pa-ttti Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 jest jeszcze sprawa szczeniąt które wymagają specjalnej opieki. ja sprzedaję maluchy po skończeniu 8tyg życia. raz zdarzyło mi się w wieku 6tyg, przyznaję, sprzedać malucha, ale to była sytuacja wyjątkowa. teraz natomiast mam szczeniaka, którego o ile wogóle sprzedam, to sprzedam w wieku 4msc około. Wymaga on specjalnej opieki ze względu na to że jest bardzo mały(6tyg, waga 240gram), i będę miała spokojne sumienie jak do nowego domu pójdzie już troszkę odchowany, ze zrobionymi podstawowymi badaniami wykluczającymi choroby. Quote
duzebzium Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Ja moje szczeniaki oddaje w wieku min.7-8 tygodni, chodź najchętniej w wieku 2 miesiecy. Uważam, że to dobry okres. :roll: Sprzedałam też kilka psów w wieku 4-6 miesięcy, bardzo szybko przyzwyczaiły się do nowych domków, nie było żadnych problemów. Moje szczeniaki, które mieszkają niedaleko często mnie odwiedzają, ponieważ jest to rasa, którą co ok.2miesiące trzeba trymować. W większości przypadków te które sprzedałam w późniejszym wieku są lepiej ułożone i socjalizowane (między innymi grzeczniejsze przy zabiegach pielęgnacyjnych, dają spokojnie się wytrymować i rozczesać szczotką ... ). Gdy sprzedajemy szczeniaka w wieku ok.8 tygodni nie ma jeszcze wszystkich szczepień, nie może wychodzić na spacery do ok.3-3,5 miesiaca (najlepiej jest zabierać szczeniaka na rękach w różne miejsca, do rodziny, znajomych, dostarczać mu nowe bodźce żeby później był dobrze zsocjalizowany).Moim zdaniem wszystko zależy jak nowy właściciel przykłada się do wychowania i socjalizacji psa. Myślę,że pies pozostający w hodowli dłużej uczy się zachowań w stosunku do stada i innych psów co później widać w przyszłości (oczywiście nie mówię tu o hodowlach klatkowych). Obu "opcji" są wady i zalety, ale na pewno nie należy kupować szczeniaka poniżej 7 tygodnia. :shake: Psy kilku miesięczne nie są "gorsze" niż te 7-8 tygodniowe, chodź niektórzy ludzie nie chcą kupować starszych psów nie wiem czemu. :mad: Quote
Martens Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 duzebzium napisał(a): Psy kilku miesięczne nie są "gorsze" niż te 7-8 tygodniowe, chodź niektórzy ludzie nie chcą kupować starszych psów nie wiem czemu. :mad: Przypuszczam, że to dlatego, że są nieufni, bo wiele osób się nacięło kupując starszego psa z kennelozą czy solidnymi brakami w wychowaniu - i to niestety również z hodowli o bardzo dużej renomie jeśli chodzi o osiągnięcia wystawowe... Hodowców, którzy potrafią zadbać o wychowanie podrostka wśród kilku czy kilkunastu innych psów w takim samym stopniu w jakim nastąpiłoby to u właściciela to rzadkość - nie sztuka mając ogród nauczyć takiego psa czystości i podstawowych poleceń - z socjalizacją poza domem często już trochę gorzej... Trochę zależy też od specyfiki rasy i charakteru danego osobnika ;) Jak hodowca super dba o rozwój psychiczny psiaka, to ja osobiście nie widzę problemu, ale niestety to nie jest na porządku dziennym w Polsce. Quote
Recommended Posts