terra Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Moje stwierdzenie było raczej natury ogólnej, bo nie sądzę, żeby mały kawałek tak zaszkodził. Natomiast pies karmiony często takimi "rarytasami" może zejść śmiertelnie z tego padołu. Znam taki przypadek:-( Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Krew pobrana miedzy 15 a 16 beda wyniki.Zaplacilam 65zl.Ale Lenka cos znowu apetytu nie ma:placz::placz::placz: teraz odpoczywa bo bylismy na piechotke na spacerku to zmeczona.Chyba jej nospe kupie bo pewnie ja znowu boli.Zobaczymy co wyniki pokarza Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 terra napisał(a):Moje stwierdzenie było raczej natury ogólnej, bo nie sądzę, żeby mały kawałek tak zaszkodził. Natomiast pies karmiony często takimi "rarytasami" może zejść śmiertelnie z tego padołu. Znam taki przypadek:-( Racja roznie bywa.Ale mojego tz mama przez 17 lat karmila psa takimi resztakmi wedlin z obiadu co zostawalo.Czasami jakies mieso.I do tej pory pies zyje.I miewa sie dobrze.I cieczke jeszcze ma i chodzi w tango Quote
Lionees Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 [quote name='yoko100']Krew pobrana miedzy 15 a 16 beda wyniki.Zaplacilam 65zl.Ale Lenka cos znowu apetytu nie ma:placz::placz::placz: teraz odpoczywa bo bylismy na piechotke na spacerku to zmeczona.Chyba jej nospe kupie bo pewnie ja znowu boli.Zobaczymy co wyniki pokarza Nie wiem czy nospa to dobry pomysł.Ludzkich leków generalnie nie podaje sie psom(oczywiście sa wyjątki) Zapytaj lepiej wetki,bo czasami możesz jej zaszkodzić niz pomóc Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 anciaahk napisał(a):Yoko nie martw się, najważniejsze, że zrobiłaś wyniki, które miejmy nadzieję, pokażą co jest suni i pozwolą wybrać optymalne leczenie, będzie dobrze, zobaczysz. Ta watroba to napewno cos w niej wyjdzie, bo biegunka dalej jest. I wymitowala dzis niestrawionym ryzem i kurczakiem w nocy to jeszcze ja wzielam na polko i tez poleciala dalej pewnie na co nie co. Teraz chcialam jej dac tabletke w kurczaku to nie chce:shake: Quote
anciaahk Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Yoko nie martw się, najważniejsze, że zrobiłaś wyniki, które miejmy nadzieję, pokażą co jest suni i pozwolą wybrać optymalne leczenie, będzie dobrze, zobaczysz. Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Renata5 napisał(a):Nie wiem czy nospa to dobry pomysł.Ludzkich leków generalnie nie podaje sie psom(oczywiście sa wyjątki) Zapytaj lepiej wetki,bo czasami możesz jej zaszkodzić niz pomóc Do wet pojde jak beda wyniki .Ale ostatnio dawala jej nospe w zastrzyku..I jej pomogla bo ja nie bolalo.Na internecie gdzies wycyztalam ze mozna podac piesom takie tabletki co i nam.Juz sama niewiem jak to jest. Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 anciaahk napisał(a):Yoko może można, ale w innych proporcjach. No spa jest dawką na dorosłą osobę a nie na małego pieska, lepiej sama nie podawaj.:shake: Mi mowila ze mozna jedna tabletke.Ale poczekam. A Lenka niech sobie spi.Jak bede miala wyniki to dam znaka. Quote
anciaahk Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Yoko może można, ale w innych proporcjach. No spa jest dawką na dorosłą osobę a nie na małego pieska, lepiej sama nie podawaj.:shake: Quote
Ulka18 Posted April 29, 2009 Author Posted April 29, 2009 Czekamy zatem na wyniki. Moze sie okazac, ze trzeba bedzie kupic specjalna karme dla wątrobowcow i leki na regeneracje wątroby, zobaczymy. Moja znajoma karmila psa tzw. skrawkami wędlin z gotowana kasza, ryzem. Pies po 4 latach takiego karmienia byl gruby i niestety dostal nowotwor wątroby, wet kategorycznie zabronil takiego zywienia. A wczesniej ta pani nie dala sie przegadac, nic nie docieralo. Lenka jest prawie jak sznaucer, gdyby ja porzadnie wytrymowac, to bedzie sznaucereczka jak trzeba :loveu: Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Ulka18 napisał(a):Czekamy zatem na wyniki. Moze sie okazac, ze trzeba bedzie kupic specjalna karme dla wątrobowcow i leki na regeneracje wątroby, zobaczymy. Moja znajoma karmila psa tzw. skrawkami wędlin z gotowana kasza, ryzem. Pies po 4 latach takiego karmienia byl gruby i niestety dostal nowotwor wątroby, wet kategorycznie zabronil takiego zywienia. A wczesniej ta pani nie dala sie przegadac, nic nie docieralo. Lenka jest prawie jak sznaucer, gdyby ja porzadnie wytrymowac, to bedzie sznaucereczka jak trzeba :loveu: Przed wczoraj nerki gotowalam mojemu piesowi to i Lena zjadla bo wet mowila ze mozna.Bo ten kurcza jej sie juz nudzi.Mowila mi tez wet o tej karmie jakas dieta watrobowa ale ona strasznie droga jest:crazyeye: Lena ma duzo ze sznaucera albo teriera niewiem, jak wytropi cos i poczuje naprzyklad bazanta w polach to leci i go goni.Albo na jaszczurke polowala.I skacze tak wysoko za patykami taka zwinna jest, biega szybko. Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 anciaahk napisał(a):U ludzi wątroba ma zdolność do samoregeneracji, częściowej chociaż. Ciekawe czy u piesków też tak jest? Moja Cindy miała złe wyniki wątrobowe ale trzymana dieta (karma Hepatic) zdecydowanie poprawiła jej wyniki w dosłownie kilka miesięcy. A co dawalas jej jesc procz kurczaka ryzu i filetow rybnych, co mozna jeszcze dawac ???Podroby?? Quote
anciaahk Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 U ludzi wątroba ma zdolność do samoregeneracji, częściowej chociaż. Ciekawe czy u piesków też tak jest? Moja Cindy miała złe wyniki wątrobowe ale trzymana dieta (karma Hepatic) zdecydowanie poprawiła jej wyniki w dosłownie kilka miesięcy. Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Wybralam dzis pieniezki z konta i jest tylko jedna wplata 23 kwietnia.hmmmmm Quote
Lionees Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Z mojego konta (od p.Bogusi) poszło 50zł -24 kwietnia,czyli już dawno powinny być:shake: Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Renata5 napisał(a):Z mojego konta (od p.Bogusi) poszło 50zł -24 kwietnia,czyli już dawno powinny być:shake: No a sa tyle jedne , mozliwe ze tak dlugo by szly???Bo ja sie nie znam zabardzo.Juz pisze wyniki moze cos sie znacie bo wlasnie odebralam Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Morfologia Hemotokryt 39,1% Hemoglobina 14,0 g/100 Krwinki czerwone 5 670 000/ ul Krwinki biale 8 700/ ul MVC (sr objetosc krwinki) 69 Plytki krwi 302 000n 1 ul Biochemia Glukoza 92,4 mg% ( 60-109) mg% Bilirubina 0,4 mg% ( do 1,1 mg%) Mocznik 41,0 mg% ( 10-50 mg%) GOT 19.4 U/1 (M do 37 U/1 k do 31 U/1) GPT 26,5 U/1 norma do 42 u M a u K do 32 Fostataza zasadowa 151.1 U.1 norma od 64- 306 to jest pierwsze a enzymy jest tegi troche i widze cos tam jakis MON JEST 2.8 H A NORMA OD 0.3 DO 0.8 to podwyzszone I jakies drugie MON TEZ PODWYZSZONE JEST 32.7 A norma od 1.0 do 10.0 to to jest podwyzszone a troszke nizsze jest MCH JEST 24.8 A NORMA OD 26.5 DO 33.5 Jade do wet do pokazac Quote
Poker Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Te wyniki są prawidłowe :multi::multi:, szkoda,że nie ma kreatyniny . Może ją robale bolały :roll: Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Poker napisał(a):Te wyniki są prawidłowe :multi::multi:, szkoda,że nie ma kreatyniny . Może ją robale bolały :roll: Jest kreatynina ktoras bo jak wez czytal to wymienial ze jest ok. I wez powiedzial ze to zapalnie blony sluzowej zelądka bo watroba ok. I przepisal wet polprasol czy jakos tak i nux vomica.Tylko musze jutro wykupic Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Poker napisał(a):może Ci umknęła kreatynina, bo jej nie ma. A ten got i to drugie??? Quote
yoko100 Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 terra napisał(a):A czy w końcu została odrobaczona? Nie zeby ja odrobaczyc to musi przestac wymitowac i troche dojsc do siebie:( Quote
anciaahk Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Jadła też podroby w proporcjach : 1/3 mięsa, 1/3 płatków ryżowych lub ryżu, 1/3 warzyw (głównie marchewka, pietruszka, również natka pietruszki i seler). Do tego sucha karma hepatic i w puszkach czasem też, ale jadła niechętnie. Tą dietę zaakceptowała moja wetka, więc chyba ok. Wszystko oczywiście gotowane bez soli ani jakiejkolwiek innej przyprawy. Podawane 2x dziennie w temp. pokojowej. Dostawała też leki na wątrobę, ale nie pamiętam jakie. :oops: Ale jeśli wątroba jest zdrowa i to problem z żołądkiem (stąd polprazol, też brałam), to chyba lekka i lekkostrawna dieta będzie odpowiednia. Przede wszystkim lek powinien pomóc, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego, przez co powinien zahamować wymioty. Powinien też hamować biegunki, bo raczej jego rolą jest regulowanie procesów trawiennych. Nie wiem, czy sunia nie powinna właśnie jeść często, mniejsze porcje i wszystko bardzo łagodne. Nie wiem, czy na żołądek podroby są dobre, ale jak Twoja wetka mówiła, że tak, to chyba tak. Pewnie to skutek niedożywienia + niesystematycznego + nieodpowiedniego. Stąd żołądek (ps też tak mam niestety :oops:). Quote
Poker Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 a wymiotuje jeszcze? Prezcież robaki mogą też być przyczyną jej kłopotów z brzuchem. Quote
Recommended Posts