Ewa_ Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Hej Mam taki problem. Moja psica (15 miesięcy owczarek niemiecki) ma od środy problemy z żołądkiem. Wróciłam do domu w czwartek wieczorem i dowiedziałam się, że w środę była biegunka. Jak przy mnie robi kupy to są zazwyczaj dobre - w piątek, wczoraj też było ok jak się na spacerach załatwiała. A dziś znowu w mieszkaniu było trochę biegunki - bardzo wodniste odchody w niedużej ilości. Co z tym robić? Zaznaczam, że jedzenie dostaje to co zwykle (mieszane karmy). Rano dzisiaj dostała także mięso, które dała dla niej ciocia - gotowana wołowina. Poza tym czuje się chyba nieźle. Podjada ciasta świąteczne (ale niewiele) Co dalej robić z tymi problemami no i pod jakim kątem obserwować dalej? Pozdrawiam Ewa Quote
ana Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 Skoro pojawiły się problemy pokarmowe to przede wszystkim należy trzymać się diety i nie pozwalać psiakowi na podjadanie światecznych przysmaków. Poza tym mozna osłonowo podać siemie lniane, zaparzone w postaci "gluta". No i należy obserwować psiaka o ile kupy nie poprawią się to trzeba udac się do weterynarza. Z tego tez co mi wiadomo to ON maja bardzo wrazliwy przewód pokarmowy, dlatego trzeba zwracac uwagę na to co wcina nasz pupil. Quote
asher Posted January 1, 2005 Posted January 1, 2005 ja przy psiej biegunce zawsze stosuje calodniowa glodowke, a juz na pewno nie podkarmiam psa jakimis cudami, typu swiateczne ciasto :o do tego wegiel. jesli nie pomaga, to daje nifuroksazyd. ale to jest lek na recepte i nie nalezy stosowac go bez konsultacji z lekarzem. Quote
Ewa_ Posted January 2, 2005 Author Posted January 2, 2005 Widze, że trzeba będzie dietę zrobić... CO bywa trudne (zwłaszcza, że psica zrobiła się łakoma i chętnie sępi smakołyki)... Ewa Quote
coztego Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 psica zrobiła się łakoma i chętnie sępi smakołyki... Pies sępi kiedy mu się na to pozwala i nagradza się takie zachowanie poprzez uleganie sępieniu... Moja nigdy nic nie dostaje poza swoją miską i nagrodami i nie ma zadnego sępienia, mimo, że apetyt jej dopisuje... A skoro problemy biegunkowe trwają od środy... czyli już piąty dzień, to nie ma na co czekać, tylko lepiej się udać do weterynarza. Quote
1konsul Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Moj wet polecil mi aby w przypadku wszystkich problemow zoladkowych objawiajacych sie wlasnie takimi wodnistymi odchodami stosowac 24godzinna glodowke, jak na razie kilka razy juz musialem sie do tego polecenia stosowac (suka pewnie zjadla cos podczas spaceru) i za kazdym razem wszystkie problemy przechodzily. wiec polecam sprobowac. pzdr, Quote
Recommended Posts