Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jest jeszcze sprawa szczeniąt które wymagają specjalnej opieki.
ja sprzedaję maluchy po skończeniu 8tyg życia.
raz zdarzyło mi się w wieku 6tyg, przyznaję, sprzedać malucha, ale to była sytuacja wyjątkowa.
teraz natomiast mam szczeniaka, którego o ile wogóle sprzedam, to sprzedam w wieku 4msc około. Wymaga on specjalnej opieki ze względu na to że jest bardzo mały(6tyg, waga 240gram), i będę miała spokojne sumienie jak do nowego domu pójdzie już troszkę odchowany, ze zrobionymi podstawowymi badaniami wykluczającymi choroby.

• 4 weeks later...
  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja moje szczeniaki oddaje w wieku min.7-8 tygodni, chodź najchętniej w wieku 2 miesiecy. Uważam, że to dobry okres. :roll:
Sprzedałam też kilka psów w wieku 4-6 miesięcy, bardzo szybko przyzwyczaiły się do nowych domków, nie było żadnych problemów.
Moje szczeniaki, które mieszkają niedaleko często mnie odwiedzają, ponieważ jest to rasa, którą co ok.2miesiące trzeba trymować. W większości przypadków te które sprzedałam w późniejszym wieku są lepiej ułożone i socjalizowane (między innymi grzeczniejsze przy zabiegach pielęgnacyjnych, dają spokojnie się wytrymować i rozczesać szczotką ... ).
Gdy sprzedajemy szczeniaka w wieku ok.8 tygodni nie ma jeszcze wszystkich szczepień, nie może wychodzić na spacery do ok.3-3,5 miesiaca (najlepiej jest zabierać szczeniaka na rękach w różne miejsca, do rodziny, znajomych, dostarczać mu nowe bodźce żeby później był dobrze zsocjalizowany).Moim zdaniem wszystko zależy jak nowy właściciel przykłada się do wychowania i socjalizacji psa. Myślę,że pies pozostający w hodowli dłużej uczy się zachowań w stosunku do stada i innych psów co później widać w przyszłości (oczywiście nie mówię tu o hodowlach klatkowych). Obu "opcji" są wady i zalety, ale na pewno nie należy kupować szczeniaka poniżej 7 tygodnia. :shake:

Psy kilku miesięczne nie są "gorsze" niż te 7-8 tygodniowe, chodź niektórzy ludzie nie chcą kupować starszych psów nie wiem czemu. :mad:

Posted

duzebzium napisał(a):

Psy kilku miesięczne nie są "gorsze" niż te 7-8 tygodniowe, chodź niektórzy ludzie nie chcą kupować starszych psów nie wiem czemu. :mad:

Przypuszczam, że to dlatego, że są nieufni, bo wiele osób się nacięło kupując starszego psa z kennelozą czy solidnymi brakami w wychowaniu - i to niestety również z hodowli o bardzo dużej renomie jeśli chodzi o osiągnięcia wystawowe... Hodowców, którzy potrafią zadbać o wychowanie podrostka wśród kilku czy kilkunastu innych psów w takim samym stopniu w jakim nastąpiłoby to u właściciela to rzadkość - nie sztuka mając ogród nauczyć takiego psa czystości i podstawowych poleceń - z socjalizacją poza domem często już trochę gorzej...
Trochę zależy też od specyfiki rasy i charakteru danego osobnika ;) Jak hodowca super dba o rozwój psychiczny psiaka, to ja osobiście nie widzę problemu, ale niestety to nie jest na porządku dziennym w Polsce.