LadyBell Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Od jakiegoś czasu na National Geografic leci seria programów: " W łonie matki" Wczoraj z nudów coś mnie podkusiło do obejrzenia o życiu płodowym psów i jestem bardzo mile zaskoczona. Świetnie obrazowo wytłumaczone podstawy psiej genetyki. Opisane poszczególne fazy życia płodowego i poród trzech ras psów ( mastif neapolitański, chihuahua, golder retriever) oraz wilka. Bardzo dobry film dokumentalny warty obejrzenia. Polecam. ;) Oglądał ktoś?? Quote
Besa Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Oglądałam i też mi się podobał. Zaraz po psach było o kotach i też fajnie przedstawione - porównanie lwa z kotami domowymi. Lubię takie programy, bo w fajny, przystępny sposób omawiają zagadnienie, a przy tym te niesamowite zdjęcia. Swoją drogą jak oni uzyskują takie zdjęcia z macicy - to jest robione komputerowo czy przy pomocy jakiegoś endoskopu? Quote
LadyBell Posted April 6, 2009 Author Posted April 6, 2009 Z tego co wiem to niektóre zdjęcia z filmu obrazują płód poprzez USG 4D (sześciowymiarowe) - np. kiedy opowiadają o dyszeniu i bieganiu szczeniąt w płodzie. a cześć najprawdopodobniej endoskopowo, no chyba że są jeszcze jakieś inne techniki. Quote
Recommended Posts