veeron1988 Posted April 5, 2009 Posted April 5, 2009 Witajcie, mam nadzieję, że pomożecie... Eto ma 9 miesięcy, to kochany psiak, który uwielbia się bawić. Nauczyliśmy go kilku sztuczek, zachowywania czystości, oduczyliśmy spania z nami w łóżku, ale nie możemy przyzwyczaić go do smyczy... Chodzi na niej jak pijany ;), wchodzi pod nogi, staje kiedy chce. Już nie wiem co z nim robić. Może są jakieś wypróbowane sposoby na naukę chodzenia na smyczy??? Drugi problem to szczekanie. Szczeka kiedy ktoś przychodzi do nas do domu, szczeka również na wszystkie napotkane na swej drodze psy i dzieci. Nie jest agresywny, po prostu szczeka. Staram się odwrać jego uwagę, ale już nie mam siły. Nic nie skutkuje. Quote
ladyyork Posted April 5, 2009 Posted April 5, 2009 Co to szczekania też mam problem ,jednak próbuje go wszędzie brać między ludzi i zwierzęta,jak szczeka to stanowczym głosem mówie fuj,a jak pprzestanie i chwilke nie szczeka to mu daje przysmak i chwale. Zobaczymy może pomoze;) Quote
mahtalie-zuzia Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Hej! Co do ciągnięcia to spróbuj z targetem (patyczek do szkolenia klikerem). Jak już nauczysz psa aby dotykał targetu nosem, to weź go na spacer na smyczy i każ mu podążać za nim na coraz dłuższych odcinkach, zacznij od 1 m (piesek przejdzie metr dotknie patyczka nosem, dajesz mu smakołyk) i z czasem wydłużaj dystans. To powinno nauczyć psiaka że nie opłaca się plątać miedzy nogami, bo fajniejsze jest grzeczne spacerowanie u boku właściciela. Problem szczekania jest trudniejszy do rozwiązania. Możesz spróbować odwracać uwagę psa za każdym razem jak szczeka, możesz użyć do tego pojemniczka wypełnionego kamykami, grochem, czymkolwiek co robi hałas:) Jak pies zaszczeka odwróć uwagę hałasem, i od razu daj nagrode gdy się uciszy. Jeżeli kamyki nie odwracają uwagi psa możesz użyć np taiej trąbki pod ciśnieniem, ona na pewno zwroci jego uwgę:) Możesz dodać do tego komendę np "cisza". Nie krzycz na psa bo to go tylko pobudza do szczekania. Mam nadzieję że chodź trochę pomogłam, jak nie pomoze to mam jeszcze parę pomysłów:) Pozdrawiam:) Quote
Princess_York Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Ostatnio była u mnie babcia, a ona ma 4-ro letniego Sznaucera Miniaturkę. No i ona ma podobne problemy z psem, mianowicie- ciągnięcie się na smyczy i również szczekanie na wszystko co się rusza oprócz ludzi. Obok mnie mieszka mój wujek weterynarz i on powiedział mi : vet- Jak będzie ciągnął to skróć mu smycz i idz z nim na krótko, a jak nie podziała to pociągnij go do siebie trochę mocniej. ja- no dobra wypróbuję . A co ze szczekaniem ? vet- zainteresuj go czymś np. smakołykiem albo mów " o Sony(tak ma na imię:p) patrz tutaj, co tam jest itp." Jak wychodziłam z nim to udawało się , oczywiście że nie od razu ale po 2 dniach było dużo dużo lepiej . A jak jesteś w domu i szczeka to go czymś zainteresuj zwróć jego uwagę . Pozdrawiam.;) Quote
Recommended Posts