0laaa Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Chciałabym prosic o pomoc... czy zna ktoś dobrą książkę na temat wychowania psa? Chodzi mi głównie o takie podstawy jak nauczyc przychodzic na zawołanie, jak skutecznie i bezstresowo uczyc szczeniaka podstawowych zachowań, komend itp. wiem że w necie pełno jest takich informacji ale napewno nie wszystkie rady nadają się do tego żeby je wprowadzac w życie. dlatego wolałabym miec wszystko "na papierze" ;) mam małego Collie i mimo że to mądre psy to z doświadczenia wiem że trzeba podczas nauki obchodzic sie z nimi wyjątkowo delikatnie żeby ich nie zestresowac bo są bardzo wrażliwe, dlatego chcialabym książke napisaną przez wybitnego specjaliste a nie przez kogoś komu sie wydaje że coś wie. z góry dziękuję za pomoc ;) Quote
Baski_Kropka Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 My polecamy szkolenie metodą klickerową ;) Informacje można znaleśc na stronie: [url=http://www.dogs.gd.pl/kliker/]Szkolenie metod Quote
Baski_Kropka Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 My polecamy szkolenie metodą klickerową ;) Informacje można znaleśc na stronie: Szkolenie metod� klikerow� My sobie bardzo klikanie chwalimy :) Chociaż dopiero jesteśmy początkujący, więc może ktoś doświadczony się jeszcze wypowie. Ale na pewno wiele dogomaniaków, jak nie większość poleci Ci tą metodę ;) Quote
karjo2 Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Ogolnie blog, porady i poradniki p. Mrzewinskiej na poczatek. Quote
Veah Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Mam pytanie, może nie strasznie pilne, że tak się wyrażę, profilaktyczne. Jeden z moich psów był w typie ONa. Zginął w wieku roku właściwie przez mój błąd. Ale nie będę się rozpisywała, powiem, że chodziło o to, że stracił głowę, zaczął szukać pewnej osoby z rodziny, nie reagował na przywołanie i wpadł pod samochód. Wiem, że aby pies przyszedł do mnie w każdej sytuacji, muszę być dla niego bardzo bardzo atrakcyjna, przyjście do mnie musi mu się bardzo opłacać. Teorię generalnie znam. Do tego planuję zakup Hovawarta, który, z tego co czytałam, jest psem bardzo inteligentnym i kombinuje tak, aby wyszło na jego. Dlatego chcę uniknąć tego, co mi się przydarzyło z ONem. Wiem, jak mam go tego nauczyć. Tyle, że w praktyce nie zawsze jest tak samo, jak być powinno. I tak się zastanawiam, czy któraś z Was umiałaby podać mi najistotniejsze błędy, których mam unikać i sytuacje, z którymi mogę się spotkać. Oczywiście do tego socjalizacja z każdą sytuacją. Tyle, że nigdy nie mam pewności co się wydarzy.; ) Z góry dzięki. Quote
Neo. Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Veah, kup koniecznie książkę 'Aria do mnie!" tam znajdziesz wyczerpującą odpowiedź ;) no i przede wszstki więcej wiary w siebie :) bądź pewna tego co mówisz do psa i konsekwentnie oczekuj zachowań które mu zadałaś. Przede wszystkim nauka przez zabawę, smaczki no i możliwie jak najczęstrzy kontakt z psem w czasie spacerów ** Olaaa polecam "przechytrzyc psa" Quote
karjo2 Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Predzej dobrze napisane ksiazki p. Mrzewinskiej i Jej blog, raz jeszcze. Zreszta na forum jest masa informacji, do tego dobrze dobrane szkolenie i myslenie naprzod... Quote
Recommended Posts