Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znajoma przygarnia dwumiesięcznego mniej więcej psiucha z wsiowej stodoły, niedożywionego, na bank zapchlonego. Co radzicie? W czym wykąpać, jakie specyfiki potem zastosować itd. Szczeniul spory, coś pomiędzy ON a gordonem.

Posted

fiprex na kark, odpowiedni do wagi
jezeli pies jest bardzo zarobaczony, polecam pastę na robale jest delikatniejsza, jeżeli brzuch nie jest bardzo wzdęty i nie ma rozwolnienia niech poda tabletkę tez odpowiednio wagowo
ciezko polecac konkretne firmy, srodki sa bardzo rozne cenowo
z past polecam vetminth

Posted

Impresja napisał(a):
ja bym proponowała jednak wykąpać najpierw a potem dopiero nakładać kropelki na pchły. No i pasta na robale. W ogóle to koniecznie do veta!!

kąpanie malucha przy takiej pogodzie moze byc ryzykowne dosc
o ile nie pachnie strasznie brzydko nie polecam

Posted

przeciez kapie sie w cieplym domu,i mysle ze pies bedzie mieszkal w domu na lonie rodziny.TJ napisano ,kapiemy ,kropelki na kark p(pchlom,pasta p/robakom i giardien.Gdyby nie byl kapany ,tylko wpierw krople p/pchlom na mkark zaaplikowano to przez okolo 2 tygodni po zakropleniu nie mozna wykapac.
Kontrola u lekarza.Po 10 dniach odrobaczanie powtarzamy na i oczywiscie szczepimy 2x w okresie 2 miesiecznym.

Posted

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ja się kompletnie nie znam, nie miałam do czynienia z takim zaniedbańcem, a mój Olek był wypucowany i odpchlony i odrobaczony w schronisku, zanim po niego pojechałam.

Ania z pewnością pobiegnie od razu do weta, jednak wolałam tutaj spytać, wiele osób ma doświadczenie z bidakami.

Posted

Impresja napisał(a):
przecież jest bardzo ciepło, nawet na doworze...

cieplo jest tylko kilka godzin w ciagu dnia i czy az na tyle? to jeszcze nie lato i 30 stopni

skoro psiak i tak trafi do weta to niech wet doradzi czy w ogole mozna kapac i w czym - ja sama z siebie napewno bym tego nie robila (takiego latwo przeziebic)

• 2 weeks later...
Posted

Wykąpać po ostatnim spacerze, porządnie wytrzeć, wysuszyć suszarką w razie potrzeby, otulić kocem. Nic dziecku sie nie stanie;).

Po kąpieli i wysuszeniu popudrzyłabym dzieciaka takim pudrem przeciw pchelnym (ok. 10zł) lub delikatnym psikaczem insektobójczym
(zalezy od firmy (7zł - 50zł).

Na koniec albo fiprex albo obroża p/pchelna dla szczeniąt (tańsza wersja, śmierdząca)

Posted

Współczuje .:bluepaw:Jednak jeśli pies jest spory , to ma duże szanse.;)Wyżej wymieniony fripex lub inny specyfik powinien pomóc , jeśli nie...
Do weterynarza.

Powodzenia , wilczanda

• 2 months later...
Posted

moja sąsiadka tez sobie przygarnęła takiego szczeniaczka i z krzykiem przybiegła "co ona ma zrobić, żeby się tego robactwa pozbyć?" Ja również jej doradziłam wykapanie malucha a następnie kropelki na odpchlenie + obroża owadobójcza. Dodatkowo okazało się że pies ma w sobie robaki, więc wizyta u veta i tak okazała się obowiązkowa. W sumie co do pcheł to wet poradził jej dokładnie to samo, tylko jeszcze jakiś szampon do kąpieli specjalny sprzedał...