Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;)
Mam problem z moją sznaucerką miniaturową. Gdy tylko widzi rower (jadący) od razu zaczyna szczekać i rzucać się za nim w pogoń. Kiedyś kiedy byłam na działce i jeździłam swoim rowerem po ogródku Mela rzuciła mi się na tylne koło:evil_lol::shake: A poza tym jest grzecznym, miłym, spokojnym i ułożonym pieskiem. Zawsze się słucha itp. tylko jak widzi jadący rower to jej tak odwala. Bardzo mnie to męczy bo jak widzę z daleka jadący rower to muszę ją brać na smycz. Czy da się ją jakoś oduczyć takiego zachowania?
Z góry bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Posted

Naucz ją siadać na komendę. Na widok roweru mówisz "siad" i nagradzasz za spokojne zachowanie (skupienie się na Tobie/początkowo smakołyku w Twojej dłoni). Najpierw niech rowery jeżdżą daleko, potem coraz bliżej niej. Jeśli sunia jest nakręcona na zabawkę to wymagaj siedzenia jak jedzie rower i kiedy przejedzie już obok was, a suka nie zareaguje agresywnie - nagroda w postaci zabawy zabawką. Nakręcaj ją na aport/zabawkę i baw się z nią w miejscach, gdzie często jeżdżą rowery (znowu - najpierw w oddaleniu od takiego miejsca, potem coraz bliżej). Najlepiej na lince treningowej, żeby w razie czego ukrócić podjętą pogoń. Niech sucz wie, że rowery są niegroźne, a Ty jesteś atrakcyjniejsza od pogoni za nimi ;)

Pamiętaj, że taka pogoń to bardzo samonagradzające zachowanie (pies pogonił "wroga", a on "uciekł"), dlatego każda kolejna będzie tylko utrwalać problem.

Posted

Po dzisiejszym spacerku już widać poprawe:cool3: teraz tylko stoi w miejscu i szczeka ale przynajmniej się nie rzuca:evil_lol::evil_lol::evil_lol: chociaż jak zobaczyła stojący rower to zaczęła się wydzierać:mad:

Posted

Przede wszystkim linka! najlepiej taka ok 10m wystarczająco dużo swobody dla psa, ale jednak pod kontrolą. Musisz pamiętać, że taka pogoń jest zachowaniem samonagradzającym. Dlatego praca na lince. Może sunia miała kiedyś jakieś nieprzyjemne zajście z rowerem? Tak czy inaczej skupiaj jej uwagę na sobie, zrób z rowerów tło, one są bo są i nic ponadto. Zabawa, aport, wymęczyć psa! :diabloti:

Posted

Nasz poprzedni przestał ganiać za rowerami odkąd zaczęliśmy z nim jeździć sami na wycieczki rowerowe i rower stał się dla niego czymś zrozumiałym, a nie "dziwnym" ;)