Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, 

Mój pies dzisiaj zrobił sie bardzo ospaly, nie chce jeść i pić. Po wizycie u weterynarza okazało sie, ze ma jakiś problem z przełykiem. Dodam iz to maly pies, który biega po podwórku z większym. Mogło dojść do pogryzienia. Dostaliśmy od weterynarza antybiotyki na zapalenie przełyku, jednakże martwi nas fakt, ze pies dalej nic nie pije i nie przełyka śliny. Ma wystająca gule na szyji. Doradzcie mi proszę co robić. Udać sie do innego weterynarza czy poczekać do rana. Na kolejna wizytę u tego weterynarza jesteśmy umowieni we wtorek. Nie wiem czy piesek wytrzyma to tego dnia. Z gory dziedzuje za wszystkie odpowiedzi.

Posted
Dnia 24.04.2022 o 19:33, Kasia.014 napisał:

Udać sie do innego weterynarza

Jak najszybciej,Kasiu.Nie ma na co czekać,nie wiadomo co się tam w tym przełyku dzieje,a jak wystąpi obrzęk,to pies moze się udusić.Poza tym - jeśli nie może pić,musi zostać nawodniony (kroplówka).Jedź i daj znać jak wrócicie.

Posted
Dnia 24.04.2022 o 19:33, Kasia.014 napisał:

Doradzcie mi proszę co robić.

Chciałabym spytać,co z psem...zaglądasz do tego wątku,ale nic nie piszesz,dlaczego?

Posted

Dziękuje za odpowiedz, byliśmy dzisiaj u weterynarza. W poniedzialrek rano piesek zaczął pić i jeść co nas uspokoiło. Dzisiaj na badaniu lekarz stwierdził, ze zewnętrzną warstwa przełyku jest uszkodzona. Podwinela sie i teraz zrasta. Piesek dostał antybiotyki i czekamy na kolejna konsultacje. Cieszymy się, ze obyło sie bez operacji.  Przepraszam z gory za brak szybkiej odpowiedzi. 

Posted
Dnia 26.04.2022 o 13:20, Kasia.014 napisał:

byliśmy dzisiaj u weterynarza

Yhm. Dziwne...Budowa i funkcjonalnośc przełyku u psa i człowieka jest prawie taka sama,a o takiej jednostce chorobowej nigdy nie słyszałam...No,ale na Dogo zdarza się sporo różnych schorzeń,nie od dziś./..

Posted

Nasz Julek już odzyskał siły, według doktora ta uszkodzona część przelyku zarośnie sie tkanką łączna. Będzie miał zgrubienie w tym miejscu. Je juz dużo i pije. Biega i sie bardzo cieszy. Nie jest juz taki ospały. Nie ślini sie i normalnie przełyka. Z informacji od weterynarza wiemy, że operacja w tej części ciała u niego byłaby cieżka do gojenia. 

Na forum widziałam wiele przypadków chorób przełyku u psów, ale czegoś takiego jeszcze nie 😄