Asia i Yuki Posted July 25, 2003 Posted July 25, 2003 Ostatnio zgadałam się z kumplem posiadaczem hasiorka (mieszka bardzo blisko mnie hi hi), że fajnie byłoby trenować razem nasze psiaczki. Ma na oku 3 kołowy wózek, który na 99% kupuje. No i nasze łobuziaki maja razem biegać. Mam pare pytanek odnosnie tego jak się zabrac do trenowania psiaków: 1 Co oprócz wózka jest ze sprzętu potrzebne tzn jaki rodzaj szelek, jakie linki (dla dwóch psiaków) czy muszą mieć jakąś linke łaczącą. Nie mam pojęcia. Jakbyście mogli to wymieńcie po kolei. 2 Nasze haszczaki maja po: Ego 6 miesięcy, Yuki 3 miesiące. Kiedy można je przyzwyczajać do biegania z wózkiem no i jakie moze byc maxymalne obciażenie (są jakieś przeciwskazania) Czy pół roku to nie za wcześnie? Oczywiście nie mam zamiaru dręczyć teraz mojego psiaczka, bo jest za mały, ale po mału chcę się przygotować siebie i jego. No i skompletować sprzęt. Acha niedługo wybieram sie do Pragi czy wiecie czy są tam jakieś sklepy ze sprzętem do zaprzęgów. Moze by to jakos taniej wyszło niż przez Internet ( najwyżej nie będe tyle piwka piła ;)) Jeśli są i znacie adres to bardzo bym się cieszyła. Quote
wiosna Posted July 25, 2003 Posted July 25, 2003 zdecydowanie narazie za wczesnie dla Yokiego, Ego moze zaczac biegac za jakies 2-3 mies. ale radze Twojemu koledze narazie wstrzymac sie z kupnem wozka - po 1 - niech pojezdzi na zawody, popatrzy, moze uda mu sie kupic uzywany wozek taniej, po 2- dla 2 mlodyzh psiakow wozek z czlowiekiem to za duzo. narazie biegajcie przy rowerze, lub znajdzcie jeszcze przynajmniej 1 psa do treningow - najlepiej doroslego, ktory juz biegal. chodzi o to, ze mlody pies wymaga nauki.. musi wiedfziec, ze na szelkach sie pracuje, nie spaceruje, ze biegnie sie do przodu ile sil w lapach, ze nie wolno sie opieprzac, uczy sie komend... wielu rzeczy. Jak narazie radze Wam tylko nauczyc psy komend [byl taki temat, tam zobacz jakie komendy], na jesien jak sie na zawodach zorientujecie jak sie biega to bedziecie juz mniej - wiecej mniec pojecie jakiego sprzetu uzywac, jak zaprzegac psy.. pierwsze treningi musza byc krotkie, pozniej stopniowo wydluza sie dystans i zwieksza obciazenie. wazna jest tez karma - pies pracujacy w zaprzegu musi jesc lepsza i bardziej wartosciowa karme niz ten, ktory cale zycie lezy na kanapie.. [polecam gotowe suche karmy kanadyjskie - tam sa taie normy jakosciowe, ze w zasadzie kazda tamtejsza karma jest dobra. ja karmie CHICOPEE, bardzo dobra karma, polecam] Quote
Asia i Yuki Posted July 25, 2003 Author Posted July 25, 2003 Wózeczek jest naprawdę tani. Kumpel kupue od gościa, który pozbył się mieszańca haszczaka ponieważ był agresywny. Na razie nie musi być sprzet ekstra byle psiakom było wygodnie. Ma byc to czysta rekreacja. Nie myslimy o startowaniu w zawodach. Zalezy nam na dobrym samopoczuciu psinek. Może się przejadę na jakieś zawody jako widz no i podpaczę jak to wygląda. Byle do jesieni. Quote
wiosna Posted July 25, 2003 Posted July 25, 2003 z zawodami to chodzilo mi o to, zebyscie narazie pojezdzili poogladac, zobaczyc jak tyo wszystko dokladnie wyglada, bo trudno by bylo zostac 'ksiazkowym maszerem'.. co do wygody 2 mlodziutkich psow przy wozku - to jest to za duzo. do wozka mozna zapinac 2 dorosle psy. ale jesli one na jesien maja zaczac biegac, to - owszem - uciagna - ale moga sie zniechecic. narazie od mich nie wymagajcie za duzo, niech traktuja to jako zabawe ;) i radze Ci to, czego ja zaluje do dzis - ucz psiaka 'od pieluch' komend - zakretow, prosto, zostaw, zostan.. to sa podstawy, a jak ich brak to naprawde uprzykrza 'maszerowanie' ;) aha,.. i nigdy i pod zadnym pozorem nie traccie cierpliwosci do psiakow - z gory badz przygotowana, ze bedzie zle, ciezko.. najwyzej sie mile zdziwisz - satysfakcja bedzie jeszcze wieksza :) powodzenia !! ;)) Quote
Asia i Yuki Posted July 25, 2003 Author Posted July 25, 2003 i radze Ci to, czego ja zaluje do dzis - ucz psiaka 'od pieluch' komend - zakretow, prosto, zostaw, zostan.. to sa podstawy, a jak ich brak to naprawde uprzykrza 'maszerowanie' ;) Jak to mam zrobic....? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. :oops: Póki co to nie znam nikogo kto by mieszkał blisko mnie i miał psiaka, który zna komendy. Jak mu to pokazać. No i jak się wymawia te komendy tzn jak mniej więcej powinny brzmieć fonetycznie. Chcę uczyc komend miedzynarodowych bo wydaja mi się bardziej uniwersalne. Może uda mi sie kiedys wyciągnąć Paya lub Fair_ Play. Zreszta oboje oferowali się z pomocą. Będa mieli ze mna cieżko (hi hi). Quote
PaYooK Posted July 25, 2003 Posted July 25, 2003 ELO!!! do zaprzegu potrzebujesz: glownej liny ciagnacej i amortuzator z wytrzymalej liny, do tego szelki typu sled i najlepiej obroze samozaciskowa, mozna tez do wyposazenia kupic butki dla psow ale tego raczej malo sie uzywa ale warto miec. psiak moze zaczac biegac tak od 9-10 miesiaca, czyli twoj ma jeszcze pol roku na to. Yuki a co do sprzetu mozemy sie na miescie spotkac i wezme ze soba swoj sprzecik i pokaze :) jak cos to daj znac, a takze zapraszam Cie kiedys do mnie na trening bys zobaczyla co i jak :) Quote
Recommended Posts