Beata80 Posted February 19, 2022 Posted February 19, 2022 Witam! Proszę wspomóżcie radą... Mój pies( mopsik, 5 lat) po kastracji ma nadmierny apetyt. Ciągle by jadł. W zasadzie całe jego życie to stępienie na jedzenie. Zje swoją porcję i nadal łakomie chce wyjadać drugiemu. Jadłby aż by zwymiotował poczym nadal by jadł. Odnoszę wrażenie, że ciągle jest nieszczęśliwy bo czuję głód! Kastrowany był powyżej 1 roku życia , wyczytałam, że po kastracji właśnie tak może być, bo zaburzona jest praca hormonow. Tylko..jeśli mojemu psu wydaje się że jest ciągle głodny i przez to jest nieszczęśliwy to jak mu pomóc?? Karma light i niech je ile wlezie, czy są jakieś tabletki regulujące pracę hormonów odpowiedzialnych za głód (grelina? - nie wiem czy dobrze pisze) . Mieszkamy w de, tutaj 1 wet na krzyż, w dodatku.... Szkoda gadać. Proszę o radę jak pomóc psu pozbyć się ciągłego uczucia głodu?! Quote
bou Posted February 19, 2022 Posted February 19, 2022 Dnia 19.02.2022 o 10:24, Beata80 napisał: Proszę o radę jak pomóc psu Niezdrowy apetyt może też wskazywać na cukrzycę – jedną z jej głównych objawów u psiaków jest ciągłe odczuwanie głodu. Częste przejadanie się może również towarzyszyć nadczynności tarczycy (choć ta choroba u psów jest dość rzadka – w przeciwieństwie do cukrzycy). Czasami nadmierny apetyt może również towarzyszyć niektórym nowotworom. Nieustanny głód to także objaw choroby Cushinga, która powoduje nadmierną produkcję kortyzolu. W wyniku tego dochodzi do nadmiernego spalania glukozy, co w konsekwencji przekłada się na nadmierny apetyt u psa. Zbyt duże ilości przyjmowanych pokarmów można też okresowo zauważyć u psów po sterylizacji – po zabiegu zmniejsza się metabolizm, a zmniejszenie ilości hormonów płciowych wpływa na zmianę zapotrzebowania na składniki odżywcze, dlatego warto w tym czasie odpowiednio zmodyfikować dietę psiaka. tekst jest cytatem z p;ortalu weterynaryjnego,ale wklejały mi się różne dziwne rzeczy:) więc usunęłam cudzysłow. Quote
Recommended Posts