Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:p Hej! :p

Mam problem i nie umiem sobie z nim poradzić. Dokładnie jest to owczarek niemiecki i ma 3 lata. Chodzi o to, że mój pies boi się wody. Wchodzi tylko do płytkiej.
Macie jakieś sposoby? Ja już wrzucałam mu kamyki do wody aby po nie wchodził, ale to zbytnio nie pomagało :)

POMOCY :)

Posted

Ja się kąpałam z moim psiurem ;) wrzucałam mu do wody butelki coraz dalej i dalej bo on uwielbia plastikowe butelki ;) albo patyczki cos co lubi.. ;) a teraz włazi sam i pływa sobie :D na zaglach jak z nami pływa to sobie do wody wyskakuje ;) trzeba spokojnie i bez nacisku bo psiak sie zrazi ;)

Posted

A po co musi wchodzic i plywac? Nie wystarcza do szczescia pies biegajacy po plyciznie ;)?
No i wrzucanie kamieni jest kiepskim pomyslem, pies nie widzi przedmiotu do przyniesienia, dodatkowo moze obawiac sie zanurzenia pyska.

Posted

Wrzucaj coś co będzie pływało na powierzchni.

Nic nie działa tak dobrze jak wejście razem z psem do wody, czy wspólna zabawa w wodzie np duża piłką i wchodzenie niepostrzeżenie coraz głębiej.

Wszelkie próby wciągania czy wrzucania dają odwrotny efekt.

Posted

My mieszkamy (prawie) nad morzem, ja uwielbiam wodę i sporty wodne w każdej postaci, a mój pies wręcz przeciwnie. :shake: Próbowałam i w słonej wodzie, i w słodkiej, pływałam z psem, a booorek tylko desperacko dopływał do brzegu :evil_lol: Świetnie sprawuje się na łódce, w kajaku, ale nie chce pływać, co najwyżej wchodzi na płyciznę. Pogodziłam się z tym - w końcu pies nie musi lubieć tego, co ja. Najwyżej kiedyś zafunduję sobie labka :evil_lol:

• 2 weeks later...
Posted

Mój Idefix też nie lubi wody co prawda jeszcze nie próbowałam żadnych sposobów, bo nie miałam możliwości. Ale kiedyś na jednym forum powiedzieli mi abym wchodziłą z psem do wody i przed nosem wodziła mu smakołykiem i jak już będzie na głębokiej wodzie tomu dajesz przysmak i chwalisz go. Mój Idefix to wode omija na 2 metr nawet nie podejdzie.:placz: Ale w wakacje będę z nim nad jezioro chodziła, chociaż nasze jezioro jest bardzo zanieczyszczone, więc nie wiem czy bym radziła wchodzic psu do takiej wody bo wiecie w niej mogą być jakieś groźne bakterie. Ale u mojego wójka jest oczko wodne i może tambędę z nim pracować.

Posted

Jak to różnym ludziom różne rzeczy sprawiają radość lub zmartwienie :diabloti:
Na szczęście moje psy nie przepadają za wodą i nie zamierzam tego zmieniać, bo 90% dostępnej nam wody to zagloniona, pokryta rzesą śmierdząca mulista breja. Nie będę potem latał do weta leczyć skórnych chorób psiurów po takim "czymś" :evil_lol:.