Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A u nas(zamojskie)-druga strona całego tego nieszczęścia.

Handlowali i handlują,po domach(kołdry, sztućce itp)

Chodzą i płaczą-kup bo uciekali,bo wojna,bo bieda,pomóżcie.

Na moje pytanie-to z tym na sprzedaż uciekaliscie?-dostałam wiązankę.

Bezlitośnie wykorzystują sytuację.Swoim rodakom naprawdę potrzebującym robią opinię.

PS.To była konwersacja przez zamknięte drzwi 

• Upvote 1
Posted
Dnia 13.04.2022 o 12:53, Keyuta napisał:

No tak, zawsze znajdą się kombinatorzy. Mnie to jednak nie zraża do pomocy innym. Agat21 pisz jeśli będzie potrzebna pomoc .

Mnie też nie zraża,dla mnie to bezduszne hieny-a niby swoi.

• 2 weeks later...
Posted

Ostatnio mijałam się z Anką trochę, bo święta, urlopy, wyjazdy, ale chwilę dziś pogadałyśmy. Przyjechała aż ośmioosobowa rodzina tym razem. Z małym szczeniaczkiem. Matka z trzema dorosłymi córkami i ich czwórką dzieci od kilku do kilkunastu lat. Dzieci to dwie dziewczynki i dwóch chłopców. Na razie podobno wszystko mają, sporo rzeczy dostali już na hali expo, gdzie przez jakiś czas mieszkali, mają też pieniądze. Niedobrą wieścią jest to, że jedna z dziewczynek przyjechała chora, podobno widział ją lekarz, dostała leki, ale za parę dni wszyscy się poczuli gorzej. Miejmy nadzieję, że to nic poważnego. Może zmęczenie i wychłodzenie w podróży zrobiły swoje. Rodzina jest spod Krematorska. Anka chciała ich zabrać do lekarza, ale nie chcieli. Zostawiła więc im telefon do najbliższej przychodni w razie czego. Mają też cały czas kontakt z wolontariuszką, która się nimi opiekowała. 

Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie.

Posted

Teraz „grasuje” cięższe przeziębienie, z gorączką i osłabieniem, czasem gardło i katar. Testy są negatywne. U mojego najstarszego wnuczka , w klasie przed świętami było tylko kilkoro dzieci, kilkanaścioro chorowało. 

A z innej beczki…..informacja dla Agat21😎, pokrzywy rosną .

Posted
Dnia 23.04.2022 o 08:26, Keyuta napisał:

Teraz „grasuje” cięższe przeziębienie, z gorączką i osłabieniem, czasem gardło i katar. Testy są negatywne. U mojego najstarszego wnuczka , w klasie przed świętami było tylko kilkoro dzieci, kilkanaścioro chorowało. 

A z innej beczki…..informacja dla Agat21😎, pokrzywy rosną .

Oo, dobra wiadomość! Jak będziesz wybierać się do Warszawy i będziesz mieć chwilkę na zerwanie, to poproszę pęczek 😉😊

Co do rodziny, to myślę, że oni na tej hali expo coś złapali, tam przecież setki osób są. W poniedziałek dowiem się co i jak. Podpytam jak sytuacja ze zdrowiem, środkami czystości, zabawkami dla dzieci. Nie wiem ile zostało z tego, co zawoziłam poprzedniej rodzinie, ale pewnie coś się znowu przyda. No i jak tam ten szczeniorek. Myślę, że Twoja kuweta teraz służy jemu 😉

Posted
Dnia 23.04.2022 o 12:48, agat21 napisał:

Oo, dobra wiadomość! Jak będziesz wybierać się do Warszawy i będziesz mieć chwilkę na zerwanie, to poproszę pęczek 😉😊

Co do rodziny, to myślę, że oni na tej hali expo coś złapali, tam przecież setki osób są. W poniedziałek dowiem się co i jak. Podpytam jak sytuacja ze zdrowiem, środkami czystości, zabawkami dla dzieci. Nie wiem ile zostało z tego, co zawoziłam poprzedniej rodzinie, ale pewnie coś się znowu przyda. No i jak tam ten szczeniorek. Myślę, że Twoja kuweta teraz służy jemu 😉

nie wiedziałam, że tamta rodzina się przeprowadziła; czy znalazła jakieś stałe czy też perspektywiczne  miejsce, może pracę  ?

daj znać jak się okaże, że coś potrzeba.

Posted
Dnia 26.04.2022 o 13:52, Keyuta napisał:

Będę dopiero w domu po weekendzie majowym. Zadzwonię i umówimy się na przekazanie pokrzywy. Zerwę na świeżo, z dala od zabudowań ☺️

Dzięki serdeczne 😘

Posted
Dnia 26.04.2022 o 14:44, Aldrumka napisał:

nie wiedziałam, że tamta rodzina się przeprowadziła; czy znalazła jakieś stałe czy też perspektywiczne  miejsce, może pracę  ?

daj znać jak się okaże, że coś potrzeba.

Dzięki Alusiu. Tamta rodzina pojechała z powrotem do Ukrainy, pod Lwów, do miejscowości Winnica. Mają tam jakichś znajomych.

Nie mam jak z Anką na spokojnie pogadać, w pracy mamy okropny tydzień, ja na wyjeździe do Niemiec do soboty 😞 Ale jakby coś było trzeba, to pewnie dałaby mi znać. Mam nadzieję, że czują się lepiej.

• 2 weeks later...
Posted

Rozmawiałam chwilę z Anką, wróciła z urlopu, była wczoraj w mieszkaniu u Ukrainek. One cały czas powtarzają, że nie potrzebują niczego, że dostają pieniądze od rodziny z Włoch, ale zauważyła, że są wciąż w tych samych ubraniach, więc chyba dobrze by było zebrać troszkę takich letnich ubrań na teraz. Kobiety trzy są drobne i niewysokie, a jedną trochę tęższa. Jutro Anka podjedzie tam jeszcze z koleżanką, która zna rosyjski, zrobią sobie takie pogaduchy przy kawie, to spróbuje od nich wyciągnąć więcej informacji.

• Like 1
Posted
Dnia 12.05.2022 o 22:33, Aldrumka napisał:

i jaki rezultat pogaduszek ? może rozmiary podpatrzone 🙂

Dnia 12.05.2022 o 23:04, Keyuta napisał:

Agat21 , jutro mogę podrzucić pokrzywę ☺️. Zadzwonię w ciągu dnia to się umówimy. 

Dnia 13.05.2022 o 08:56, Tianku napisał:

ja znajdę parę rzeczy w rozmiarze 36-38 jakby co

Dziękuję Wam serdecznie 🙂

Do pogaduszek nie doszło z przyczyn jakiejś domowej awarii u Anki, a czas niestety nie jest z gumy i nie daje się na wszystko go znaleźć, ale przejrzałam swoją szafę i przygotowałam torbę z letnimi rzeczami dla kobiet. Nie jest tego dużo, bo chciałam dać rzeczy jak najnowsze i w jak najlepszym stanie, a nowych ciuchów od kliku lat prawie nie kupuję, ale coś na teraz mam nadzieję, że sobie wybiorą. Jeśli macie jakieś niepotrzebne rzeczy w rozmiarach właśnie 34 - 38, a dla jednej z pań to chyba 40, to byłoby fajnie.

W przyszłym tygodniu też będę chciała coś dla dzieci dokupić - choć okazuje się, że tylko jedna dziewczynka jest jeszcze takim małym dzieckiem, reszta, to już młode nastolatki - 12, 13, 14 lat. Co im może się przydać, żeby nie czuli się źle wśród rówieśników, to już naprawdę muszę znać konkrety, bo nie mam pojęcia o dzisiejszej tak młodej młodzieży 😄

Posted
Dnia 13.05.2022 o 14:12, Aldrumka napisał:

Przez weekend się rozejrzeć. Kiedy dobrze Ci przekazać w poniedziałek czyli jak najszybciej ?

Dnia 13.05.2022 o 14:13, Aldrumka napisał:

Ile gości tam teraz osób ? 3 mamy i 3 nastolatki ?

Alusiu, dopiero w czwartek będę po weekendzie w Warszawie. Teraz jest rodzina 8 osobowa - matka, 3 dorosłe córki ze swoimi dziećmi - trójką nastolatków i jedną dziewczynką w wieku przedszkolnym. Plus mały piesek. 

Posted

Rodzina radzi sobie średnio. Bardzo ucieszyli się z przekazanych ubrań (wielkie dzięki też dla Aldrumki), paru zabawek, jakie jeszcze dostałam od znajomej czy dokupiłam, ale okazało się, że nie stać ich na podstawowe rzeczy do życia. Najstarsza pani od kiedy przyjechała nie bierze leków na nadciśnienie, bo ich nie kupiła. Anka zapłaciła jej za leki, bo okazało się, że ma bardzo poważne skoki ciśnienia. Najmłodsze dziecko - chłopiec 3 lata, potrzebował wózka spacerówki, bo jak jeżdżą po mieście czy chodzą gdzieś dalej dziecko nie daje rady. Anka znalazła super ofertę za 50 zł na olx, ale kobiety nie kupiły. Złożyły wnioski o pomoc (choćby w postaci 500+), ale jeszcze nie dostały nic. 

Rozmawiałam niedawno z Keyutą, myślałyśmy o bonach do jakiegoś sklepu odzieżowego, żeby same mogły wybrać czego potrzebują, ale w sumie to pomyślałam, żeby dać im po prostu trochę gotówki. Same wtedy zdecydują, czego im potrzeba - czy to będzie jedzenie, leki, ubrania czy coś dla dzieci. Co Wy na to? Czy mogę przekazać im tę gotówkę, która tu jest zgromadzona w kwocie 330 zł plus dołożę od siebie jakąś kwotę?

Posted
Dnia 24.05.2022 o 11:37, agat21 napisał:

Rozmawiałam niedawno z Keyutą, myślałyśmy o bonach do jakiegoś sklepu odzieżowego, żeby same mogły wybrać czego potrzebują, ale w sumie to pomyślałam, żeby dać im po prostu trochę gotówki. Same wtedy zdecydują, czego im potrzeba - czy to będzie jedzenie, leki, ubrania czy coś dla dzieci. Co Wy na to? Czy mogę przekazać im tę gotówkę, która tu jest zgromadzona w kwocie 330 zł plus dołożę od siebie jakąś kwotę?

Myślę, że to dobry pomysł . Przelałam dzisiaj troszkę na Twoje konto  dla rodziny.

• Like 1