Kacper955 Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Witam, posiadam owczarka podhalańskiego, ma on 2 miesiące. A więc, gdy wychodze z nim na smyczy, on myśli że to on ze mną wyszedł i chce mnie prowadzić. Nie wiem jak temu zaradzić, aby wiedział że to ja rządze ? Quote
Everybody_Lies Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Aby utwierdzić psa w przekonaniu, ze to ty jesteś alfa, a nie on, trzeba: - przechodzić pierwszemu w drzwiach (jeśli pies sie pcha pierwszy, trzeba go stuknąć LEKKO drzwiami w nos), - jak rozłozy się w progu, nie omijać go grzecznie, tylko go stamtąd wziąć, - trzeba nauczyc go podstawowych komend (siad, zostan, chodzenie przy nodze itp.) i je stanowczo egzekwować, - nie pozwalac mu spać w łóżku, tylko na wlasnym poslaniu, - nie karmic go przy stole. To chyba najwazniejsze rzeczy. Pozdrawiam:cool1: Quote
Jagoodkaxd Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Everybody_Lies napisał(a):Aby utwierdzić psa w przekonaniu, ze to ty jesteś alfa, a nie on, trzeba: - przechodzić pierwszemu w drzwiach (jeśli pies sie pcha pierwszy, trzeba go stuknąć LEKKO drzwiami w nos), - jak rozłozy się w progu, nie omijać go grzecznie, tylko go stamtąd wziąć, - trzeba nauczyc go podstawowych komend (siad, zostan, chodzenie przy nodze itp.) i je stanowczo egzekwować, - nie pozwalac mu spać w łóżku, tylko na wlasnym poslaniu, - nie karmic go przy stole. To chyba najwazniejsze rzeczy. Pozdrawiam:cool1: Następna teoria dominacji :roll: Quote
Okamia Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Everybody tylko czemu ja śpię w łóżku z psami, wychodzą pierwsze z mieszkania, i czasami skapnie się im coś ze stołu a słuchają mnie i wierzą że to ja jestem Panem :roll: Trzeba pokazać psu że jest się fajnym i ma fajne pomysły na spacer :evil_lol: Quote
WŁADCZYNI Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 tjaaaa zapomnij o tych radach;) teoria dominacji zdecydowanie nie pomaga w tworzeniu fajnych i ciepłych relacji ze zwierzątkiem. Nauka przez zabawę, ucz ładnego chodzenia na smyczy - tutaj jest sporo o tym jak uczyć ksiazki ksiazki ogólnie cała strona listy dyskusyjnej kliker to kopalnia wiedzy, blog Pani Mrzewińskiej, książka pani Waldoch dostępna on-line (wystarczy wrzucić w google i wyskoczy) i tak dalej. Nie trzeba pieprznąć psa drzwiami żeby był grzeczny;) Quote
nathaniel Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 "okiem psa" - stara pozycja, stoi gdzieś u mnie na półce i się kurzy. Nie warto. 2 miesiące? Toż to szczenie jest, spokojnie, byle psa nie złamać:) Koniecznie zajrzyj do linków podanych przez Władczynię. Quote
Everybody_Lies Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Te rady w większości zaczerpnęłam z ksiązki Fishera "Okiem psa", a że wszyscy ją chwalą, to myślałam, ze te rady są pomocne...:roll: Sorki za zamieszanie w takim razie, chyba faktycznie kliker jest najlepszy do szkolenia psa Quote
Karilka Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Niektórych psów klikerem nie nauczysz niczego i sprawdza sie teoria dominacji. Uważam, że szkolenie powinno sie dobierać indywidualnie pod psa. Nie uważam za możliwe, odebranie agresywnemu dobermanowi kości, używając jedynie metod bezstresowych, klikerowych;). Quote
karjo2 Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Karilka, mylisz pojecia pracy ze szczeniakiem, na pozytywnym wzmocnieniu, z praca z niebezpiecznym, agresywnym, doroslym psem o zakodowanych zachowaniach ;). Quote
Kacper955 Posted April 12, 2009 Author Posted April 12, 2009 Dobra, dobra, ale ja pytam co mam zrobić żeby pies szedł ze mną na smyczy a nie ja z nim, ponieważ gdy ide w prawo, a on chce iść w lewo to wtedy zaczyna piszczeć i panikuje. Dzięki za wyżej podane rady, ale one wydaje mi się, że nie pomogą mi w prowadzeniu na smyczy. Quote
karjo2 Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Moze odrobine inwencji wlasnej ? Wladczyni podsunela autorow i linki, wiec nic, tylko sie douczac :). Poza tym, skoro szczenior ma dopiero 2 miesiace, to pewnie jest u Ciebie od niedawna, przystepnie podane : Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii Quote
Recommended Posts