Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, mam pewną zagwostkę. Od zawsze w mojej rodzinie były psy, odkąd mieszkam z chłopakiem-mamy kota... ale brakuje mi przyjaciela w domu... Może jesteście w stanie pomóc jaka rasa będzie miała dobrze u mnie? Od zawsze mieszkałam w domu, to pies zawsze miał gdzie się wybiegać, teraz mieszkam w 2-pokojowym mieszkaniu, pracuje w systemie 2 dni pracuje (dniówka, nocka) i 3 dni wolne. Chciałabym przyjaciela który zniesie 10-12 godzin bez nadzoru. Aktualnie mój chłopak wziął L4 na miesiąc, wiec będzie miał dużo czasu na spędzenie z nim czasu i „oswojenie” go z Nami. Żaden Whipped, czy inne tego typu psiaki nie będą dla nas dobre. Chciałabym również podkreślić, ze mój chłopak bardzo lubi biegać, wiec 2 razy w tygodniu (w przyszłości) miałby z kim biegać maratonik. Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc! Pozdrawiam bardzo serdecznie, buziaki! 

Posted
17 minut temu, RudyLis napisał:

.. Może jesteście w stanie pomóc jaka rasa będzie miała dobrze u mnie? Od zawsze mieszkałam w domu, to pies zawsze miał gdzie się wybiegać, teraz mieszkam w 2-pokojowym mieszkaniu, pracuje w systemie 2 dni pracuje (dniówka, nocka) i 3 dni wolne. Chciałabym przyjaciela który zniesie 10-12 godzin bez nadzoru. Aktualnie mój chłopak wziął L4 na miesiąc, wiec będzie miał dużo czasu na spędzenie z nim czasu i „oswojenie” go z Nami. Żaden Whipped, czy inne tego typu psiaki nie będą dla nas dobre. Chciałabym również podkreślić, ze mój chłopak bardzo lubi biegać, wiec 2 razy w tygodniu (w przyszłości) miałby z kim biegać maratonik. Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc! Pozdrawiam bardzo serdecznie, buziaki! 

pies musi sikać, no taka prawda   10-12 godzin  w awaryjnej sytuacji no to ok, ale jako zasada -to straszne dla żywego psa. Chyba, że zakładasz małego psa i kuwetę. Ale to i tak za długo dla psa. Po za tym -czy to jest czas pracy z przejazdem itd? pracujesz 10 godzin? czy 12? plus dojazd? plus ZAWSZE zamierzasz, przez następnych 10/15 lat, prosto z pracy biec do domu, bo pies?

a co ma L-4 do psa? L-4 to jest jak ktos jest chory i siedzi w domu; a pies potrzebuje wychodzić i poznawać świat

i chcesz psa już dzisiaj? natychmiast? no to pluszaka -nawet w nocnym kupisz

bieganie maratonów  z psem, cokolwiek  to znaczy -brzmi przerażająco; pies nie moze biegac wyczynowo 2 razy w tygodniu, jako ozdoba Twojego chłopaka, a potem 12 godzin czekać w szafie -aż ktos będzie miał czas 

jak wysiłek -to regularnie, i dostosowany do psa  

jak pies normalnie w szafie, a czasem go wziąć na maraton -to pluszak

psy żyją po 10-15 lat 

Posted
1 minutę temu, Patmol napisał:

pies musi sikać, no taka prawda   10-12 godzin  w awaryjnej sytuacji no to ok, ale jako zasada -to straszne dla żywego psa. Chyba, że zakładasz małego psa i kuwetę. Ale to i tak za długo dla psa. Po za tym -czy to jest czas pracy z przejazdem itd? pracujesz 10 godzin? czy 12? plus dojazd?

a co ma L-4 do psa? L-4 to jest jak ktos jest chory i siedzi w domu; a pies potrzebuje wychodzić i poznawać świat

i chcesz psa już dzisiaj? natychmiast? no to pluszaka -nawet w nocnym kupisz

bieganie maratonów  z psem, cokolwiek  to znaczy -brzmi przerażająco; pies nie moze biegac wyczynowo 2 razy w tygodniu, jako ozdoba Twoja chłopaka, a potem 12 godzin czekać w szafie -aż ktos będzie miał czasu

jak wysiłek -to regularnie, i dostosowany do psa  

jak pies normalnie w szafie, a czasem go wziąć na maraton -to pluszak

Źle zinterpretowałem, przez co źle Pan zrozumiał. Już uzasadniam. 

A wiec, ja pracuje 2 dni po 10 godzin. Z pracy do domu mam 5 minut(zazwyczaj 10,5 godziny i jestem w domu) tak wiec przypuśćmy, ze idę o 4 rano (wcześniej oczywiście na spacer, żeby Pan nie myślał, ze chce torturować psa, czy tez bawić się jego uczuciami...) wracam o 14:30. 

To ze ktoś wziął L4, nie koniecznie musi znaczyć chorego człowieka, poza tym kiedy chłopak wróci, to pies będzie maks 5 godzin sam :) Gwarantuje, ze pies  miałby ruch, spacery gwarantowane. 

Maraton? Faktycznie źle to nazwałam. Nie znam się na tej dyscyplinie. 
Chłopak biega po 2 km. 
REKREACYJNIE dla zdrowia. 

Posted

A gdzie biega? Bo pies nie powinien biegać po twardej nawierzchni, odpadają chodniki, ulica, żwirowane alejki w parku. Pies może biegać tylko wtedy, gdy temperatura na dworze nie przekracza 15*C (ew. 18*C jeśli biega się po zalezionym terenie). I potrzebuje przedtem odpowiednich treningów, musi skończyć odpowiedni wiek i przejść badania czy przypadkiem nie ma przeciwwskazań do takiego wysiłku (zwłaszcza badania stawów).

Na pewno odpada przy tym trybie życie szczeniak i młody pies - jak już to jakiś staruszek, który przesypia cały dzień. No ale staruszki potrzebują częstych spacerów, nie wytrzymają tyle godzin bez toalety... Wracamy do punktu wyjścia. Też naprawdę nie widzę u Was psa.

Właściciwie - po co Wam w tej chwili pies? Koty z typów niezależnych (bo nawet nie jeden kot, ale dwa - aby miały czyjeś towarzystwo) jeszcze może zniosłyby taką rozłąkę... ale nie pies. Pies jest zwierzęciem stadnym, cierpi zostawiony sam. I o ile przystosuje się do zostania na 8h to 10-12h to już przesada. Po prostu.

Posted

No nie wiem czy to faktycznie tak źle wygląda. 10 godzin x2 dni plus 3x dni wolnego, tak? Czyli mały pies i kuweta. Osobiście nie widzę w tym nic strasznego, że pies ma możliwość korzystania z kuwety. Dla niego to żadna ujma na honorze. Za to nie podoba mi się taki trochę brak określenia - ile czasu właściwie zajmuje praca- raz , że 10 12h za chwilę że 10 h tylko 5 min i już w domu....Maraton ma sie do 2 km rekreacyjnie jak robot kuchenny do terminatora. W dodatku na samej górze jest bardzo długi, przyklejony wątek o wyborze rasy. Widzę tu możliwy brak konsekwencji i określenia priorytetów- rudzielcu przyznaj, że jesteś ciut roztrzepana ;) Oby to nie był słomiany zapał.... Mam też alergię na hasło "dom z gródkiem to się pies wybiegał". Możliwe, że poprzedni psiak po prostu sobie był i tyle. Mieszkając w mieszkaniu trzeba psa sporo nauczyć - więcej niz zapłotowego szczekacza, który nie wychodzi poza posesję.  Za to inna sprawa- czas poświęcony psu gdy jest taka możliwość. 3 dni wolnego można super wykorzystać a te 2 km z chłopakiem pobiegnie każdy pies w dobrym zdrowiu i odpowiednim wieku. Widzę u Was adopcję mniejszego, spokojnego zwierza, raczej dorosłego, raczej z DT.....i dużo samozaparcia w realizacji planów.

• Upvote 1