Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich forumowiczów.Potrzebuje rady w sprawie zaspokojenia popędu mojego pieska.Nie wiem czy powinienem szukać partnerki dla niego-bo obawiam się co będzie potem ze sczeniakami.Nie wiem czy może jakieś leki -aby mu nie zaszkodzić . czy może nic nie robić.Chcę dla pieska jak najlepszego konfortu życia.Miałem w życiu 2 razy owczarki niemieckie-od urodzenia aż do ich śmierci.Nie były dopuszczane -ale myśle że traciły coś ż życia ,że nie były szczęśliwe-patrze na to z ludzkiego punktu widzenia , może ktoś ma jkąś wiedze na ten temat i coś mi poradzi.Piesek ma 3 lata.

Posted

Poprzednie psy nic nie traciły a tego radzę wykastrować a produkować niechciane szczeniaki. Mam rodowodowe, hodowlane psy i suki i nie rozmnażam a sterylizuję bo mam je z miłości a nie do zarabiania pieniędzy. I moje psy nie są nieszczęśliwe z powodu braku rozmnażania, wręcz przeciwnie są spokojne i radosne.

A mainois mają dużo energii i potrzebują bardzo dużo ruchu i zajęcia również intelektualnego.

Posted

Radze sobie z jego psychiką, choć wymaga znacznie więcej uwagi niż np. owczarki niemieckie. wg. mnie Oczywiście.Piesek ma rodowód- a ja nie chce szczeniaków a przynajmniej na razie .Myślałem może o jakiś pastylkach albo coś w tym stylu.

Posted

Zamiast lekarstw daj psu cztery godziny dziennie bardzo intensywnego zajęcia się - żaden pies nie musi kryć dla zdrowia ani nic przez to z życia nie traci. Wprawdzie dla malinois cztery godzinny dziennie to i tak nie za dużo, ale jeżeli to będzie jakaś praca razem z Tobą, a nie tylko swobodny ruch, to pies będzie szczęśliwy.   Suka też nie musi mieć dla zdrowia szczeniaków.  Ani wszystkie dzikie psy żyjące w stadach ani wszystkie wilki nie mają szansy na rozród i nie cierpią z tego powodu.