imionka?? Pozdro :P PS. Ten piękny chomik to moje cudeńko :) Mnie bardziej podoba się imię GAMPI, bo GOLLUM za bardzo kojarzy mi się z tym potworkowatym stworkiem z "Władcy pierścienia". I ten stworek nie miał dobrego charakteru, a GAMPI - to sprawa otwarta, prawda? Co do płci - osobiście wolę suczki od psów. Dlaczego? Otóż - jeżeli chcesz mieć hodowlę , to wtedy masz okazję prześledzić cały cykl. o znaczy od cieczki, poprzez krycie, poród i rozwój maluszków. Przy psach jesteś tego pozbawiona. Lecz faktycznie z psem możesz jeździć na wystawy przez cały sezon (oby tylko funduszy starczyło!). A suczki, poprzez ciąże i porody a potem odchowywanie szczeniaków, wypadają z cyklu wystawowego na ok. 5-6 miesięcy. Ale wybór pies czy suka, zależy od Twoich planów hodowlanych. Generalnie mówi się, że psy są trudniejsze w układaniu, bo to samiec, terytorium, obrona/ochrona właściciela, terenu itp. To tez prawda. Wybór należy do Ciebie. Zastanów się, co chcesz "dalej robić" ze szczeniakiem. Pokazywać na wystawach, starać się o rozwój swojej hodowli, cieszyc się z osiągnięć potomstwa itp. Musisz sobie odpowiedzieć na te pytania i wątpliwości. Na pewno skorzystaj z doświadczenia Mamy, popytaj się znajomych, porozmawiaj z hodowcami tej rasy, która sobie wybrałaś itp. Te osoby mogą pomóc Ci dokonać wyboru. A propos - witamy w klubie fanów basenji! Pzdr. Quote
Manu Posted March 28, 2005 Posted March 28, 2005 baskomaniak napisał(a): Zmienić raczej nie można, jedynie utworzenie nowego wchodzi w grę. Czekaj, czekaj... Bo dziewczę się drugi raz zarejestruje i będzie ambaras... :roll: Jesli faktycznie będzie chciała zmienić nick (a też sądzę, że nie ma takiej potrzeby, jest ładny i niekłopotliwy :) - np. bez upiornego znaczka "&" :lol: ), to niech napisze PW do Admina. Quote
baskomaniak Posted March 28, 2005 Posted March 28, 2005 MANU, dziękuję za reakcję. Wprowadziłem korektę mojego postu. Pozdrawiam. :D Quote
Labradorka Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Ja także wolę imię GAMPI - tak nazywa się (a własciwie takie słowo wpisane jest na metce) mojego ukofanego pieska - maskotki. Z kolei imię Gollum żywcem wyjęłam z WP, którego nie oglądałam. W zeszłym roku osiedlowa kocica urodziła kociaki: taki prywatny :P był rudo biało szary kociak z blizną na nosku. Nie grzeszył urodą, na dodatek miał diabelski charakterek więc nazwałam go Gollum. Potem tak nazywały się po kolei moje rybki (no, poza Rychem i Flawiuszem:)) więc jakos polubiłam to imie... Ale chyba jednak Gampus wygra ;) Szczerze przyznam, że wszystkie pieski które znam bliżej to samce. Przez kilka dni mieszkałam z foksiem w jednym domu, i przyznam ze zauroczyła mnie jego niezaleznosc, odwaga i doprawdy swietny charakter. Podobnie bylo z nieżyjącym już ['] (świeczka dla Ciebie Taysonku) bokserem. Oba psiaki otaczały mnie taką jakby opieką, mimo że każdy już byl w podeszłym wieku (foks - 9 lat, bokser - 7 lat). Moja przyjaciolka ma suczkę, co prawda szczeniaka, ale nie wiem dlaczego mimo z bardzo ją lubię (jej pieska) jakos wole Oskara i Taysona...Podobało mi się, że w pewniej spodób oba pieski otaczały mnie jakby opieką, Oskar nie odstępywał mnie na krok (nawet pchał się do toalety :):)) Teraz znam kilka suczek, i wszystkie sa jakies takie hmm "miękkie". Moja mama miała suczkę, kundelka rpzez ok 12 lat, i psa, ale krótko, na ok 3 m-c bo ciezka choroba nie pozwolila Kepiemu dluzej życ... Jak pytam mamy, czy woli pieska czy suczkę, mówi że pieska, bo Kora jako 'pospolita" kundelka miala cieczkę 2 razy do roku... W sumie to nie wiem, czy moj psiak bedzie wystawiany... Jeżeli byłaby to suczka, wystawiana, to szczeniakow w najblizszym czasie by nie miała, bo Kora miała dzieciaki, i mama już więcej nie chce tego przeżywac :P Niestety, ale przez najblizsze 5 lat NA pewno będę jeszcze z nimi mieszkac (mam 14 lat :oops: ) Dziękuję za przyjęcie do fanklubiku :):):):):):) Quote
Asiaczek Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 No tak, Twój post wiele wyjaśnia. Poza tym, jeżeli jestes zależna (w różny sposób) od Mamy, to musisz liczyć się z Jej zdaniem. A więc przedyskutuj z Mamą sprawę cieczki raz w roku, wystaw i innych tego typu spraw. A potem... odliczaj miesiące, tygodnie i dni do momentu, kiedy przyjedziecie po maluszka do hodowli i zabierzecie go do nowego domku. W razie wątpliwości - pisz. Pzdr. Quote
Savannah Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 ja tam wiem że za baska dałabym dużo :D ale jak bede miec baska to tylko od Asiaczka, zresztą jesteśmy już umówione, prawda Asiaczku :D ? Pzdr. Villarica Siberians Quote
Recommended Posts