Nuka. Posted February 12, 2022 Posted February 12, 2022 Pytanie czysto teoretyczne. Czy suka o wadze 20 kg byłaby w stanie urodzić szczenięta, których ojciec waży 30-35 kg? Jak duża jest szansa na komplikacje podczas porodu? Quote
bou Posted February 13, 2022 Posted February 13, 2022 Dnia 13.02.2022 o 00:57, Nuka. napisał: ak duża jest szansa na komplikacje podczas porodu? Zawsze istnieje ryzyko powikłań podczas porodu,a taka dysproporcja w jakims stopniu je zwiększa. Quote
justa04 Posted March 11, 2022 Posted March 11, 2022 zdecydowanie moze urodzic szczenieta po wiekszym ojcu!!! choc moge mowic tylko z wlasnego doswiadczenia; dwa razy mialam miot z suczki typu collie o wadze 15kg i huskiego o wadze 32kg i nie bylo zadnych komplikacjii!!! szczenieta w pelni zdrowe,suka/matka rowniez; ale,to na co warto zwrocic uwage,to "wykorzystanie" suki przez szczenieta; psiaki urodzily sie dosc duze,bylo ich 6 w kazdym miocie,a moja Bonnie miala b.dobry pokarm(wszystko oddawala szczenieciom),a co za tym idzie sama bardzo schudla(!!!),mimo,ze dostawala 4 podwojne posilki dziennie(czyli 8x wiecej niz jej normalna porcja(!)); zeby zabezpieczyc suke,trzeba ja karmic dobra karma dla szczeniat juz od momemtu jak stwierdzi sie ciaze,poza tym dobrze jej podawac wapn w tabletkach(by w przyszlosci uniknac osteropozy) i tran z dorsza,a szczeniaki jak najwszesniej nauczyc przyjmowania pokarmu,by odciazyc suke (mozna to zrobic juz w 4 tygodniu zycia); moja rada: gdy suka sie oszczeni dawaj jej jedno jajko dziennie,surowe,ze skorupka... poki zjada skorupke,znaczy,ze wciaz brakuje jej wapnia i trzeba go uzupelniac; jesli wlasciwie zadbaz o suke i szczenieta mozesz spokojnie dopusci ja do znacznie wiekszego psa; Quote
justa04 Posted March 11, 2022 Posted March 11, 2022 On 3/11/2022 at 6:56 PM, justa04 said: zdecydowanie moze urodzic szczenieta po wiekszym ojcu!!! choc moge mowic tylko z wlasnego doswiadczenia; dwa razy mialam miot z suczki typu collie o wadze 15kg i huskiego o wadze 32kg i nie bylo zadnych komplikacjii!!! szczenieta w pelni zdrowe,suka/matka rowniez; ale,to na co warto zwrocic uwage,to "wykorzystanie" suki przez szczenieta; psiaki urodzily sie dosc duze,bylo ich 6 w kazdym miocie,a moja Bonnie miala b.dobry pokarm(wszystko oddawala szczenieciom),a co za tym idzie sama bardzo schudla(!!!),mimo,ze dostawala 4 podwojne posilki dziennie(czyli 8x wiecej niz jej normalna porcja(!)); zeby zabezpieczyc suke,trzeba ja karmic dobra karma dla szczeniat juz od momemtu jak stwierdzi sie ciaze,poza tym dobrze jej podawac wapn w tabletkach(by w przyszlosci uniknac osteropozy) i tran z dorsza,a szczeniaki jak najwszesniej nauczyc przyjmowania pokarmu,by odciazyc suke (mozna to zrobic juz w 4 tygodniu zycia); moja rada: gdy suka sie oszczeni dawaj jej jedno jajko dziennie,surowe,ze skorupka... poki zjada skorupke,znaczy,ze wciaz brakuje jej wapnia i trzeba go uzupelniac; jesli wlasciwie zadbaz o suke i szczenieta mozesz spokojnie dopusci ja do znacznie wiekszego psa; a porod,to najmniejszy problem.... Quote
Recommended Posts