Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

anciaahk napisał(a):
Jadła też podroby w proporcjach : 1/3 mięsa, 1/3 płatków ryżowych lub ryżu, 1/3 warzyw (głównie marchewka, pietruszka, również natka pietruszki i seler). Do tego sucha karma hepatic i w puszkach czasem też, ale jadła niechętnie. Tą dietę zaakceptowała moja wetka, więc chyba ok. Wszystko oczywiście gotowane bez soli ani jakiejkolwiek innej przyprawy. Podawane 2x dziennie w temp. pokojowej. Dostawała też leki na wątrobę, ale nie pamiętam jakie. :oops:
Ale jeśli wątroba jest zdrowa i to problem z żołądkiem (stąd polprazol, też brałam), to chyba lekka i lekkostrawna dieta będzie odpowiednia. Przede wszystkim lek powinien pomóc, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego, przez co powinien zahamować wymioty. Powinien też hamować biegunki, bo raczej jego rolą jest regulowanie procesów trawiennych. Nie wiem, czy sunia nie powinna właśnie jeść często, mniejsze porcje i wszystko bardzo łagodne.
Nie wiem, czy na żołądek podroby są dobre, ale jak Twoja wetka mówiła, że tak, to chyba tak. Pewnie to skutek niedożywienia + niesystematycznego + nieodpowiedniego. Stąd żołądek (ps też tak mam niestety :oops:).

Patrzylam ile kosztuje ta karma hepatic 80 zl ta wieksza.Daje jej jedznko czesciej a mniej.I jest nieszczesliwa bo szybko konczy a dzordz je dalej:):)Ale jesli nie podroby to co innego mozna dawac psu.Cos mi wet mowil tez o wolowinie.A ten zeladek jest skutkiem wlasnie tak jak napisalas wszystko, taki tryb zycia prowadzila i teraz jej zeladek nie chce trawic dobrze.Bo tamte leki co brala w zasytrzykach oczyscily watrobe te hemopatyczne.Jutro musze kupic proprazol niewiesz ile on kosztuje?

• Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poker napisał(a):
a wymiotuje jeszcze? Prezcież robaki mogą też być przyczyną jej kłopotów z brzuchem.

Dzis nie wymiotowala tylko to co w nocy.I od 16 zglodniala i ciagle stala w kuchni i sepila, ale duzo jej nie dalam.Weterynarz mowil ze napewno jest troche zarobaczona ale leki kazal podac jak juz jej sie ureguluje po tych lekach.I mam nadzieje ze dzis da mi troche pospac:)

Posted

Yoko nie pamiętam :shake:
Hepatic duża torba 1,5 kg - 55 zł, ale większe np. 14 kg - 245 zł, a to starcza dla takiego maleństwa na długo.
Na zaburzenia żołądkowo-jelitowe może być Intestinal.
WSKAZANIA:
- Biegunka.
- Choroba zapalna jelit (IBD).
- Zaburzenia trawienia, wchłaniania.
- Zapalenie okrężnicy.
- Rekonwalescencja.
- Przerost flory bakteryjnej.
- Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
On jest nieco tańszy.

Posted

[quote name='anciaahk']Yoko nie pamiętam :shake:
Hepatic duża torba 1,5 kg - 55 zł, ale większe np. 14 kg - 245 zł, a to starcza dla takiego maleństwa na długo.
Na zaburzenia żołądkowo-jelitowe może być Intestinal.
WSKAZANIA:
- Biegunka.
- Choroba zapalna jelit (IBD).
- Zaburzenia trawienia, wchłaniania.
- Zapalenie okrężnicy.
- Rekonwalescencja.
- Przerost flory bakteryjnej.
- Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
On jest nieco tańszy.

A on jest tez na recepte??
Tylko jak oddzielac karme inna dla dzordza a inna dla Leny:( nawzajem by se wyjadali

Posted

anciaahk napisał(a):
Można kupić w necie, ale nie wiadomo czy ta karma jest konieczna. Wetka coś mówiła?
Nie wiem jak rozdzielać:shake:, mam tylko jednego pieska.

Ciezko:D:D:D bo jak dawalam kotu i psu osobno karme to musialam pilnowac zeby jedli swoje bo jak tylko odeszlam to kot jadl psa he.Narazie karmy wogole mam jej nie dawac tej zwyklej.Mowila ze lepiej byla by ta hepatic.Mam z royal canin dla kota i psow ale probki i tak sporo ich mam dla roznych psow.To ta je moj pies czasami noi kot.Ale zapomnialam zapytac czy ta by mogla Lena.

Posted

anciaahk napisał(a):
Yoko mogą czasem być, mój wet zawsze mi daje zanim kupię duże opak by sprawdzić czy psina będzie jadła.

'

Tylko to w sklepie zoologicznym.To niewiem czy takie sa ale napewno zapytam.Dla kota mam zawsze najwiecej

Posted

anciaahk napisał(a):
A to chyba w zoologicznym takich nie mają.

Maja z royala ale nie hepatic chyba ale zapytac moge.Lena taka wyglodniala ze sam ryz je.A dopiero gotuje jedzenie.Ale ryz zjadla:):

Posted

Poker napisał(a):
a wymiotuje jeszcze? Prezcież robaki mogą też być przyczyną jej kłopotów z brzuchem.
TEZ mysle, ze robale moze draznia jej przewód pokarmowy. Jesli wyniki watrobowe sa w porzadku, a balysmy sie, ze bedzie gorzej, to trzeba bezwzglednie odrobaczyc sunie. Ona moze wymiotowac, bo organizm odruchowo chce sie pozbyc pasozytow. Chyba karma specjalna dla watrobowcow nie jest konieczna.

Posted

Ulka18 napisał(a):
TEZ mysle, ze robale moze draznia jej przewód pokarmowy. Jesli wyniki watrobowe sa w porzadku, a balysmy sie, ze bedzie gorzej, to trzeba bezwzglednie odrobaczyc sunie. Ona moze wymiotowac, bo organizm odruchowo chce sie pozbyc pasozytow. Chyba karma specjalna dla watrobowcow nie jest konieczna.

Ja jej moge dac tabletki bo mam w domu 3

Posted

Zalezy jakie tabletki, ja mam takie np. Pratel, Paratex, ze jedna przypada na 10 kg psa. Nie wiem jakie Ty masz Yoko.
Wydaje mi sie, ze trzeba jednak odrobaczyc Lenke, jesli Terra 2 razy pytala o odrobaczenie, to znaczy, ze jest to wazne i nalezy je wykonac. Terra ma bardzo duze doswiadczenie z psami.
Cioteczki, co Wy na to ?

Posted

Kurcze niewiem jakie mam 3 tanletki i za 2 tygodnie mialam powtorzyc po podaniu tych jednych.Tylko czy dac jej jedna na dzien czy jak???
Alez ona jest zazdrosna na Dzordza mojego sie zlosci czasami i z zebami do niego :(:(:(:

Posted

Yoko100, pytałam o odrobaczenie, bo tak jak Ulka18 napisała od tego powinno się zacząć (moim zdaniem i nie tylko).
Objawy robaczycy mogą być różne, a odrobaczenie to w końcu prosta sprawa i nie droga.
Sunia błąkała się nie wiadomo ile, nie wiadomo gdzie, co jadła, zatem dla jej bezpieczeństwa i innych psów, oraz ludzi należy ją odrobaczyć jak najszybciej. Jeśli kontaktowała się z twoim psem, radziłabym jego też odrobaczyć.
Jeśli te tabletki dał Ci wet, to będzie to raczej jak pisze Ulka pratel lub pratex. Na tabletkach powinien być napis.
Daj każdemu psu po jednej prosto do pyska i powtórz odrobaczanie po 10 dniach.

Posted

terra napisał(a):
Yoko100, pytałam o odrobaczenie, bo tak jak Ulka18 napisała od tego powinno się zacząć (moim zdaniem i nie tylko).
Objawy robaczycy mogą być różne, a odrobaczenie to w końcu prosta sprawa i nie droga.
Sunia błąkała się nie wiadomo ile, nie wiadomo gdzie, co jadła, zatem dla jej bezpieczeństwa i innych psów, oraz ludzi należy ją odrobaczyć jak najszybciej. Jeśli kontaktowała się z twoim psem, radziłabym jego też odrobaczyć.
Jeśli te tabletki dał Ci wet, to będzie to raczej jak pisze Ulka pratel lub pratex. Na tabletkach powinien być napis.
Daj każdemu psu po jednej prosto do pyska i powtórz odrobaczanie po 10 dniach.

Mam zipyran 3 tabletki mojego piesa i tak w tym miesiacu musze odrobaczyc bo co 3 miesiace go odrobaczam.A Lence dac 2 tabletki??czy 1??Narazie jest dobrze apetyt ma taki ze sam ryz je bo taka glodna ale daje jej malo i dlatego taka wyglodniala.To zaraz jej dam

Posted

Oba psy odrobaczaj równocześnie.
Ile razy dziennie ją karmisz?
To dorosła sunia, więc powinno jej wystarczyć podzielenie dawki całodziennej na dwa razy.