Jump to content
Dogomania

HIT - domki dla owadów - do wyczerpania zapasów :)

Recommended Posts

Posted

Miło Cię widzieć 🙂
Dzień dobry
i niech tak zostanie 🙂

Zapraszam serdecznie na bazarek przeznaczony dla:

4Dogs - link do fb: https://www.facebook.com/4DogSoS/
FUNDACJA MIĘDZYNARODOWY RUCH NA RZECZ ZWIERZT VIVA!
ul. Kawęczyńska 16 lok.39
03-772 Warszawa
KRS 0000135274

Zasady.
1. Bazarek trwa do wyczerpania zapasów
2. Wysyłka wg. cennika poczty polskiej lub inpostem lub paczką w ruchu - preferuję paczkomat - koszt 13 zł -max 16 zł
3. Możliwy odbiór osobisty w Warszawie/Markach/Halinowie/Sulejówki.
4. Podane ceny są cenami KT
5. Domki są nowe.

6. Po zakupie potrzebujemy kilku dni na wysyłkę ale dołożymy wszelkich starań, żeby zrobić to od razu. Domki są w różnych miejscach a wysyłką pewnie będę zajmować się ja. 

i to chyba tyle.
miłych zakupów!

Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie 🙂

pełna wiary, że coś się sprzeda, zostawię od razu nr konta do wpłat 🙂

Sumę (za fanty i wysyłkę) wpłacamy na konto 4Dogsów
Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt VIVA!
Nr konta: 74 1600 1462 1030 9079 0000 0005
ul. Kawęczynska 16 lok 39
03-772 Warszawa
--- Konto dla wpłat zagranicznych---
SWIFT- :PPABPLPK
IBAN- PL74 1600 1462 1030 9079 0000 0005
PaylPal ludwa@tlen.pl
Tytuł przelewu: darowizna dogo + SWOJE DANE Z DOGO (nick)
Posted
Dzięki fundacji @Viva! i sklepowi @Maxizoo trafiło do nas dużo domków dla owadów 🙂
Zrobiłyśmy burzę mózgów, w jaki sposób możemy rozpowszechnić ideę domków dla owadów, które, paradoksalnie , radzą sobie tym gorzej, im bardziej uporządkowana wokół nas jest zielona przestrzeń. A że my bez owadów nic nie znaczymy to chyba każdy wie 🙂
Domki można postawić/powiesić wszędzie, gdzie jest zielono, gdzie są drzewa/kwiaty.
Można nawet na balkonie!
Ale do brzegu.
Mamy 5 typów domków w ilościach różnych.
Nie ogarniemy podziału ile których, bo są w rożnych miejscach i dzielimy się nimi również z innymi.
Dlatego proponujemy dwie ceny, w zależności od domku.
Umownie podzieliłyśmy je na duże/wypasione i mniejsze/mniej urozmaicone.
Cena KT za domki nr 1,3,5 to 25 zł
Cena KTza domki nr 2,4 to 35 zł
Wysyłka paczkomatem ok 15 zł (+/- 1 zł w zależności od domku)

Wymiary domków na zdjęciach.

Daj nam znać w komentarzu, który domek jest spełnieniem Twoich marzeń 🙂

I jeszcze kilka słów o domkach:
Hotele dla owadów pomagają chronić pożyteczne gatunki. Stawiając taki domek w ogrodzie czy nawet balkonie, zapewnisz schronienie różnym gatunkom owadów i umożliwisz im budowanie gniazd.
Domek dla owadów, znany również jako hotel dla owadów, to sztucznie stworzona pomoc gniazdowa, coraz popularniejsza w przydomowych ogródkach, permakulturze, a także miejscach prowadzących edukację ekologiczną. Obserwacja pszczół w domkach jest o wiele łatwiejsza niż poszukiwania w naturalnych siedliskach. Ponadto gatunki samotne zamieszkujące pomoce gniazdowe są bardzo łagodne, a ich obserwacja jest zupełnie bezpieczna.
Domek dla owadów powinien być zabezpieczony przed opadami atmosferycznymi, a także przed silnym południowym słońcem. Najlepsza jest orientacja konstrukcji na wschód lub południowy wschód, ponieważ umożliwia to pszczołom pracę już od wczesnych godzin porannych.
W domku tworzonym z myślą o pszczołach gniazdo założyć mogą też: osowate, grzebaczowate oraz inne – preferujące ten sposób gniazdowania. Bywa, że towarzysząca pszczołom fauna zamieszkująca pomoce gniazdowe przeważa liczebne i gatunkowo pszczoły, które w nim zamieszkują. Stąd słuszniejsze wydaje się nazywać taką konstrukcję domkiem dla owadów, a nie domkiem dla pszczół.

Nr 1 - 25 zł
d1a813aa1615751fmed.jpg

Nr 2 - 35 zł - > WYPRZEDANE
827abce9d1f5e07cmed.jpg

Nr 3 - 25 zł
2a8048563d0ef0eemed.jpg

Nr 4 - 35 zł - > zostały 3 sztuki !
71252f4553ddd9aemed.jpg

Nr 5 - 25 zł - >  WYPRZEDANE
742b3e71ca44e687med.jpg
  • 3 x changed the title to HIT - domki dla owadów - do wyczerpania zapasów :)
Posted
Dnia 4.01.2022 o 17:07, rozi napisał:

Domki piękne, ale czy w którychś nie będą się lęgły komary i muchy?

naprawdę nie wiem jakie owady w danym miejscu mogą w nich znaleźć spokojną przystań 🙂

Posted
Dnia 4.01.2022 o 17:22, 3 x napisał:

naprawdę nie wiem jakie owady w danym miejscu mogą w nich znaleźć spokojną przystań 🙂

To są domki na Murarek, zapylaczy. On musi być osiatkowany, bo ptaki wydłubią śpiące murarki.

Posted
Dnia 4.01.2022 o 23:04, mila-ada napisał:

To są domki na Murarek, zapylaczy. On musi być osiatkowany, bo ptaki wydłubią śpiące murarki.

Oo dobrze wiedziec 🙂

Posted

Musiałam sprawdzić, bo nie słyszałam o murarkach 🙂

Murarka ogrodowa, murarka ruda – gatunek samotnej pszczoły z rodziny miesierkowatych. Jest wykorzystywana gospodarczo do zapylania upraw.

Posted

Dzisiaj uczestniczylam w krotkiej prezentacji on line na temat zimowania owadow roznorakich. I dopytalam o pozytecznośc domkow. I sa mega pozyteczne 🙂
I nie ma obawy sciagniecia sobie do domu niechcianych lokatorow.
Chociaz oprocz murarek, ktorym sa dedykowane skorzystaja z nich tez inne owady. Np. bardzo pozyteczne zlotooki.
Jak bedzie nagranie prezentacji to w komentarzu wstawie link.

Tymczasem zapraszam po domki 🙂

Posted

Ależ to jest fajne, jak trochę mi się poprawią finanse, to pomyślę. Ile możliwości obserwacji...

Czy obecność kotów w ogrodzie nie przeszkodzi owadom wleźć do takiego domku? Jak się je wiesza, może poza zasięgiem kotów? A co z ptakami, które polują na owady - nie potraktują tego jak karmnik?

Posted

Takie domki są super sprawą! Koty i ptaki nie są problemem; domek można powiesić, albo nawet postawić bezpośrednio na ziemi. Dobrze, żeby było to miejsce w miarę zaciszne, z dala od często uczęszczanych "szlaków ogrodowych", osłonięte przed opadami i ciepłe (najlepiej od południa).

Te prostsze domki są przede wszystkim dla murarek, w tych bardziej różnorodnych "zainstalować się" mogą też np. złotooki, biedronki, skorki, trzmiele...

Posted
Dnia 6.01.2022 o 14:58, Jo37 napisał:

Masz dwa razy nr 3.

Poproszę ten

2a8048563d0ef0eemed.jpg

powinien być. Dzisiaj/jutro będę u dziewczyn to zgarnę i dam znać

Posted
Dnia 6.01.2022 o 21:45, Grażka123 napisał:

Proszę numer 5.

dziękuję 🙂 dzisiaj/jutro będę u dziewczyn to zgarnę i dam znać. Ten był najbardziej chodliwy i jakoś mało go było 
jak sprawdzę to sie odezwę 

Posted
Dnia 11.01.2022 o 10:07, Jo37 napisał:

To zgarnij też ten dla Grażki123. 

dzisiaj zgarnę 🙂 
wczoraj sie nie wyrobiłam
albo wypytam ludwy czy nie będzie w Twoich okolicach 🙂

Posted

Pokazałam domki na Forum Ogrodniczym Kompostownik.

Mam zamówienie na domek nr 2.

Podaj mi proszę ile za przesyłkę. Czy w takim przypadku tytuł przelewu będzie z moim nick-em?

Posted
Dnia 20.01.2022 o 11:54, Jo37 napisał:

Pokazałam domki na Forum Ogrodniczym Kompostownik.

Mam zamówienie na domek nr 2.

Podaj mi proszę ile za przesyłkę. Czy w takim przypadku tytuł przelewu będzie z moim nick-em?

super, dziękujemy 🙂
już sprawdzam dostępność 🙂