rozi Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Znajoma przygarnia dwumiesięcznego mniej więcej psiucha z wsiowej stodoły, niedożywionego, na bank zapchlonego. Co radzicie? W czym wykąpać, jakie specyfiki potem zastosować itd. Szczeniul spory, coś pomiędzy ON a gordonem. Quote
GameBoy Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 fiprex na kark, odpowiedni do wagi jezeli pies jest bardzo zarobaczony, polecam pastę na robale jest delikatniejsza, jeżeli brzuch nie jest bardzo wzdęty i nie ma rozwolnienia niech poda tabletkę tez odpowiednio wagowo ciezko polecac konkretne firmy, srodki sa bardzo rozne cenowo z past polecam vetminth Quote
Impresja&Simarilion Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 ja bym proponowała jednak wykąpać najpierw a potem dopiero nakładać kropelki na pchły. No i pasta na robale. W ogóle to koniecznie do veta!! Quote
GameBoy Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Impresja napisał(a):ja bym proponowała jednak wykąpać najpierw a potem dopiero nakładać kropelki na pchły. No i pasta na robale. W ogóle to koniecznie do veta!! kąpanie malucha przy takiej pogodzie moze byc ryzykowne dosc o ile nie pachnie strasznie brzydko nie polecam Quote
xxxx52 Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 przeciez kapie sie w cieplym domu,i mysle ze pies bedzie mieszkal w domu na lonie rodziny.TJ napisano ,kapiemy ,kropelki na kark p(pchlom,pasta p/robakom i giardien.Gdyby nie byl kapany ,tylko wpierw krople p/pchlom na mkark zaaplikowano to przez okolo 2 tygodni po zakropleniu nie mozna wykapac. Kontrola u lekarza.Po 10 dniach odrobaczanie powtarzamy na i oczywiscie szczepimy 2x w okresie 2 miesiecznym. Quote
GameBoy Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 xxxx52 napisał(a):przeciez kapie sie w cieplym domu. to akurat różnie bywa z tym ciepłym domem, szczególnie teraz ale zrobicie jak Wam bedzie pasowało Quote
Impresja&Simarilion Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 przecież jest bardzo ciepło, nawet na doworze... Quote
rozi Posted April 6, 2009 Author Posted April 6, 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ja się kompletnie nie znam, nie miałam do czynienia z takim zaniedbańcem, a mój Olek był wypucowany i odpchlony i odrobaczony w schronisku, zanim po niego pojechałam. Ania z pewnością pobiegnie od razu do weta, jednak wolałam tutaj spytać, wiele osób ma doświadczenie z bidakami. Quote
Agnes Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Impresja napisał(a):przecież jest bardzo ciepło, nawet na doworze... cieplo jest tylko kilka godzin w ciagu dnia i czy az na tyle? to jeszcze nie lato i 30 stopni skoro psiak i tak trafi do weta to niech wet doradzi czy w ogole mozna kapac i w czym - ja sama z siebie napewno bym tego nie robila (takiego latwo przeziebic) Quote
GameBoy Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Impresja napisał(a):przecież jest bardzo ciepło, nawet na doworze... jasne, tylko, ze szczenie jest jak malutkie dziecko nie ma co porownywac tak :roll: Quote
Karilka Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Wykąpać po ostatnim spacerze, porządnie wytrzeć, wysuszyć suszarką w razie potrzeby, otulić kocem. Nic dziecku sie nie stanie;). Po kąpieli i wysuszeniu popudrzyłabym dzieciaka takim pudrem przeciw pchelnym (ok. 10zł) lub delikatnym psikaczem insektobójczym (zalezy od firmy (7zł - 50zł). Na koniec albo fiprex albo obroża p/pchelna dla szczeniąt (tańsza wersja, śmierdząca) Quote
wilczanda Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 Współczuje .:bluepaw:Jednak jeśli pies jest spory , to ma duże szanse.;)Wyżej wymieniony fripex lub inny specyfik powinien pomóc , jeśli nie... Do weterynarza. Powodzenia , wilczanda Quote
kundelkowa84 Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 moja sąsiadka tez sobie przygarnęła takiego szczeniaczka i z krzykiem przybiegła "co ona ma zrobić, żeby się tego robactwa pozbyć?" Ja również jej doradziłam wykapanie malucha a następnie kropelki na odpchlenie + obroża owadobójcza. Dodatkowo okazało się że pies ma w sobie robaki, więc wizyta u veta i tak okazała się obowiązkowa. W sumie co do pcheł to wet poradził jej dokładnie to samo, tylko jeszcze jakiś szampon do kąpieli specjalny sprzedał... Quote
Recommended Posts