Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam owczarka podhalańskiego, ma on 2 miesiące. A więc, gdy wychodze z nim na smyczy, on myśli że to on ze mną wyszedł i chce mnie prowadzić. Nie wiem jak temu zaradzić, aby wiedział że to ja rządze ?

Posted

Aby utwierdzić psa w przekonaniu, ze to ty jesteś alfa, a nie on, trzeba:
- przechodzić pierwszemu w drzwiach (jeśli pies sie pcha pierwszy, trzeba go stuknąć LEKKO drzwiami w nos),
- jak rozłozy się w progu, nie omijać go grzecznie, tylko go stamtąd wziąć,
- trzeba nauczyc go podstawowych komend (siad, zostan, chodzenie przy nodze itp.) i je stanowczo egzekwować,
- nie pozwalac mu spać w łóżku, tylko na wlasnym poslaniu,
- nie karmic go przy stole.

To chyba najwazniejsze rzeczy. Pozdrawiam:cool1:

Posted

Everybody_Lies napisał(a):
Aby utwierdzić psa w przekonaniu, ze to ty jesteś alfa, a nie on, trzeba:
- przechodzić pierwszemu w drzwiach (jeśli pies sie pcha pierwszy, trzeba go stuknąć LEKKO drzwiami w nos),
- jak rozłozy się w progu, nie omijać go grzecznie, tylko go stamtąd wziąć,
- trzeba nauczyc go podstawowych komend (siad, zostan, chodzenie przy nodze itp.) i je stanowczo egzekwować,
- nie pozwalac mu spać w łóżku, tylko na wlasnym poslaniu,
- nie karmic go przy stole.

To chyba najwazniejsze rzeczy. Pozdrawiam:cool1:

Następna teoria dominacji :roll:

Posted

Everybody tylko czemu ja śpię w łóżku z psami, wychodzą pierwsze z mieszkania, i czasami skapnie się im coś ze stołu a słuchają mnie i wierzą że to ja jestem Panem :roll:
Trzeba pokazać psu że jest się fajnym i ma fajne pomysły na spacer :evil_lol:

Posted

tjaaaa zapomnij o tych radach;) teoria dominacji zdecydowanie nie pomaga w tworzeniu fajnych i ciepłych relacji ze zwierzątkiem.
Nauka przez zabawę, ucz ładnego chodzenia na smyczy - tutaj jest sporo o tym jak uczyć

ksiazki

ksiazki

ogólnie cała strona listy dyskusyjnej kliker to kopalnia wiedzy, blog Pani Mrzewińskiej, książka pani Waldoch dostępna on-line (wystarczy wrzucić w google i wyskoczy) i tak dalej.
Nie trzeba pieprznąć psa drzwiami żeby był grzeczny;)

Posted

"okiem psa" - stara pozycja, stoi gdzieś u mnie na półce i się kurzy.
Nie warto.

2 miesiące? Toż to szczenie jest, spokojnie, byle psa nie złamać:)
Koniecznie zajrzyj do linków podanych przez Władczynię.

Posted

Te rady w większości zaczerpnęłam z ksiązki Fishera "Okiem psa", a że wszyscy ją chwalą, to myślałam, ze te rady są pomocne...:roll: Sorki za zamieszanie w takim razie, chyba faktycznie kliker jest najlepszy do szkolenia psa

Posted

Niektórych psów klikerem nie nauczysz niczego i sprawdza sie teoria dominacji.

Uważam, że szkolenie powinno sie dobierać indywidualnie pod psa.

Nie uważam za możliwe, odebranie agresywnemu dobermanowi kości, używając jedynie metod bezstresowych, klikerowych;).

Posted

Karilka, mylisz pojecia pracy ze szczeniakiem, na pozytywnym wzmocnieniu, z praca z niebezpiecznym, agresywnym, doroslym psem o zakodowanych zachowaniach ;).

Posted

Dobra, dobra, ale ja pytam co mam zrobić żeby pies szedł ze mną na smyczy a nie ja z nim, ponieważ gdy ide w prawo, a on chce iść w lewo to wtedy zaczyna piszczeć i panikuje. Dzięki za wyżej podane rady, ale one wydaje mi się, że nie pomogą mi w prowadzeniu na smyczy.