shara Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Mam siódemkę szczeniaków. Pieski skończyły 26 dzień życia. Rosną jak na drożdzach, coraz więcej wariują, zasuwają po kojcu w tą i z powrotem. Ale niestety pojawił się problem. Dość duży, choć niestety nie wiem jeszcze jak bardzo. Jedno ze szczeniąt ma problemy. Maluszek chodzi, ale bardzo.. hmm. chwiejnie? Raczej powiedziałabym, że kawałek przejdzie i zaraz leży. Przy tym ma momentami takie jakby niekontrolowane ruchy główki. Nie wiem jak to w ogóle opisać. Generalnie pieska obejrzała p. weterynarz, niestety usłyszałam, że jest za malutki, żeby stwierdzić cokolwiek. Mam odczekać 2-3 tygodnie i ewentualnie zgłosić się ponownie, jeśli nie byłoby poprawy. Cała rzecz polega na tym, że strasznie się denerwuję losem tego maluszka. I zastanawia mnie, co to może być? Czy mogę mu jakoś pomóc? Czy będzie istniała szansa na przywrócenie go do zdrowia? Bo to, że coś mu jest można łatwo zaobserwować. A tu każą czekać.. Stąd moje pytanie: czy ktoś z was miał może takie problemy ze szczeniakiem? Quote
SuperGosia Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Nie mialam jeszcze szczeniaków, ale widzialam coś podobnego u 5-cio miesięcznego kotka wyadoptowanego przez koleżankę. W tamtym przypadku bylo to związane z niedorozwojem lub uszkodzeniem móżdżku (nie pamiętam) - a objawy wystąpily dopiero w 3 lub 4 tygodniu życia kotka. Adoptując go koleżanka wiedziala o chorobie i kotek ma zapewnione konfortowe warunki życia, aczkolwiek jest to ciężkie kalectwo - zwierzątko nie chodzi, tylko porusza się wykonując nieskoordynowane ruchy, często upada, nie byloby w stanie żyć samodzielnie. Radzę Ci szybko skontaktować się z weterynarzem - neurologiem w Waszym mieście. Quote
shara Posted April 12, 2009 Author Posted April 12, 2009 No to maleństwo chodzi, z tym, że wykonuje właśnie takie częste ruchy glówką w lewo lub w prawo i dośc często sie przewraca. Aczkolwiek dzisiaj zauważyłam, że na panelach chyba lepiej radzi sobie z chodzeniem, niż na dośc miękkim podłożu w kojcu. U weterynarza już byłam - kazali czekać 2-3 tygodnie. Mimo wszystko zamierzam we wtorek odwiedzić innego weterynarza. Quote
wandko Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 No i bardzo dobrze! Nie chodź do weterynarza, tylko idź do specjalisty. Skontaktuj się z Fila Brasileiro Rio Grande ona jest z Poznania i poda Ci odpowiednią osobę do takiego przypadku. Quote
Recommended Posts